pondelok 13. mája 2013

Odrôtovaná miska


Objavila som prvé praskliny na dne misky po babičke, ktorú teraz rada používam na chalúpke. Bojím sa, že by miska nemusela prežiť ďalšiu zimu, prípadne nejaké nepozorné ťuknutie. A tak som sa rozhodla, že si ju opletiem drôtom skôr, ako sa celkom rozpadne. Podľa vzoru našich predkov, ktorí drôtovali "hrnce, misky, aj rajničky", aby ich buď ochránili pred rozbitím, alebo už rozbité zcelili.

Neviem, síce, ako sa to robí, ale skúsila som to. Literatúra, internet a trocha fantázie sa mi snažili pomôcť. A samozrejme ruky ochotné skúšať nové veci.





Aj v "múdrej knižke" píšu: "Opletanie nádob malo pôvodne výlučne praktickú funkciu. Opletali sa prasknuté a rozbité výrobky, ale najčastejšie sa hlinený riad oplietol vopred, keď bol ešte nový. Predišlo sa tak prasknutiu pri prvom varení alebo pečení a riad bol odolnejší aj pri skladovaní v komore." (Ladislav Jurovatý ml., Drotárstvo)
 



Tiež tam píšu, že "remeselnícka kvalita opletenia na starých nádobách je rôzna - niekedy precízna i s ozdobnými prvkami, inokedy len funkčná a urobená podomácky." (tamtiež) Takže môže byť. Moja amatérsky opletená miska bude ten druhý prípad - urobená podomácky. A asi sa mi takto páči viac, ako keby som si ju nechala umelecky opliesť od profesionála. 

Hlavne nadpájanie drôtikov mi moc nešlo. Určite existuje spôsob, ako to urobiť kultivovanejšie, ale mne to zatiaľ musí stačiť takto. Pohľadám postup niekde na internete a pri druhom výrobku už skúsim končeky lepšie začistiť. Drôtovanie sa mi nejako zapáčilo. Táto miska určite neostane jediná opletená vec v našej chalúpke.

Dno ešte musím lepšie ukončiť.
Neviem sa rozhodnúť, či ho dopletiem celé,
alebo už len stiahnem kruhom z drôtika.



Želám vám radostný deň!
Letitia.

___________
Možno vás zaujme:
Moje prvé stretnutie s drôtom
Ďalšie pokusy o drôtovanie - "klietka" pre ružu
Drôtohrátky + pokus o napájadlo
Zase trochu drôtovania - vareškovník, váza, ozdôbky

6 komentárov:

  1. Ta se povedla .... vypadá pěkně a vydrží dalších x let:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Leti, moc hezky jsi to opletla na poprvé!!!! Nevím jakým drátkem to máš opletené ale já jsem používala mosazný ,je měkčí a lépe se tvaruje.Daja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Myslím, že je to zinkový (alebo pozinkovaný) viazací drôt. Ale ako som si pozerala knižku, zatúžila som si urobiť drôtovanú naberačku na halušky (také sitko, ktorým sa vyberajú halušky z vody). Budem si musieť kúpiť nejaký pevnejší drôt, a hlavne nezávadný pri styku s potravinami.

      Odstrániť
  3. Tak to som ešte neskúšala, krásna práca a určite dosť náročná.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani mi to neprišlo náročné. Myslím, že ty by si to určite zvládla, keď vidím, ako ti ide tvorenie od ruky. :) Najťažší bol začiatok - vymerať obvodový drôt, aby dobre držal na miske. A potom to nešťastné nadpájanie, na tom musím ešte popracovať. :)

      Želám radostný deň. L.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...