streda 2. decembra 2015

Začiatok adventu u nás



Aj my sme vstúpili do adventu. Chvíle stíšenia, pomalé pribúdanie svetla (aspoň sviec, keď slnečného svetla je stále menej), chvíle modlitby, ale aj tvorenia, chystania, prekvapení pre najbližších, a možno aj pre niekoho, koho ešte ani nepoznám...


Adventný veniec som vila na duchovnej obnove minulý týždeň. Je to vyslovene z núdze cnosť. Nemala som doslova nič. Len pár halúzok, a trochu čečiny som si privlastnila zo spoločného. Z halúzok uviazať pomocou drôtika akýsi korpus. Naň popriväzovať čečinu (z tuje). Prirobiť stojančeky na sviečky a trochu prizdobiť.

Vlastne počkať! Ani stojančeky som nemala (a ani sviečky, prirodzene). Takže treba znova improvizovať. Nakoniec som vytiahla z koša (boli tam len čisté veci čo ostali z tvorenia) vypálené kalíšky od väčších kahancov a pomocou drôtu som ich prirobila k môjmu vencu. Doma som do nich nasypala piesok a vložila malé kahančeky. Väčšie sviečky by môj krehký veniec neudržal.

Ale nevadí. Som spokojná. Rada tvorím z ničoho, rada hľadám riešenia, keď zdanlivo nijaké nie sú.


Na chalúpke sme už tradične zapálili prvú sviečku v adventnom svietniku v tvare hviezdy. Zatiaľ takto provizórne v prázdnom. Na čečinu sme mali v pláne vyraziť na druhý deň (v deň príchodu treba usilovne kúriť a strážiť oheň). Ale nakoniec som do svietnika nasypala len orechy a oriešky. Nebude treba upratovať opadané ihličie.

Vyzerá to dobre (a verím, že rovnako dobre bude takýto orieškový veniec vyzerať po celý advent). Len škoda, že som ho vo finálnej podobe zabudla / nestihla odfotiť.

Nazbieranú čečinu som využila na výrobu venca na dvere.

Skúška, čo tomu chýba
(a zdá sa, že vyzerá celkom dobra ja takto).

Ale predsa som ho oživila orieškami...

A potom ešte šípkami a usušenými kvietkami
rozchodníka a myšieho chvosta. 




Aj okno dostalo trochu zimnej parády.
(Alebo zateplenie?) 


Poctivo kŕmime. Aspoň keď sme tu.

A čo ešte robíme?

Modlíme sa. Rozbaľujeme si príbehy dejín spásy. Prečítame si príbeh zo Starého Zákona, ďakujeme za stvorenie, za rodičov, za pozdvihnutie z moci hriechu... robíme denné aktivity. (Viac tu) Obrázok si potom zavesíme na "strom".



Ďakujeme aj za seba navzájom. V tomto pohári bolo 26 lístkov pre môjho drahého. S 26 posolstvami. Dvadsať šesť dôvodov, pre ktoré som za neho vďačná. Na každý deň jeden.

Podobný dostal aj syn. A tiež mama.



Pre mamu - na každý deň posolstvo lásky a vďačnosti

Hľadáme Ježiša - v Eucharistii, v spoločenstve, v chudobnom bratovi... (Tento týždeň budeme kupovať spacák. Aby mu nebolo zima.) A pripravujeme Mu príbytok vo svojom srdci.


Ešte nás čaká veľa aktivít. Zase vám o nich niekedy napíšem, dobre?

Ale teraz vám už želám radostné dni a pokojnú prípravu na Vianoce.
Letitia. 

8 komentárov:

  1. Úžasné aktivity! Obdivuji a mozna se i inspiruji. Krásný adventní cas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Amelie. :)
      Obdivovať asi ani nie je čo. Ono to napísané vyzerá lepšie ako žité. Ale inšpirovať sa môžeš, to budem rada. Veď preto to sem píšem. :)
      Želám aj tebe a vám pokojný advent. Modlím sa za vás!

      Odstrániť
  2. Leti aké príjemné a povzbudzujúce čítanie! :)Škoda, že sme sa nestretli v Ústí, ale vidím, že ty sa nedáš ničím zastaviť a prevalcovať a aj s minimom pomôcok si poradíš. Na to, akým postupom si sa k venčeku dopracovala, je úžasný! :) A aj všetky tvoje adventné peknôtky sa mi páčia, ja to mám tiež tak rada na prírodno. Pokoj a pohodu prajem. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, tiež mi bolo ľúto, že sme sa nestretli.
      No, to hľadanie provizórnych riešení som zdedila po rodičoch ;-) a som za to vďačná. Je v tom taký zvláštny pocit uspokojenia z prekonaných prekážok. :)

      Pokojný advent, Gabi, celej vašej rodine!

      Odstrániť
  3. Milá Lettitia,krásná atmosféra u Tebe doma.. jsi.klidná a čistá duše.....celá výzdoba,prostá a krásná to dosvědčuje,vždy tady načerpám mnoho povzbudivého....Dája

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dája. Tvoje slová ma pohladili po duši. :)

      Odstrániť
  4. Ty jo, Letti, ta sklenička s milými slovy pro drahé je krááásný nápad :-))) a i celkově:-))) přeji Vám hezké chvíle v adventu a v kruhu rodiny :-)))pá

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...