nedeľa 4. decembra 2011

Vitamíny od Mikuláša

Čoskoro oslavujeme svätého Mikuláša. V našich končinách je zvykom na tento deň svojich blízkych (potajomky) obdarovať nejakou tou dobrotou. A že to nemusia byť vždy len sladkosti, alebo obligátne ovocie, chcem sa s vami podeliť o jeden nápad.


Prepadol ma celkom náhodou.
Pred pár dňami som si povedala, že je najvyšší čas nasiať žeruchu, aby sme mali doma trocha čerstvých vitamínov. A tak som vzala akýsi prázdny kelímok, naplnila ho papierovou vatou (nastrihané kuchynské utierky), navlhčila a zasypala žeruchovými semienkami. Ale kelímok od tvarohu sa mi veľmi nepáčil. Tak som sa ho rozhodla nejako vyzdobiť. Siahla som po zbytku vianočného papiera, čo som mala po ruke.
Keďže som olepovala kelímok už aj so semienkami a vodou, mala som obmedzené možnosti manipulácie s ním a podľa toho aj vyzerá výsledok. Ale aj tak mi pohľad na hotové dielo vnukol nápad.

Naživo ten nápis z vnútornej strany nepresvitá. 8)

Prečo by aj pekne nazdobená žerucha nemohla byť darčekom? Napríklad na blížiaci sa sviatok sv. Mikuláša?

Kým zo semienok vyrastie bohatý tmavozelený žeruchový porast potrvá asi týždeň, takže to už tento rok do Mikuláša nestihnete. Ale prečo by si obdarovaný na zber úrody nemohol trošku počkať? A pri tom sa o darček s láskou starať.
Alebo ešte inak - rodinka môže nájsť v mikulášskom balíčku "suroviny" (ozdobený kelímok, nastrihaný suchý substrát a vrecúško semienok) a zasejú ich všetci spoločne aj s účasťou detí. Potom sa budete o kvetináčik týždeň starať, kým vyrastenú žeruchu ostriháte a spoločne si na nej pochutnáte - hoci na maslovom chlebíku.

Takto vyzerá žerucha 4 dni po vysiatí

Postup prípravy darčeka (suchá verzia):
1. Pripravte si vhodný kelímok (najlepšie taký, s priehľadným vrchnákom napr. od syra cotage).
2. Kelímok ozdobte. Na prilepenie ozdobného papiera môžete použiť obojstrannú lepiacu pásku (drží na všetkom), hotový lepiaci papier, alebo obyčajné disperzné lepidlo. Na zdobenie môžete použiť zbytok baliaceho papiera, nakreslený obrázok, koláž z farebných časopisov, krepový papier, alebo pripraviť aplikáciu z filcu... Možností je veľa.
Len pozor - krepový papier sa tvarom prispôsobí, ale z pevnejšieho materiálu musíte vystrihnúť presný tvar - a nie je to obdĺžnik! Pomôže urobiť si strih z obyčajného napr. novinového papiera, ktorý priložíte ku kelímku a obkreslíte obrysy.
3. Kuchynskú utierku poskladajte na toľko vrstiev, aby poskladaná ešte zakryla celé dno a vystrihnite tvar dna. Všetky vrstvy vložte do kelímka.
4a. Pre suchú verziu už len priložíte vrecúško so semienkami, zatvoríte viečko a zabalíte. Môžete pribaliť aj "návod na použitie" s venovaním.


"Mokrá" verzia:
4b. Papierovú vrstvičku zvlhčite menším množstvom vody (pokojne ju môžete zaliať celú) a na povrch nasypte semienka.
5. Opatrujte na svetlom a teplom mieste až do chvíle darovania. Potom takisto zatvoríte kelímok viečkom a dozdobíte. Tiež môžete pridať venovanie a "návod na použitie".


Ešte mám jeden tip:
Môže byť zaujímavé pozorovať, akú silu tie malé krehké rastlinky majú. Ešte som to neskúšala, ale podľa toho čo sme sa kedysi učili v škole a podľa iných pokusov, ktoré sme robili, mladé rastlinky by mali mať dosť sily, aby si samé otvorili viečko.
Môžete si to sami overiť, či to naozaj zvládnu.
Len neodporúčam pestovať bylinky celý čas v zakrytom kelímku, aby v ňom nezačali rásť plesne.

4 komentáre:

  1. Bezva nápad,takto si řeřichu pěstuji,ale darovat ji to mě nenapadlo...díky Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý nápad. Nie síce pre našich krpčekov, tí by to asi nepochopili a boli by aj trochu sklamaní, ale my s manželom radi experimentujeme:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Kejt, Daja, Gabi, a vďaka za milé komentáre.

    Gabi, pravdaže, deťom by asi vitamíny nestačili, "potrebujú" (aj) očakávané sladkosti. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...