sobota 21. novembra 2015

Na púti v Ľutine



Na východe Slovenska to veľmi nepoznáme. A tak som s radosťou prijala pozvanie stráviť jeden deň v Lutine, hoci som vtedy ešte netušila nič o význame tohto miesta, Tak ďaleko na východ by sme sa pravdepodobne bez takejto príležitosti nikdy nevybrali, tak som sa tešila, že spoznám niečo nové a pripomenieme si spomienky z dávnych výletov v Ľubovni, alebo Litmanovej...


Až na mieste som zistila, že Ľutina je najväčšie pútnické miesto pre slovenských grécko-katolíkov. Vzniklo po zjaveniach sv. Mikuláša istej Zuzane Fekete v r. 1851. Mikuláš vraj žiadal, aby bola na tomto mieste uctievaná Panna Mária. Je zvláštne čítať takúto históriu, v dnešných časoch sa nám nechce veriť podobným veciam, nechám preto na každom z vás, čomu bude veriť.

Či tak, alebo onak, na tomto mieste sa schádzali kresťania, predovšetkým katolíci východného obradu, na modlitbách v hojnom počte. Vybudovaný areál tiež svedčí o tom, že je často využívaný množstvom veriacich.

Okrem baziliky minor obnovenej v r. 2009, tu nájdeme napríklad časť venovanú Starému zákonu s vyobrazením medeného hada, ktorý sa opisuje v knihe Mojžišovej, sedemramenným svietnikom, či skulptúrou tabúľ s Božími prikázaniami.

Kúsok ďalej sa postupne rodí miniskanzen s replikami mnohých drevených kostolíkov tohto kraja v mierke 1:10. Krížovú cestu zastupuje 14 jednoduchých drevených krížov s číslom a kovovou plastikou. Na vrchole stúpania je tzv. Starý kostol - drevená stavba s vežou, na ktorú môžete vystúpiť a rozhliadnuť sa do okolia.

Cesta radosti vám pripomenie postupne 14 rôznych obrazov udalostí po zmŕtvychvstaní Pána. Meria niečo vyše kilometra. Na jej konci vás odmení pútnický oltár pripravený na slúženie sv. omše pod holým nebom. A keď vyjdete ešte kúsok do kopca, konečne sa dostanete k prameňu. Aj my sme si tu načerpali čerstvú vodu pred tým, ako sme sa vybrali na dlhú cestu domov.

Informačná tabuľa 

Pohľad od dreveného kostola

Miniskanzen drevených kostolov

 
Vľavo: Vpredu malý (1:10), vzadu originál.
Vpravo: jedno zo zastavení Cesty radosti 

Starozákonná časť


Tretie zastavenie krížovej cesty

Pri vstupe do chrámu

Ikonostas









Kaplnka sv. Mikuláša - kúsok od prameňa

Priestor na oltár pod holým nebom.



Hrob Zuzany Fekete

 
Čerpáme vodu s radosťou... 

Púť organizovala Slovenská Charita. Tu sme obedovali.


Ešte posledné obzretie za týmto požehnaným miestom naplneným modlitbami mnohých... A už sa musíme ponáhľať, aby sme prišli domov skôr, ako šofér zaspí.

Želám vám radostné dni. A vždy bezpečný návrat z vašich ciesť. 
Letitia. 

(A nezabudnite sa zapojiť do súťaže o knihu Tisíc darov. ;-) )

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...