piatok 2. decembra 2011

Vtáčie kŕmidlá - ukončenie súťaže a zahraničné inšpirácie

Už tu máme december a s ním aj ukončenie našej súťaže vtáčích kŕmidiel. Žiaľ, dodnes mi neprišla ani jedna odpoveď s vašim kŕmidlom, takže nemáme ani víťaza (ani porazeného ;) ).
Možno nabudúce. Teraz vám ukážem aspoň nejaké inšpirácie, čo som našla na internete:

[Edit: Ono "nabudúce" už je tu. Takže neváhajte, tvorte, kŕmte, dokumentujte a posielajte obrázky. Podrobnosti tu.] A teraz sľúbené inšpirácie:


..................
1. Tekvica ako na deň vďakyvzdania
 Learningtable zvolila zaujímavý spôsob prežívania sviatku vďakyvzdania. Spoločne s deťmi pripravili "sviatočný stôl" aj pre vtáky. Samozrejme použili tradičnú tekvicu, ktorá na tento sviatok nemôže chýbať.



2. Kŕmidlá zo šišky
 Science-sparks  vyrábali s deťmi tradičné kŕmidlá zo šišiek obalených v tuku a olejnatých semenách. Príprava je jednoduchá a veľmi dobre ju zvládnu aj menšie deti bez pomoci alebo len s minimálnou pomocou dospelých.



3. Z ruličky od toaletného papiera
Podobný princíp využila aj Creative Jewish Mom ktorá využila ruličky z toaletného papiera. Namazali ich arašidovým maslom a posypali semenami. Aby boli kŕmidlá aj ozdobou záhrady, prizdobili ich ešte farebnými prúžkami hodvábneho papiera. Neviem, či sa vtáky vlajúcich papierikov neboja, ale myslím, že časom si zvyknú.



4. Obrazy z prírodnín
http://badut.typepad.com/badut/2010/11/fantastisk-efter%C3%A5rs-pyntet-bord.html


Toto je (myslím) obraz z prírodnín pre nejakú obdobu sviatku vďakyvzdania za úrodu. Ale podobným spôsobom si môžeme urobiť aj vtáčie kŕmidlo.Určite to niekedy vyskúšam.

1. možnosť: Vystrihneme z tvrdšieho papiera kruh. Natrieme ho medom, alebo arašidovým maslom, tukom a pod. Potom popriliepame do lepkavej hmoty  rôzne zrná (mak, kukurica, proso, sezam...) tak, aby vytvorili zaujímavý obraz(ec).

2. možnosť: Do plytkej krabičky nalejeme tenkú vrstvu rozpusteného tuku. Necháme čiastočne stuhnúť. Do mäkkej hmoty vtlačíme semená do zaujímavých tvarov. (podobne ako v 1. možnosti).


5. Kŕmidlo pre vtáky, či pre veveričku?

U Amber Dusick pripravili kŕmidlo pre vtáky z polovičky pomaranča.  Myslím, že im ani nevadilo, keď na kŕmidlo prišla "kradnúť" veverička.



6. "Lieskový orech"


Ak by ste si chceli vyrobiť napr. takýto lieskový orech, postup nájdete na stránkach My mommy makes it.
Na tejto stránke sú návody aj na ďalšie "vtáčie torty".


7. Recept na klasické tukové "gule" zaistené borovou šuškou nájdete tu:
http://badut.typepad.com/badut/opskrift-p%25C3%25A5-hjemmelavede-mejsebolde.html


U Badut nájdete aj ďalšie nápady na prípravu vtáčích kŕmidiel: tu a tu.


8. Napríklad takéto kŕmidlo zo starej lampy
http://badut.typepad.com/badut/2009/02/der-er-en-fugl-i-lygten-lille-mor.html



Niektoré z týchto aj ďalšie nápady zozbierali The Crafty Crow. 


9. Môžete sa inšpirovať napríklad aj prácami študentov druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií z Gemersko-malohontského múzea.



10. Alebo výrobkami z chránenej dielne



Nezáleží na tom, aký druh kŕmidla pripravíte. Hlavné je, aby sme vtáčiky aj počas zimy v našich záhradách a balkónoch pekne privítali. Napríklad aj takto:


Nechali ste sa inšpirovať? Alebo máte vyvesené kŕmidlo už dávnejšie? Pochváľte sa (či už v komentároch, alebo na môj mail). Môžeme si urobiť výstavku tých našich kŕmidiel neskôr.

9 komentárov:

  1. Leti,krmítko mám udělané z malé bečky od piva ,obalené mechem,udělám ještě z lampy moc se mi to líbí,ale neuměla jsem Ti poslat fotku.Bude později na mém blogu.Ale určitě Tvá iniciativa byla dobrá pro ptáčky...Ahoj, Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj. Tvoje kŕmidlo je určite krásne. Už sa teším až nám ich ukážeš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Leti, neber to ako prehru. Ja som sa nezapojila, lebo máme už druhý rok jedno kŕmidlo v rámci záhradnej "scenérie":)) a pochopila som, že to majú byť asi aktuálne vyrobené...
    Ak by si chcela mrknúť ako vyzeralo minulú zimu, lebo tento rok stíham dopĺňať len maškrty pre vtáčence, zvyšok energie presúvam do oblasti liečenia seba i deťúchov, mrkni tuto:
    http://gabkinblog.blogspot.com/2010/11/vtaci-televizor.html a tak trochu aj tuto:http://gabkinblog.blogspot.com/2010/12/malovanky-pani-zimy.html
    Pokojnú a radostnú druhú adventnú nedeľu:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gabi, tvoje kŕmidlo je krásne. A hlavne, že ho vtáčiky rady využívajú. :)
    A tá dóza na zrnká... Nemám slov! Nádhera!
    Vďaka za ukázanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mila Leti, mne mrzi, ze jsme nestihli zadne krmitko vyrobit a zasoutezit si. Priste!!!
    Vsechna ta krmitka jsou prekvapiva, inspirujici...mne nic nenapadalo. Mam jaksi zazito klasicke krmitko, pripadne pet lahev :)
    Moc se mi libi ten pomerancovy...a ta veverka!!! Tu bych klidne do zahradky pustila, ale bohuzel ve Spanelsku veverky neziji. Asi tu nemaji dost potravy.
    Preji Ti krasnou druhou adventni nedeli :) a nesmuti!!! Pozvanka zasoutezit si byla od Tebe moc mila! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vďaka. Neboj, nesmutním, teším sa, že som potešila a inšpirovala. A nezabudni sa potom pochváliť, keď niečo vtáčikom pripravíte. Klasika sa cení takisto ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Safra, to mě tedy mrzí, že jsem krmítko neposlala. Pěkně jsem si ho naplánovala, ale zatím nevytvořila. Teď se jen vymlouvám a štve mě to...:-(
    Ale ta inspirace zde je opravdu úžasná! To by jeden ani nevěřil, kolik tvarů je možné vymyslet! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak vyrob a pošli aspoň dodatočne. Hádam ešte niečo vymyslíme ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Môžete posielať. A oproti prvej výzve prijímam aj kreslené obrázky všetkých vašich súčasných, minulých, dokonca aj budúcich kŕmidiel! :)

    Nová zbierka vtáčich kŕmidiel trvá až do konca zimy. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...