sobota 17. októbra 2015

Radosť z varenia?

Tento článok mal byť napísaný už dávno. Ale dnes je naozaj NAJVYŠŠÍ ČAS. Pretože...

Chcem sa s vami podeliť o veľkú radosť. Veľký úspech. Môj i niekoho ďalšieho, kto mi počas tohto leta veľmi prirástol k srdcu. Táto osôbka dnes oslavuje okrúhle narodeniny a aby sme mohli oslavovať spolu s ňou, pripravila pre všetkých záujemcov krásny narodeninový darček. Darček, ktorý môže byť aj pre vás príležitosťou zažiť podobný pocit úspechu a vďačnosti, ako v posledných časoch zažívam vo svojej kuchyni ja.





Ale hádam aby som začala od začiatku.

Už od mala bol pre mňa vstup do kuchyne akoby za trest. Problémy mi robilo nielen pripravovať jedlo, ale tiež konzumovať ho. A tak nečudo, že každodenná materská povinnosť vymyslieť a pripraviť pokrmy pre svoju rodinu bola pre mňa vždy skôr utrpením ako radosťou. Iste, pritrafil sa mi niekedy aj príjemný chuťový zážitok, no asi by mi nerobilo problém vymeniť ho (ak by si telo nepýtalo potrebné živiny) za zážitok intelektuálny, alebo tvorivý. V poslednom čase však dokážem tú tvorivosť a intelekt realizovať s radosťou aj v kuchyni.

Ako sa to stalo?

Ešte minulý rok som sa zúčastnila duchovnej obnovy Kráľovná a divožienka - píšem o tom tu. (Mimochodom spoluorganizátorkou bola ďalšia veľmi milá, šikovná a inšpiratívna dievčina, ktorá oslavovala narodeniny včera.) Zapísala som si vtedy tieto slová:
"Aj ja som kráľovná. Kde je moje kráľovstvo? V kuchyni? Pri pripálených hrncoch a špinavých riadoch a zemi, ktorá volá po metle? Áno, to všetko (a mnohé ďalšie) sú miesta môjho kraľovania. A ja chcem všetky tie "kráľovské" úlohy vykonávať s patričnou hrdosťou. Veď som dcérou kráľa! Som nevestou Kráľa! Som kráľovnou. A neprestanem ňou byť len preto, že urobím (alebo neurobím) niečo "podradné". Alebo preto, že nikto neocení moju námahu. Tú skutočnú kráľovskú korunu mi nikto nemôže vziať. Žiadna "nedôstojná" práca. Ani žiadna moja chyba, alebo zlyhanie. Ja viem, že On mi dáva dôstojnosť, ktorú mi nikdy nikto nevezme." (Link)
A naozaj. Začala som brať to svoje kraľovanie - aj v kuchyni - akosi vážnejšie. S väčším odhodlaním som sa vrhala do plánovania a prípravy jedla, a častejšie sa mi darilo slúžiť svojej rodine ochotne a hrdo.

No stále tomu ešte niečo chýbalo. Radosť a vášeň pri plánovaní a príprave jedla zatiaľ ani zďaleka nebola mojou každodennou skúsenosťou. Tú som našla asi o rok neskôr, keď som pri surfovaní blogovým svetom našla stránky Kuchařka pro dceru.







Už pri prvom listovaní som usúdila, že tu asi nájdem veľa potrebnej inšpirácie. Uznajte, že slová "Ahoj! Jmenuju se Jana Florentýna Zatloukalová a jsem matka čtyř dětí a čtyř kuchařských knih. ... Jsem tu od toho, abych vám ukázala, že každá se můžeme naučit vařit dobře, ráda a s láskou. Provedu vás všemi zákoutími i záludnostmi kuchyně a naučím vás všechna důležitá jídla," znejú naozaj lákavo. Po pol roku môžem konštatovať, že sú pravdivé.

Hneď som sa zaregistrovala do e-mailového klubu, aby mi každý štvrtok prišli e-mailom nové "rady, recepty a návody, jak si užít vaření v kuchyni a nepanikařit u toho." Prvých 5 týždňov mi navyše prichádzali e-maily aj v nedeľu. A tak, hoci sa už vo vlastnej kuchyni obraciam veľa rokov, našla som množstvo inšpirácie i poučenia aj v tomto "Päťtýždennom začiatočníckom kurze varenia".

No a skutočná vášeň a nadšenie sa dostavili cez letné prázdniny. Naša milá Florentýna zorganizovala pre všetkých, ktorí majú chuť, tzv. Veľkú prázdninovú výzvu. Kúsok svojho nadšenia som opísala tu: Čo robím celé leto? Varím! a tu: Moje letné kuchtenie. A všetky moje snahy o splnenie prázdninových úloh nájdete na tomto webe: Letitia v kuchyni.










A aby toho nadšenia nebolo málo, po rôznych peripetiách sa ku mne konečne dostal aj recenzný výtlačok jej, do včera poslednej, knižky Snídaně u Florentýny. Hneď som sa do nej začítala a s nadšením som prezerala stránky, aby som vyskúšala čo najviac receptov v čo najkratšom čase. Používala som ju pri plánovaní našich raňajok, niekedy aj večerí a obedov, alebo jednoducho pri príprave "posedenia pri stole". A bola som odhodlaná splniť sľub - napísať recenziu tejto knižky do mesiaca.

Sypem si popol na hlavu, pretože som tento termín nestihla. Spočiatku mi boli výhovorkou prázdniny, ktoré boli viac ako naplnené rôznymi aktivitami prevažne mimo dosah internetu. Ale už prešiel celý september a polovička októbra... a hoci by sa našli výhovorky ("objektívne dôvody", kvôli ktorým si len veľmi ťažko teraz hľadám čas na písanie), sľuby sa majú plniť.

A tak dnes sedím za počítačom a píšem - nech je tento článok ospravedlnením a malým darčekom k Florentýniným narodeninám.

 


https://www.kucharkaprodceru.cz/snidane-u-florentyny/

A aby nebol priveľmi dlhý, pokračovanie - samotnú recenziu Snídaně u Florentýny nájdete hneď v nasledujúcom článku. Zatiaľ si môžete aspoň virtuálne prelistovať Florentýninu najnovšiu a zároveň najstaršiu kuchársku knihu - Kuchařka pro dceru.

Prečo najnovšiu a zároveň najstaršiu? Kuchařku pro dceru napísala autorka ako prvú. Obsahuje všetky základy varenia, ktoré vám pomôžu pohnúť sa v kuchyni a navariť dobré jedlo na každú príležitosť. Začala ju písať už pred 13 rokmi, prvé vydanie má už viac ako 8 rokov a bolo načase, aby zase trošku povyrástla. Pribudli nové fotografie, pribudli niektoré podrobnejšie rady, iné texty, ktoré boli v knihe navyše, zase odbudli a obálka knihy tiež dostala nový kabát. Knižka je teraz zase mladá svieža a pripravená aj do vašej kuchyne. V týchto dňoch sa niekde v kamióne vezú celkom nové, ešte teplé výtlačky 5. vydania tejto knihy.

Ak si ju u autorky objednáte do 20.októbra, máte právo na zľavu 100 Kč.

Netuším však, ako je to s poštovným na Slovensko. My Slovenky asi radšej využijeme služby niektorého slovenského kníhkupectva. Napríklad v Martinuse tiež ponúkajú pri objednaní do 29. 10. zľavu 17% (Cena knihy - 15.06 €).


Zatiaľ sa lúčim slovami samotnej Florentýny (určite si prečítajte celý článok, jej písmenká sú tak príjemné, hebké, teplé, krásne...):

"Co bude dál? Je to jen na vás.

Já jsem svoji lásku k vaření do světa poslala prostřednictvím knížky a budu ji posílat dál. Ale jen vy máte v rukou sílu rozšiřovat ji i tam, kam moje písmenka nedosáhnou. Jen vy můžete ukazovat své rodině, svým blízkým a známým, co pro vás znamená dobré jídlo a jakou radost to přináší, když se něco v kuchyni povede. Jak to dělá domov domovem a pochválenou ženu šťastnou. Jen vy můžete učit své děti vařit a rozumět tomu, co je na talíři správné.


Jenom vy máte veškerou sílu šířit a sdílet tuhle lásku, která prochází žaludkem, dál.


Díky za to."
Aj ja vám želám radostný deň.  A nezabudnite, nasleduje blog o tom, ako sa mi osvedčila raňajková "kuchařka pro dceru" - Snídaně u Florentýny.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...