streda 19. júna 2013

Fascinujúce pozorovania... (kutavka?)

Vždy som sa tešila, že na chalúpke možno budeme pozorovať nejaké zaujímavé tvory alebo rastliny, ktoré bežne v meste nevidíme. A tentoraz sa nám naozaj pošťastilo...

Pod schodmi pred vchodom do chalúpky, presne tam, kde treba stúpiť vždy keď vchádzame, alebo vychádzame, som objavila podivné stavbičky.

 
Boli to akési rúrky zlepené z guľôčok blata.  Rúrka pokračovala podzemnou chodbičkou s presne kruhovým priemerom. Neviem, aké dlhé, alebo široké sú (budú po dokončení) tieto podzemné stavby a rozmýšľala som, čo za tvora si ich asi buduje. Môžme ho tu nechať žiť a rozmnožiť sa? Nechcem zbytočne rušiť "domácich" obyvateľov, ale predsa - hneď pred vchodom do ľudského príbytku nie je zrovna praktické miesto na bývanie. Napríklad roj bodavých ôs by som pred dverami rozhodne nechcela. A tak sme pozorovali ďalej. 


Každú rúrku stavala jedna osička (neviem, či som sa vyjadrila biologicky správne - skrátka tvorček vzdialene pripomínajúci osu). Usilovne hrabala, vyhrýzala, upravovala... Po čase odletela, a keď sa vrátila, znovu dlho pracovala vo vnútri i na vonkajšej rúrke. Bolo to zaujímavé pozorovanie a teším sa, že som videla niečo nové. Len teda ešte stále neviem (napriek googlovaniu), či sa za krátky čas komôrky uzavrú až do chvíle, kým z nich nevyletí nový podobný tvor, alebo sa nám pred vchodom rozmnožia a my budeme musieť riešiť buď náročnejšie spolužitie, alebo ich vyháňanie... Nuž, verme, že všetko dobre dopadne.




 



 Zdá sa mi, že by to mohol byť nejaký druh kutavky (link, link). Len ma trochu mýli, že som videla hneď tri stavbičky blízko seba. A tiež na všetkých obrázkoch i v textoch, ktoré som našla, kutavky svoje "hniezda" maskujú a nestavajú k nim rúrkové vchody.
Ak náhodou niekto z vás tohto tvora pozná, určite mi prosím dajte vedieť. Vďaka!

Mali sme aj iné zaujímavé pozorovanie. Neviem, či to bola táto istá bytosť, lebo som ju videla len jednu krátku rýchlu chvíľu, ale bola jej (trochu) podobná. Sedeli sme na verande a odrazu vidíme, ako k nám vbehol pavúk a trielil ostošesť pod stôl... A hneď za ním čosi podobné našej "kutavke". Letelo to tesne nad zemou, alebo skôr akoby skákalo, či bežalo - a po chvíľke sme si uvedomili, že to tuším naháňa toho pavúka. Obaja trielili k synovym nohám. Poradila som mu, nech ich zdvihne, aby sme mohli lepšie pozorovať podivné divadlo. Ten pohyb asi "kutavku" vyplašil a odletela. Ale v nás ostal podivný pocit z tohto divého prenasledovania. Asi sme práve "zachránili" jedného pavúka pred rolou jedla pre jej potomstvo. Na ako dlho? Neviem. Ale syn sa potom vyjadril, že je rád ako to dopadlo, lebo "´To´ bolo škaredé a naháňalo to pavúka. A pavúk je pekný."

Iné "stavbičky"  tiež pred našimi dverami, ale trochu bokom od miesta, kadiaľ sa chodí. Hneď pod múrom chalupy sme objavili takéto lievikovité jamky. Hneď som si spomenula na mravcoleva. Už aj vlani sme ich videli, ale nebola som si istá, či náhodou nevznikli ľudskou činnosťou (noha stoličky, alebo sa niekto hral s paličkou...). Kvapky vody to nemohli byť, pretože jamky sú ďaleko pod strechou.
Pohyb sme v nich nepozorovali vtedy ani teraz, ak bol na dne živočích, bol dobre skrytý. Asi nabudúce skúsim uloviť živého mravca a pomôcť mu do pasce, aby sme mohli pozorovať larvu mravcoleva v akcii. Môže to byť tiež zaujímavé divadlo.



 Pre dnešok so zaujímavými pozorovaniami končím. Ale ktovie, čo uvidíme nabudúce! Dúfam, že len samé pekné a príjemné veci ;-)
Radostný deň želám aj vám.
Letitia.

10 komentárov:

  1. Jé, mravkolev, to si vždycky vzpomenu na Ferdu mravence:-))) Můžeš jim do jamky nosit ždibečky masa:-))
    Máte chaloupku na zajímavém místě.... záhadné stavby... záhadní tvorové.... co bude příště???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja si vždy spomeniem najmä na úžasné kresby Ondreja Sekoru. Dlho som nevedela (vlastne ani teraz si nie som istá), ako vôbec mravcolev vyzerá, stále mám pred očami toho "rozhnevaného chlapíka", ako hádže po Ferdovi hrudky piesku.
      A vďaka za tip. Niekedy vyskúšame. :)

      Odstrániť
  2. Počujem, ale nemôžem Ťa nájsť....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mary, to som ja Irma....počujem ťa prežúvať, ale na boku na gmaili už nie si.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Našla som nejaké info (cez FB Ptáci na zahradě
    Mohla by to byť česky "hrnčířka" (slovenský názov zatiaľ neviem, ale pohľadám). Je to samotárska osa, ktorá si buduje takéto chodbičky pre svoje larvy. Zásobuje ich larvami hmyzu (tak dúfam, že nám pomôže vyničiť tie potvorky, čo nám obžierajú lipy!) ;-)
    http://www.dragonflies.cz/?p=1383

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak zase nejaké nové informácie:

    "V případě té vosičky se jedná se vší pravděpodobností o Odynerus spinipes, Hrnčířku zednickou. Je to vosička, která dovede pěkně bodnout – tak opatrně. Navíc se nějak na dálku vždy dozví, že její schránka s potomstvem byla narušena. Velmi zajímavá vosička, sám jsem ji také několikrát pozoroval, ale když on už o ní Marcel Safír (spisovatel a fotograf) asi vše zajímavé vypověděl.
    Ty jamky v písku budou asi opravdu od Mravkolva."

    Kalamita jménem Obaleč modřínový.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...