pondelok 17. júna 2013

Z knihovničky: Vykúpená láska.


Knihu Francine Riversovej Vykúpená láska (dá sa objednať napr. tu) som si vybrala na cesty. Preto ma po rozbalení zásielky trochu prekvapilo, keď som videla, aká je veľká. Zdalo sa mi, že sa mi hádam ani do batožiny nezmestí. Ale nakoniec sa nejako zmestila a ja som mohla čítať.


Príbeh knihy je veľmi pútavo napísaný a čítala som dosť rýchlo. Napriek téme, ktorá by veľmi ľahko mohla skĺznuť do lacného klišé (je to príbeh o dievčatku z ktorého sa stala najprv veľmi žiadaná prostitútka a neskôr, po mnohých peripetiách a veľkom množstve bezpodmienečnej lásky a božieho vedenia... no, nemusím hádam prezradiť všetko), som autorke všetko verila. Aj keď viem, že príbeh je vymyslený, inšpirovaný knihou proroka Ozeáša a autorka nám ním chce priblížiť Božiu bezpodmienečnú lásku k nám, bol uveriteľný.

V knihe som jasne vnímala tri roviny, hoci nevylučujem, že ich je tam viac.
V najjednoduchšom ponímaní ide o román zo života na Ďalekom západe. Príbeh nám ukazuje nevinné dievčatko, z ktorého sa bez vlastného pričinenia stala "žena pochybných mravov". Nešťastná, prázdna, zneužitá, uväznená bez možnosti nejakým spôsobom sa vyslobodiť z tohto spôsobu života, ktorý nenávidí. Niekoľkokrát sa pokúšala utiecť a nájsť si "normálny život", ale nakoniec dospela k presvedčeniu, že je to nemožné a z tejto beznádejnej situácie ju vyslobodí už jedine smrť.

Román Vykúpená láska nás učí nepohŕdať nikým pre to, akým spôsobom žije. Nevieme nič o jeho situácii, ktorá ho k takýmto činom doviedla. A takisto nevieme, ako by sme sa v jeho situácii zachovali my. Možno sme kdesi vo vnútri horší. Už samotné odsudzovanie nás robí horšími. Možno práve týmto postojom - postojom vyvyšovania sa nad "hriešnikov", sme im odrezali cestu k návratu.

Naproti tomu Michael Ozea nám ukazuje, čo dokáže bezpodmienečná láska spolu s vernosťou a pravdivosťou. Často je ľudsky nemožné zmeniť niektoré veci, ale Ozea to dokázal - nie sám, ale vďaka tomu, že počúval ten jemný hlások, ktorý mu kázal robiť často veci, ktoré by boli "proti zdravému rozumu". Spolu s inými rovnako dobrými ľuďmi dokázal nemožné - presvedčiť životom a ľuďmi sklamanú Anjelu, že jej život má cenu, že ona sama je hodna lásky, že môže žiť slušným a šťastným životom. Už sa viac nemusí trápiť vinou,alebo "špinou", ktorá na nej uľpela počas dlhých rokov. Je krásna a dobrá taká aká je...

Na pozadí príbehu z čias osídľovania Ameriky vidíme ešte inú rovinu. Vidíme Boha, ktorý nás miluje takých akí sme. Mňa, teba, každého človeka miluje celým svojim nerozdeleným srdcom. Nikoho neodsudzuje, ale každého chce zachrániť a zahrnúť svojou nekonečnou láskou. Aj toho najbiednejšieho. Aj toho najhriešnejšieho túži nájsť a priviesť do vlasti "blaha a pokoja". Každého z nás chce očistiť od jeho viny. Stačí chcieť. Nemusíme si jeho lásku nijako "zaslúžiť". Nemôžeme ju ničím splatiť. Podobne ako Anjela najprv čakala, čo za to bude Michael chcieť... a neskôr sa pokúšala robiť tie najťažšie práce, aby mu nejako vynahradila jeho ochotu vziať ju z "toho strašného miesta". Aj my sa tak často snažíme nejako si "zaslúžiť odpustenie našich vín". Ale to sa nedá. Michael to Anjele krásne vysvetľuje - a hoci ona hneď nechápe, čitateľ by jej najradšej zaklopal na čelo: "Čo to nevidíš?! Veď on ťa miluje! Jediné čo chce je, aby si bola s ním šťastná! Nechce od teba nič, nechce aby si "platila"! Chce len, aby si ho poznávala a mala rada..."

A potom môžem zaklopať na čelo sebe ... a povedať si tie isté slová o tom "Niekom tam hore", ktorý rovnako túži po mojej láske a po mojom šťastí.

Anjela to nakoniec pochopila. A verím, že to pochopí aj každý (alebo aspoň mnohý), kto si prečíta knihu Vykúpená láska.


Želám vám radostné čítanie - nech už čítate čokoľvek - a pokoj v srdci s vedomím, že aj na vás Niekomu naozaj záleží.
Letitia.

PS: Ak by ste si tiež chceli prečítať túto knihu, stačí sa ozvať v komentároch a jedného z vás vylosujem a knihu mu pošlem.  Alebo ak máte blog, môžete sa tiež zapojiť do programu kníhkupectva Kumrán - Knihovnička. :)

7 komentárov:

  1. pekna recenzia; vyzera, ze knihu sa oplati precitat :)
    (ludka.p@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za záujem. Píšem si vás.
      Počkáme ešte do polnoci, ako som sľúbila a potom (ak sa nikto ďalší neozve) vyžrebujem konečného majiteľa knihy.

      Želám radostný deň! Letitia.

      Odstrániť
  2. Leti, aj mna si zlakala na Vykupenu lasku svojim blogom, tak ale cakam do polnoci:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zo žrebovania vyšlo víťazne tvoje meno. Tak gratulujem. :)
      A prosím, napíš mi na mail tvoju adresu, aby som ti knihu mohla poslať.
      Želám radostný deň. Letitia.

      Odstrániť
    2. Woooow, velmi sa tesim!!! Leti, mohla by som Ti na oplatku poslat ja nejaku? Prosim, daj mi nejaky tip...

      Odstrániť
  3. Tiež by som mala o knihu záujem. Zaujala ma.
    E.V.H.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prijímanie záujemcov je ukončené, žrebovanie prebehlo dnes a víťazom sa stáva... Andrea.

    (viď link)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...