streda 17. júna 2015

Mesiac Srdca sŕdc

.

Veľkonočné sviatky sú už ďaleko. Aj sviatok zoslania Ducha Svätého. Mariánsky mesiac máj tiež skončil už pred pár týždňami. Ale my katolíci si vždy nájdeme dôvod na oslavu. Nedávno sme slávili sviatok Ježišovej lásky. Deň, kedy si viac ako inokedy pripomíname ako veľmi - preveľmi - nepredstaviteľne obrovsky  nás Ježiš miluje.

On z lásky k nám opustil blaženosť neba a zdieľal s nami tento nedokonalý svet poznačený hriechom. Zdieľal s nami naše pozemské telo a znášal "pozemských" ľudí (poznačených hriechom).

Z lásky k nám nám zanechal sviatosť Eucharistie. Svoju prítomnosť. Seba samého, neustále prítomného medzi ľuďmi. Na slovo človeka (kňaza) Ježiš premieňa chlieb na svoje Telo a víno mení na svoju Krv. Aby tu mohol byť s nami - stále. Každý deň. Až do skončenia sveta.
 
Z lásky k nám Ježiš zdieľal všetko, čo prežívame na zemi. Ale nielen to, prijal údel hriešnika - a následný trest. Prijal (áno, dobrovoľne prijal) všetku tú bolesť a nakoniec smrť. Ale čo je ešte viac, prijal aj ten najťažší dôsledok každého - aj najmenšieho dobrovoľného hriechu - odlúčenie od Boha. V tých najťažších chvíľach Ježiš nevnímal útechu Božej prítomnosti. Cítil sa ako ten najväčší hriešnik, ktorého ťažia všetky hriechy sveta - úplne oddelený od Božej lásky.

Prijal smrť, a premohol ju. Aby som ja - aby sme my všetci mohli žiť. Aby sme mohli žiť v radosti. A aby naša radosť bola úplná!

A čo chce?  
Len to, aby sme všetci prijali Jeho Lásku. Aby sme ju videli. Aby sme ju vnímali. Aby sme ju spoznávali. Aby sme sa nechali milovať. 

Nedokážeme ju vidieť teraz celú. Len toľko, koľko sa zmestí do nášho obmedzeného srdca.

A preto chcem rozširovať svoje srdce. - Nie. Chcem, aby Ježiš rozširoval moje srdce! - Aby som videla. Stále viac. Väčší a väčší diel Jeho Lásky - ku mne aj ku každému človeku, ktorého stretávam. Aby som bola ako malé dieťa, ktoré sa teší z darčeka od svojho ocka. A ako rastie, stále viac vníma za hmotnými darčekmi otcovu lásku a obetu. Aby som prejavovala Jeho Lásku svojim bratom, ktorých stretávam na ceste. Aby som (už teraz) žila v radosti - ktorú pre mňa Pán pripravil. A aby som Mu pomáhala v Jeho plánoch - priviesť k radosti - pozemskej i tej večnej - ľudí, ktorých mi posiela do cesty.

Srdce na chladničke (magnetky z Medžugorje)

Srdce na stene

Na dverách

Celý mesiac jún si pripomíname Ježišovu nekonečnú lásku k nám. Lásku Boha. A tiež Lásku človeka.

Aby sme  nezabúdali, aby sme si to často pripomínali - a hlavne, aby sme Ho často prosili o dar väčšej lásky - rozmiestnili sme po byte malé srdiečka. S modlitbou. Aby nám pripomínali, čo chceme:

"Ježišu, tichý a pokorný srdcom, pretvor naše srdcia podľa srdca Tvojho."

Jedno ♥ je na mieste, kde si odkladám kabelku

Aby som si spomenula, keď budem odchádzať.
A tiež hneď ako prídem.

Ježišu... Ty pretvor moje srdce, aby bolo v jednote s Tvojím.

Aj modlitebný kútik hlása posolstvo Lásky.


Chcem tento mesiac jún prežívať v útrobách Ježišovej Lásky. Chcem, aby sa moje srdce pretváralo, a aby rástlo - podľa vzoru Ježišovho srdca. Chcem sa o to snažiť - myšlienkami, modlitbou, slovami i skutkami. Chcem byť poslušná Božiemu vedeniu. Napríklad aj niektorými maličkými a zatiaľ ľahkými službičkami pre svojich blížnych. Kiež mi Pán dá silu a ukáže cestu aj k tým väčším a náročnejším... Podľa svojej vôle. 

Jeden z maličkých spôsobov, ako sa snažíme žiť Lásku.

 Nech aj vás Ježiš naplní svojou láskou. A zo všetkého najviac vám želám - aby ste sa vždy a za každých okolností cítili byť milovaní / milované. Nie len tak hocikým, ale samotným Kráľom všetkých kráľov. Tou nekonečnou Láskou, z ktorej pramení každá ľudská láska. Aby ste Jeho lásku k vám vnímali stále viac a viac.

To vám zo srdca želá a vyprosuje...


2 komentáre:

  1. Ďakujem veľmi pekne, krásne a povzbudivé zamyslenie. :) Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Lenka. Želám ti mesiac (a nielen mesiac) plný Lásky. :) Leti.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...