pondelok 4. februára 2013

Ako sme si vyrábali hromničku

Zase som si splnila jeden dlhodobý sen. Vždy som si chcela vyskúšať urobiť sviečku namáčaním knôtu do vosku - podľa starých receptúr, ako sa kedysi vyrábali sviečky v kláštoroch. (Keď som sa chcela s touto informáciou vytiahnuť pred synom, oznámil mi, že takto sa vyrábajú sviečky aj teraz v továrni. Akurát je celý proces automatizovaný a množstvo sviečok naraz namáčajú do vosku stroje. Videl to na Discovery v relácii "Jak se to dělá".)

Nevadí, čaro spoločných chvíľ s rodinou sme si užili aj tak. Konečne sa mi podarilo nazbierať dostatočné množstvo vosku - zbytky sviečok z adventného venca vystačili aspoň na naše malé pokusy. A tak sme sa, síce na poslednú chvíľu, pustili do diela.

Najprv sme si roztopili dostatok vosku.

Plnú plechovku sme napchali zbytkami sviečok.

Pripravili sme si roztopený vosk a knôt. (Všade sú knôty tak neskutočne drahé? Alebo sme natrafili na zvlášť predražený obchod?) Knôt sme postupne namáčali do roztopeného vosku. Vždy sa na ňom zachytila vrstvička vosku, ktorú sme nechali stuhnúť na vzduchu. Po ďalšom ponorení sa zachytila nová vrstvička. A tak ďalej, kým sviečka nedosiahla požadovanú hrúbku.

Užili sme si hodne zábavy (a tréning trpezlivosti), pretože ak vosk na rodiacej sa sviečke dostatočne nestuhol, alebo ak sme nechali sviečku pridlho ponorenú v plechovke, vosk sa z nej zase roztápal a zmýval. Takže vznikali niekedy dosť podivné tvary. Každopádne máme teraz úplne originálne sviečky - hromničky.

Chladenie polotovaru počas prihrievania
chladnúceho (a tuhnúceho) vosku v plechovke.


Ešte zastrihnúť knôt na vhodnú dĺžku a sviečky budú hotové.
Posledný finálny krok (zastrihnúť knôt do definitívnej dĺžky) sme už pred Hromnicami nestihli. Už sme balili a odchádzali do Nitry. Ale aspoň sme si ich takto naaranžovali v centre domácnosti. Aby nám pripomínal sviatok tohto týždňa - a myšlienku, že každú búrku (aj tú medzi nami, alebo v našom vnútri) môže utíšiť Ten, ktorý vládne búrke, vetru aj moru.

Želám vám radostné dni a všetky vaše búrky nech vedú k šťastnému zmiereniu. 
Letitia.

5 komentárov:

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...