štvrtok 31. decembra 2015

Rok 2015

Do roka 2015 som šla len s jedným slovom, ktoré mi bolo zástavou naznačujúcou smer. Bolo to slovo ČAS. (Píšem o tom v tomto článku. A zhrnutie, ako sa mi darilo + plány do nového roka sú zase "TU")

Veru, hoci sa mi často zdalo, že časom naďalej mrhám, alebo ho využívam nie práve najlepším spôsobom, pri pohľade späť vidím, že som počas roka prešla naozaj kus cesty týmto smerom. Ale teraz sa už konkrétne podelím o to, čo som prežívala, čím ma tento rok obdaroval, a čím som azda ja smela počas roka 2015 obdarovať iných...

Som vďačná za krásnu slovenskú prírodu, aj za moju rodinu (s ktorou som aj tento rok smela spoznávať zase nové slovenské zákutia. Teším sa z rôznych dronobstí, ktoré som si tento rok vyrobila - z drôtu, z levandule (splnený sen), aj z keramiky (taniere na guláš), do chalúpky, ale napríklad aj pre vtáčiky)

 






Počas pôstneho obdobia sme aj tento rok navštívili niekoľké slovenské kalvárie. A nejaké sme (náhodou) objavili aj mimo predveľkonočného času. Ale mimoriadne vďačná som aj za návštevy v zahraničí (chlapci sa napr. pozreli do Monaka na Formulu 1).

Monako



Chorvátsko - 

Ďalším splneným snom, už vyše 20-ročným, bol návrat do Západných Tatrier - Roháčov.



Tu sme pred 26 rokmi bývali





Prečítala som niekoľko kníh.
Prežívala som niektoré spoločenské (politické) udalosti: Referendum za rodinu a modlitby pred ním, Pochod za život, Informácie o prenasledovaní kresťanov, či teroristických útokoch... Strach, rozčarovanie, ale aj nádej a istotu, že sme stále v Božích rukách.

On je živý - Nitra s komunitou Emanuel

Bratislava - Pochod za život


Dostala som niekoľko lekcií o tom, ako chcem prežívať svoju každodennú vďačnosť. O tom, že si musím vybrať - či sa zameriam na tie krásne dary, ktoré každý deň dostávam, alebo budem smútiť a hnevať sa, pretože by som chcela niečo iné, niečo "VIAC!"




Som vďačná za rodinné slávnosti. Tie každoročné (narodeniny, meniny, výročia...), ale aj výnimočné (sviatosť birmovania). Ďakujem za Ducha Svätého, ktorý nám v každej chvíli radí a pomáha v každej životnej situácii.





V Bratislave sa stavia nový Starý most. Pred koncom roka ho konečne dostavali. A čoskoro - začiatkom nového roka ho hádam po prvýkrát vyskúšame. (Práve zisťujem, že už som veľmi dlho nepridala žiadnu časť reportáže o jeho stavbe. Budem to musieť čím skôr napraviť!)




Na našom dome sa opravovali balkóny (znamenalo to trochu nepohodlia, ale teraz sa tešíme z obnovených - krajších a hlavne bezpečnejších balkónov). V byte sme sa zase pustili do obnovy synovej izby a čakalo nás drobné búranie kvôli montáži vodomerov. Na chalupe nám pre zmenu pribudol nový plot.

Renovácia balkóna


Stĺpiky na nový plot

Zase som trošku pokročila v organizácii svojej domácnosti - doma i na chalupe.

Ďalší pokrok ma čakal v kuchyni. Niežeby som vyslovene nevedela variť, ale akosi sa mi nedarilo nájsť potešenie ani v príprave a hádam ešte menej v konzumácii jedla. Po tohoročnom lete sa to zmenilo. Nie úplne, ešte vždy sa musím často premáhať, aby som bola ochotná myslieť na jedlo. Ale už to nie je také "utrpenie" - často sa pristihnem, že ma to v kuchyni baví a nachádzam v tej práci radosť z tvorivej aktivity.

Za tento pokrok patrí z veľkej časti vďaka istej Florentýne a jej Veľkej prázdninovej výzve.








Aj záver roka 2015 bol plný aktivít. Organizovala som "Aktívny advent" - každodenné čítania, zamyslenia aj drobné úlohy na celé adventné obdobie. Učila som sa dávať, aj trošku dostávať. Užila som si adventné (spoločenské) akcie, a dokonca som sa dostala do televízie (LUX).






Želám vám všetkým len dobré spomienky na uplynulý rok a do toho nového nech vykročíte s nádejou, že všetko, čo zažijete vám môže priniesť veľa dobrého ovocia. Nech sa vám darí pokročiť zase o kus v tom, čo potrebujete.


2 komentáre:

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...