štvrtok 30. novembra 2017

Vďačná chvíľka: Čo mi robí radosť

Radostný deň vospolok!

Zdá sa mi, že čas ide akosi prirýchlo. Ani sa nenazdám a týždeň, dva, tri sú preč. Tak vkladám aspoň nepravidelný príspevok o malých radostiach, ktoré mi v poslednom čase boli dopriate.

23. 11. Príprava na advent:
vykrajovaná pomarančová kôra - ozdôbky na adventný veniec

25. 11. Nedeľa Krista Kráľa
Kráľ na kríži. Jeho kráľovská moc je Láska. Aj ja som pozvaná ňou vládnuť.

26. 11. Rok Fatimy sa končí. Ale jej Materinská láska ostáva.
A ja som tiež kráľovná. Nevesta svojho Kráľa. 

21. 11. Vianočný kaktus.
Rozkvitol tak, ako som ešte kaktus kvitnúť nevidela! 

Vďaka za dar krásy! 

V poslednom čase som bola obdarovaná mnohými milými maličkosťami. Krásne rozkvitnutý vianočný kaktus. Tak, ako som ešte nikdy nijaký vianočný kaktus kvitnúť nevidela. Farba pôvodne biela dostala slabulinko ružový nádych. A kvietky sa rozvili snáď na každom lístku! Už odkvitá, ale nové púčiky sľubujú ešte jednu vlnu krásy.

Oslavovali sme nedeľu Krista Kráľa. Aby som nezabudla, že On kraľuje z kríža. A že aj ja som povolaná byť kráľovnou - všade tam, kde som. Kdekoľvek. Napríklad v kuchyni. Alebo v práci. Na ulici. Dokonca aj keď ležím chorá v posteli. Som kráľovná. A akokoľvek slabá a nehodná sa cítim byť, tú kráľovskú hodnosť mám - už navždy. A s ňou aj všetky vlastnosti, ktoré má dobrá kráľovná mať. Stačí siahnuť do pokladnice a využívať ich! Ako ťažko mi niekedy príde veriť tomu!

Touto nedeľou sa zároveň skončil rok Fatimy. Prežívali sme ho veľmi intenzívne a dozvuky tohto výročia ešte určite budú v nás pracovať. Ale nový cirkevný rok neznamená, že by sa o nás Matka menej starala. Vlastne aj ona je kráľovná, kráľovná anjelov. A tak sa naďalej vďačne zverujem pod jej ochranu.

Už o pár dní sa nám začne advent. V sobotu budem splietať adventný veniec (ak Pán Boh dá). Tak je najvyšší čas pripraviť si nejaké vhodné ozdôbky. Nechala som sa inšpirovať a vykrojila som si niekoľko drobností z pomarančovej kôry. Myslím, že veniec pekne oživia.

Som vďačná za beh času. Za blížiaci sa advent. Za malé radosti a vône. Za všetky veci, malé i veľké, príjemné aj obťažujúce, krásne aj odpudzujúce... pretože verím, že z Pánovej ruky dostávam len dobré dary. Mám ešte v pláne - v posledných predadventných dňoch - si sadnúť a napísať "list Ježiš(k)ovi". O tom, za čo všetko som mu vďačná v tomto roku. Spomenúť si na dary, zmeny, výzvy, zdary, konce a nové začiatky... na všetko, za čo mu chcem v tomto roku ďakovať. Plán by bol, len či sa mi ho podarí aj zrealizovať? Uvidíme.

20. 11. Nedávno som dostala ešte jeden milý darček...



Nedávno som dostala ešte jeden milý darček. A k tomu čas, aby som si ho mohla do sýtosti užiť (PN-ka sú dni, ktoré môžem venovať sebe, svojej duši... a prezeraniu novej knižky!).

Ráno, v prvý deň keď som ostala v posteli, ma z odpočinku vytrhol razantný zvonček našej poštárky... Prišla zásielka - nová knižka Šaktolen od Kvetky Veverkovej - ktorú ilustrovala - tram-ta-da-dá! - moja najkamoška z gympla - Darinka Bystrická! Koľko som sa najedovala, keď mi kreslila na okraje školských zošitov! A koľko som sa naobdivovala jej voľnočasových výtvorov! Trávili sme spolu čas v školských laviciach i v uliciach Bratislavy (a Petržalky), bavili sme sa, učili sme sa, tvorili sme... A teraz jej vychádza kniha. Nuž, takú slávu som si nemohla nechať ujsť! A už je knižka doma. Aj s venovaním. Teším sa a po dôkladnom prezretí a prečítaní si ju ukladám na čestné miesto v mojej knižnici.

Priznám sa, že som si knihu pôvodne kúpila len kvôli kamarátkinym ilustráciám. Ale po prečítaní knihy v nej nachádzam okrem hravosti a vtipu istú hĺbku a mnohé zaujímavé myšlienky. Rozhodne ma potešili obrázky, ale aj text a už rozmýšľam, komu by som túto knihu ešte kúpila k Vianociam. Ak by ste ju chceli aj vy - do svojej knižnice, alebo ako vianočný darček, dá sa kúpiť - napríklad priamo u autorky, alebo v niektorom kníhkupectve (napr. Martinus - tu). A ak chcete autorku Kvetku a možno aj ilustrátorku Darinku spoznať osobne, pozývam vás na autogramiádu. Kde? Pasteleria Panská 13 Bratislava. Kedy? 5. 12. 2017 o 17:00 do 20:00 hod.

11. 11. Večerné prechádzky popri Dunaji



Posledná radosť, o ktorú sa s vami chcem podeliť sú večerné prechádzky popri Dunaji. Až teraz na staré kolená som sa naučila, že môžem ísť na prechádzku aj sama. Aj v meste. A môžem si k tomu vziať do ruky ruženec a spojiť pohyb tela s pohybom duše. Skrátka, prišla som na chuť modlitbeným prechádzkam popri Dunaji. S ružencom v ruke a s mobilom, ktorý mi počíta kroky, vo vrecku.

Inokedy si zase užívame spoločnú prechádzku s drahým. Napríklad na pečené gaštany a k mostu a popri Dunaji späť. Sú to fajn spoločné chvíle. Vďaka za ne.

A to je pre dnešok všetko. Tentoraz žiadne veľké myšlienky, len zopár maličkostí, ktoré ma potešili. Želám aj vám veľa radosti a srdce všímavé aj pre malé potešenia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...