sobota 28. januára 2017

Desať kíl tvrdého plastu



Zbieram vrchnáčiky od nápojov. To už asi viete (link, link). Vyrobila som si na to ozdobené plastové vedierko, položila ho vedľa kuchynského drezu a vždy keď vyhadzujeme PET-fľašu, vrchnák vhodíme do vedierka. Keď je vedierko plné, vysypeme ho do sáčku a pokračujeme v zbieraní. ...




Minulý rok som (V rámci pôstnej výzvylink) do zbierania zapojila aj našich susedov. Vždy keď vynášajú odpadky, alebo len idú z domu von, môžu vhodiť svoje vrchnáky z tvrdého plastu do škatule. Postupne ich zosýpam do veľkých sáčkov s úmyslom, väčšie množstvo odniesť na zberné miesto na to určené.




Za tých cca 10 mesiacov sa nám už nazbieralo cca 10 kg vrchnáčikov. Je to veľa, alebo málo? Ako sa to vezme. Určite viac, ako nazbiera rodinka samotná. Určite sme do spoločnej zbierky prispeli citeľnou trochou. Ale stále len trochou. Po odpredaní plastu do zberne dostane rodinka za našich 10 kg plastu len o niečo viac ako 2 €. Možno by bolo ekonomickejšie jednoducho im tie 2€ (alebo aj viac) previesť priamo na účet - aj to sa dá, ak by niekto chcel. Možno sme viac peňazí minuli na benzín, keď sme vrchnáčiky viezli na zberné miesto.

Napriek tomu som presvedčená, že to má zmysel. Má zmysel niečo ROBIŤ pre druhého. Má zmysel pomáhať ľuďom pomáhať. Má zmysel venovať svoj ČAS a NÁMAHU a aj nejaké prostriedky, aby sme pomohli blížnemu. Je to prejav LÁSKY. Je to niečo, čo má hodnotu bez ohľadu na to, koľko materiálneho úžitku to prinesie.

A je to aj ekologické. Ušetríme našu planétu od tých našich 10 kg plastu, ktorý nebude nutné vyrábať nanovo, a ktorý by inak vytvoril ďalšie množstvo jedovatých látok pri likvidácii v spaľovni. Pretože OLO vrchnáčiky neseparuje, ale spaľuje. Neoplatilo by sa im to.


A tak sme naše dve plastové vrecia plné vrchnákov odviezli na bratislavské zberné miesto k Saleziánom na Mamateyku. Skromne sa chúlia pri svojich veľkých bratoch - veľkých vreciach plných vrchnákov. Som rada, že sme aj svojou malou troškou mohli prispieť do veľkého mlyna pomoci, služby, lásky. Pretože "keď veľa ľudí robí malé veci, spoločne vytvoria veľkú vec."





A komu naše vrchnáčiky pomôžu? Momentálne celé Slovensko zbiera malé plastové vrchnáky na pomoc Fabiankovi Skáčovi a Sabinke Fajnorovej. Viac sa o nich aj o celom projekte HorebPET dozviete na ich stránke:  http://www.horebpet.sk/komu-pomahame.

Komu pomáhame? - Fabianko

Komu pomáhame? - Sabinka


Želám vám pokoj v srdci a "Vianoce po celý rok".


2 komentáre:

  1. Tak to je parada, ze delate dobrou věc, je jedno, ze jini mají vice, ale hlavni je, ze jste pro to něco udelali. Super. Tak at se detem sejde moc a moc plastovych víček. M. nordicpassion.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak to vnímam. Hlavné je niečo urobiť. Z lásky.
      Keď každý prispeje tou svojou trochou, spolu urobíme veľkú vec. :)
      Vďaka a radostný deň želám. L.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...