sobota 21. mája 2016

Pútnické miesto Báč

14. 5. 2016

V snahe navštíviť zatiaľ nepoznanú Svätú bránu sme sa tentoraz vybrali na najväčšie pútnické miesto pre maďarsky hovoriacich katolíkov z Bratislavskej arcidiecézy - Báč. Na výveske pred kostolom sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o tomto pútnickom mieste.


V Báči sa uctieva milostivý obraz Panny Márie Pomocnice, ktorý venoval Martin Liszkay v roku 1703 po svojom zázračnom uzdravení. Podľa informácií na výveske obraz v dňoch 19., 20., 21. a 23. júna 1715 ronil krvavé slzy, podobne ako obraz Panny Márie Trnavskej v Trnave, alebo obraz v Mariapócsi. Tieto nadprirodzené udalosti sa dávajú do súvisu s nepokojmi (tureckými vojnami) a pandémiami (moru) v predošlých rokoch. V chráme je možnosť uctiť si relikviu týchto krvavých sĺz. Pápež Benedikt XIII. udelil v roku 1725 kostolu v Báči úplné odpustky.
(Zdroj informácií: Výveska v pútnickom areáli v Báči.)

Pútnický areál nás privítal krásnou vstupnou bránou vyrezávanou z dreva.




Po prejdení cez bránku sme sa dostali do areálu pútnického miesta s kostolom, priestorom pre bohoslužbu pod holým nebom i majstrovsky zhotovenou kalváriou. Najprv nás samozrejme zaujímal kostol sv. Antona Paduánskeho a Svätá brána.

Priečelie kostola


Svätá brána

Prechádzam cez Svätú bránu

Pohľad cez bránu do kostola

Interiér (vyzdobený na svadbu, ktorá tu bude už o chvíľu)

Hlavný oltár s milostivým obrazom.
Vpravo vidno sochu vzkrieseného Pána (veľkonočný symbol)

Milostivý obraz Panny Márie Pomocnice

Zaujal ma výjav krstu Ježiša na krstiteľnici


Videli sme ešte otvorený "prázdny hrob". Pán naozaj vstal!

Kalvária - zobrazenie udalostí Veľkej noci

Moje obľúbené sväté (patrónky) - sv. Alžbeta a sv. Anna

Svätý Juraj a socha Sedembolestnej (Pieta)


Vonku vedľa kostola je pomerne malý priestor vyhradený na modlitbu krížovej cesty. Tvoria ho tehlové kaplnky s vyobrazením jednotlivých zastavení (udalostí) krížovej cesty Pána Ježiša, ktoré tvoria akýsi múr okolo plochy kalvárie. Zaujalo ma, že každá kaplnka (zastavenie) je iné - inak zdobené. Uprostred sa nachádza menší umelý kopec s troma krížmi (vrch Kalvárie).










Ešte niekoľko detailov...







... a už sme zase na odchode. Cez otvorenú bránu (toto nie je "Svätá brána") pripravenú pre mladomanželov. Dovidenia a majte krásny čas plný milostí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...