štvrtok 29. decembra 2016

Putovanie do Betlehema (s novým objektívom)

.

Keď som bola ešte dieťa, mali sme taký zvyk - vždy počas vianočných prázdnin sme šli na prechádzku a v rôznych bratislavských kostoloch sme sa kochali krásou tamojšieho betlehemu. V každom chráme býva narodenie Ježiša stvárnené inak. Niekde prostými figúrkami v jednoduchej maštaľke, ale napr. u Kapucínov sme si vychutnávali veľký drevený pohyblivý betlehem, ktorý sa rozbehol vždy, keď niekto vhodil mincu do pokladničky (neskôr sa zapínal na vypínač - vždy sa našlo nejaké dieťa, ktoré ho zaplo hneď potom, ako cyklus dobehol).

Teraz už tieto naše výlety nie sú samozrejmosťou. Ale aspoň jednu vianočnú prechádzku sme si neodpustili. A pri tej príležitosti som hneď vyskúšala nový objektív k fotoaparátu, ktorý nám priniesol Ježiško pod stromček.


Prvá zastávka bola v podbrání Primaciálneho paláca. Každý rok tu je vystavená betlehemská scéna z dreva v takmer životnej veľkosti. Tento rok boli jeho autormi Jozef Barta, Alojz Machaj, Andrej Irša a Miroslav Kinder z galérie Alojza Machaja v Plaveckom Štvrtku.


Pokračovali sme ďalej ku kostolu Františkánov, kde nás nesklamal výjav narodenia Ježiša v typickom františkánskom spracovaní. Jednotlivé postavy boli ako živé, maštaľka plná sena a zvierat, a prichádzajúci pastieri i osoba františkána (sv. Františka?), ktorý sa klania Ježiškovi pôsobili naozaj vierohodne.

Ozaj, vedeli ste, že za rozšírením betlehemov stojí práve sv. František z Assisi, ktorý pravdepodobne ako prvý zorganizoval betlehemskú scénu so skutočnými osobami a zvieratami v jaskynke v talianskom Greccio?





V krížovej chodbe františkánskeho kostola je v tomto vianočnom období aj výstavka rôznych betlehemov z celého sveta. Pozreli sme si aj tie a niekoľké som skúsila odfotiť, aby ste sa nimi mohli pokochať aj vy.


Betlehem z františkánskej kláštornej kaplnky

Medovníkový betlehem

Betlehem z farebného drôtu podľa J. Ladu

Rôzne betlehemy - napr. krídlový paličkovaný,
hore Svätá rodina z papiera. 


Rôzne drevené betlehemské výjavy

Miniatúra v dutine kameňa (veľkosť orechovej škrupinky)

Africký betlehem v tekvici (myslím)


Strapcový betlehem

Betlehem v jurte

Naša prechádzka pokračovala ďalej k Dómu sv. Martina, ale odtiaľ nemám fotografie, lebo vnútri sa nesmie fotiť. Prekvapila nás však otvorená kaplnka sv. Anny, ktorá bude slúžiť na súkromnú modlitbu pred svätostánkom. Tento priestor som videla po prvýkrát, ani som doteraz netušila, že tam je.

Rozlúčim sa ešte niekoľkými obrázkami z bratislavských ulíc. Želám vám radostný deň a odvážne vykročenie do nového roku.





1 komentár:

  1. Milá Letitia,přeji Ti i tvé rodině požehnaný Nový rok 2017!!!Dája

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...