nedeľa 20. mája 2018

Ako ide život - máj



Radostný deň vospolok!
Dnes by som chcela napísať taký obyčajný príspevok o našom obyčajnom živote. Je jar. Áno, ešte stále je jar. Všetko kvitne, vtáky i zvieratá zakladajú rodiny. Oslavujeme lásku - romantickú, manželskú, materskú... Aj môj balkón dostal drôtené ozdôbky s jarnými motívmi.


Ale nielen drôtené. Aj rastlinky a bylinky sa usilujú kvitnúť. Letničky ešte nie sú dosť veľké na fotografovanie, pretože som semienka zasiala len nedávno (nerada kupujem hotové sadenice, radšej pestujem kvietky zo semienok). Ale pažítka i materina dúška (tymián) sa snaží kvitnúť ostošesť. A jahôdka mi už urodila prvé dve červené sladučké bobuľky.

Rozkvitnutá pažítka

Lesná jahôdka v kvetináči

A nielen na balkóne. Krásne rozkvitnuté stromy a kríky stretávam i na potulkách prírodou, či mestom. Dokonca aj na kraji asfaltovej cesty, pri obrubníku ma prekvapilo čosi žlté... Keď som naň namierila blesk svojho mobilného fotoaparátu ukázala sa rozkošná žltá sirôtka. Ako si tam skromne čupela pod chodníkom a veselo žmurkala na svet! Dala som sem aj jej fotografiu, hoci bleskom v úplnej tme nešla kvalitne odfotiť.



Ale tie najkrajšie "kvietky" rastú vo františkánskej záhrade. Každý večer (okrem utorka) sa schádzame pod lipou v nádvorí františkánskeho kláštora a kostola, aby sme sa spoločne pomodlili k našej Mame Márii - ruženec a Loretánskej litánie. Sú to krásne pokojné chvíle v príjemnej spoločnosti, v krásnom prostredí. 







Mimochodom, v máji sme oslavovali aj Deň matiek. Darček pre moju mamu som vám už ukazovala. Ja som dostala takúto kytičku poľných kvietkov. Očakávala som, že poľné kvety vydržia tak deň, dva, ale po týždni sú ešte stále takéto krásne! Dokonca sa mi vidí, že je kytica ešte krajšia a bohatšia, myslím, že stále dokvitajú nové a nové púčiky zvončekov.



Posledné obrázky sú z dnešného dňa. Oslavujeme nedeľu Zoslania Ducha Svätého. Keďže sme práve v Novej Bani, nezúčastnili sme sa slávnostnej vigílie v Bratislavskom františkánskom kostole. Zato sme si dopriali pútnickú omšu v Kohútove. Zišla sa tu celá Nová Baňa, aby spoločne oslávili príchod Svätého Ducha.  V príjemnom prostredí mariánskeho pútnickeho miesta - spolu s Matkou Máriou, podobne ako apoštoli vo večeradle, očakávali sme príchod Ducha Svätého. Sme radi, že sme mohli byť pri tom. 

Najprv modlitba ruženca a Loretánskych litánií.

Už sa začína sv. omša.


Zišlo sa nás tu ozaj veľa.

Želám vám pokojné a radostné ostatné májové dni! Nech vaše srdcia stále napĺňa radosť a láska.


2 komentáre:

  1. Nádherné fotky i psaní.
    Přeji Vám krásnou poslední květnovou neděli ....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Letí, krásné duchovní zastavení, stále naplněné Blízkostí,díky k

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...