nedeľa 4. decembra 2011

Adventný veniec zo slaného cesta



Prípravu adventného venca zväčša berieme tak nejak skromnejšie. Vence z obchodu ma nikdy nevedeli osloviť, mám niekde hlboko v sebe potrebu si adventný veniec uviť vlastnoručne (s účasťou celej rodiny). Začali sme ešte v časoch, keď polystyrénové a iné korpusy neboli bežne dostať, tak sme si zvykli improvizovať - a už nám to ostalo. Často napr. využívame svietnik v tvare hviezdy z IKEA. Ten sme použili aj tentoraz. Ale narozdiel od minulých rokov, "hviezdny" veniec ostal tentoraz na chalúpke. Verím, že tam vydrží čečina čerstvá až do Vianoc. Nie ako v bratislavskom suchom byte, kde vždy do týždňa celkom uschla.



Chcela som mať ale jeden veniec aj doma, a to taký, čo vydrží dlhšie ako týždeň. Rozhodla som sa, že si adventný veniec upečiem. Priznám sa, že s pečením zo slaného cesta nemám žiadne skúsenosti. Len som si matne pamätala, že sa používa pomer: 2 šálky hladkej múky, 1 šálka soli, 1 šálka vody.
Cesto mi vyšlo hodne riedke, takže som ešte musela prisýpať múky. Ale nakoniec sa mi podarilo umiesiť niečo také, z čoho sa ako tak dalo modelovať. Aj keď teraz si myslím, že bolo ešte stále primäkké.

Najskôr som si pripravila kruh ako základ. Na ten sme potom prilepovali "vetvičky" vyrezané z plátku cesta. Všetci sa zapojili do práce, aj keď niektorí menej ochotne, aby sa nezašpinili. ;-) Niekto vaľkal (najskôr som si ešte musela vyčistiť fľašu od vinety, aby som vôbec mala čím vaľkať, lebo na chalupe nemám valček), niekto vykrajoval vetvičky a "ihličky" na nich, niekto nanášal "lepidlo" (vodu) a prilepoval vetvičky na miesto.
Nakoniec sme z cesta vytvarovali aj mištičky pre sviečky - na mieru podľa sviečok, ktoré sme chceli použiť.




Potom bolo treba nechať trochu vysušiť na vzduchu a šup s ním do trúby. "Hm, a na koľko stupňov sa to pečie? A ako dlho vlastne?" na tieto otázky som nepoznala odpoveď, musela som hľadať na internete. Nakoniec som ho chudáka piekla niekoľko dní. Ani posvätiť sme ho nestihli dať. Ale tešíme sa. Máme tento rok naozaj netradičný veniec, aj keď zároveň tradičný. 0no ho pochválil, že veniec má mať tvar kruhu - pretože symbolizuje Boha, ktorý nemá začiatok ani koniec.
Ale zase sa mu nepáčilo, že by mal byť zelený, pretože zelená je farba nádeje a života.
A navyše mu chýbala fialová, ako farba pokánia.

Nuž, aspoň že vieme, čo všetko si chceme v advente pripomínať. A na rok si hádam pripravíme veniec v tých správnych farbách. ;)

2 komentáre:

  1. Takový rodinný věnec je mnohemkrásnější,než to neparádnější umělecké trendové dílo,aspon podle mě!Hezkou adventmí neděli,Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti, klidně ukaž, budu mooooooooc potěšena,pa Daja

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...