utorok 12. februára 2013

Vďačný utorok: Tak kto je proti nám?

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)

Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať...

Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Už som si ich zapísala tisíc a chcem si ich všimnúť ešte viac.


Tento týždeň mi nebolo dobre. Choroba sa usídlila v mojom tele, podobne ako aj v mnohých iných rodinách naokolo (v našom meste, aj na vašich blogoch). A že tie bacily zákerné stále mutujú, tentoraz je aj nemoc akási silnejšia a vytrvalejšia a nepríjemnejšia... Trápi nás viac, ako sme zvyknutí z minulých rokov. Ešte stále nevládzem dlhšie sedieť pri PC. Preto sa dnes s vami podelím len o jeden dar, za ktorý som vďačná. Ale o to vzácnejší.


Ako som už vravela, tentoraz ma nemoc trápi viac, než býva zvykom. Ba povedala by som, nepamätám si, že by som sa niekedy mala tak zle, ako tento týždeň. Už je to lepšie, ale celé dni som si nevedela nájsť polohu na uvoľnenie a odpočinok. Bolesť, napätie, nepohoda... ani ležať, ani sedieť, ani spať, ani odpočívať, už vôbec nie čítať, alebo niečo robiť... Nič sa nedalo. A práve vo chvíli, keď mi bolo asi najhoršie, keď som sa pokúšala nájsť si polohu aby som si aspoň trošku odpočinula... keď som sa pokúšala aspoň trochu driemať, keď už spať sa nedalo... začala mi znieť v hlave jedna pieseň.

Poznala som ju, to áno. Aj sa mi páčila. Počúvala som ju väčšinou vo francúzštine, alebo som hrala na flaute. Ani som nevedela, že poznám jej slová. Až teraz, vo chvíli, keď som to najmenej čakala, začala som si v duchu spievať:
"Veď náš dobrý Pán je tu s nami. Tak kto je proti nám? ... "
Áno! Môj dobrý Pán, môj Pastier, ktorý ma nadovšetko miluje je stále so mnou. Aj v tejto chvíli, v ktorej sa trápim a bolí to a neviem si nájsť pokoj a polohu, On je tu a trpí spolu so mnou a vo mne. Nie som sama, je tu. Vždy. Stále, môžem sa na neho spoľahnúť. Stále ma miluje.

"Tak kto je proti nám?" Kto mi môže ublížiť, keď je so mnou môj Pán? Vari choroba? Bolesť? Nepohoda? Únava? ... Nie, nikto a nič mi neublíži, aj keby to tak vyzeralo. Aj keď sa mám podľa tela zle. On je tu so mnou a dáva mi svoju Radosť.

Opatrne som sa usmiala. - Vďaka za tento úryvok piesne, ktorou si ma potešil a povzbudil. :) - Ale pieseň pokračovala ďalej...
"Vzdajme vďaku Pánovi..."
Ó áno, rozhodla som sa ďakovať vždy a pri všetkom. Naviedol ma na cestu ďakovania a teraz, keď som v pokušení trápiť sa, prichádza v slovách piesne a pripomína mi, aby som nezabúdala vzdávať vďaky.
"... za jeho lásku večnú. On nás ňou naplní..."
Ďakujem za lásku, ktorou ma miluje stále. Každý deň. Včera, dnes, zajtra, už od stvorenia sveta a až do konca vekov... Vždy, za každých okolností.  Jeho láska (ku mne, k tebe, ku každému človeku) je večná. Je nemenná. Nezáleží od toho, čo robím, alebo nerobím. Nezáleží od toho, ako sa cítim. Nezáleží ani od toho, aká som. Nezáleží, či ja Jeho milujem, alebo Ho odmietam. Jeho láska ku mne je tu - bez ohľadu na to, čo som zažila, ako sa ku mne správajú iní, či sa o mňa zaujíma aj niekto z ľudí... Bez ohľadu na to, čo sa mi stalo, alebo nestalo, či som zlyhala, alebo sklamala... Alebo som chorá a nevládzem ani len spať.
Nikto a nič ma nemôže odlúčiť od Jeho lásky. On ma miluje a vždy milovať bude. Aj keby som cítila čokoľvek iné. Aj keby mi okolnosti chceli našepkávať, že ma trestá, alebo sa na mňa hnevá, vždy môžem veriť Jeho Láske. On je tu a môžem sa na Neho spoľahnúť.

Vždy ma miloval a bude milovať. Môžem si tým byť istá. A nielen to - On nás ňou naplní. - Aj ja môžem byť plná Jeho lásky. Lásky, ktorá nezávisí od iných ľudí. Od toho, čo urobia, alebo neurobia. Od toho, čo sa mi stane, alebo nestane. Jeho láska je večná a nemenná. A ja naozaj chcem a túžim, aby aj mňa naplnil takouto láskou.

Láska bolí, asi áno. Ale aj tak je to vzácny poklad, po ktorom túžim. Inak by nemala cenu. Ďakujem Pánovi za Jeho lásku ku mne. A za Jeho Lásku, ktorou chce naplniť aj mňa.

A pieseň pokračuje ešte ďalej - poslednou vetou:
"Radosť mi dá každý deň!"
Áno. každý deň ma napĺňa svojou Radosťou. Aj dnes. Aj v tejto chvíli, keď sa zvíjam na posteli a nenachádzam spôsob, ako si uľaviť. Ale On sa skláňa ku mne a daruje mi svoju radosť.

Začala som si spievať - pošepky, hlas som nemala. Ale chcela som sa o túto radosť podeliť aj s ostatnými doma.
"... veď náš dobrý Pán je tu s nami. Tak kto je proti nám?
Vzdajme vďaky Pánovi za jeho lásku večnú.
On nás ňou naplní. Radosť mi dá každý deň!"
Je benis le Seigneur mon berger.mp3

Po kliknutí na obrázok vyššie si môžete vypočuť francúzske znenie tejto piesne.
A nižšie si prečítajte celý text piesne v slovenčine

Hoden chvál
(c) Komunita Emanuel

1. Hoden chvál  je môj Pán jemu hrám,
pri ňom mi nikdy nič nechýba.
Na zelených pastvinách sa o mňa postará.

Každý deň hoden chvál je náš Pán,
pozná túžby v srdciach ukryté.
Stojme stále pevne v ňom

R: Ak náš dobrý Pán je vždy s nami,
tak kto je proti nám?
Vzdajme vďaky Pánovi,
za jeho lásku večnú.
On nás ňou naplní,
radosť nám dá každý deň!

2. Keď som s ním, zlého sa nebojím,
aj keď kráčam tmavou dolinou.
Jeho prút a palica, tie sú mi útechou.

V temnotách, keď nás strach prekvapí,
nechajme sa jeho Duchom viesť.
Kráčajme, nebojme sa.

R: Ak náš dobrý Pán je vždy s nami,
tak kto je proti nám?
Vzdajme vďaky Pánovi,
za jeho lásku večnú.
On nás ňou naplní,
radosť nám dá každý deň!

3. Predo mnou, Pane, prestieraš stôl,
pred tvárou mojich nepriateľov.
Svojho Ducha vylievaš,
oplývam milosťou.

Ani púšť nech vieru nezlomí,
smrťou Pán každý hriech porazil.
Pokoj náš sa nestratí.

R: Ak náš dobrý Pán je vždy s nami,
tak kto je proti nám?
Vzdajme vďaky Pánovi,
za jeho lásku večnú.
On nás ňou naplní,
radosť nám dá každý deň!



Želám vám, nech vás celý tento týždeň napĺňa skutočná radosť a láska bez ohľadu na okolnosti, choroby, či trápenia.
Radostné dni! Leti.

Rubrika bola inšpirovaná knihou Tisíc darov
a
stránkou jej autorky www.holyexperience.com.

Maminy MojaKomunita.sk
Pozývam vás tiež k spoločnému ďakovaniu
na www.mojakomunita.sk

3 komentáre:

  1. Ak by ste si (náhodou) chceli kúpiť CD, tak je to možné na tejto adrese:
    www.librairie-emmanuel.fr
    (Sú tam aj ukážky piesní)
    Len teda treba priplatiť poštovné z Francúzska. Ale tie piesne naozaj stoja za to. Prípadne sa dajú piesne (nie som si istá či aj celé CD) kúpiť a stiahnuť.

    A ak by ste si chceli vytlačiť plán (kalendár) na tohtoročný pôst, nájdete ho na stránke http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2013/02/lenten-calendar-2013.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti,Ty jsi příkladem, jak víra Tvá Tě uzdravila!Píseň neznám,mrknu na odkaz,asi tam budou i noty? Daja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je tam mp3 na stiahnutie a počúvanie. (Nejaký klik navyše, neviem to nahrať jednoduchšie a na nete (youtube) som tú pieseň nenašla. Tak len ako som vedela z môjho CD)
      Ak by si chcela noty, môžem ti poslať (snáď sa mi to podarí naskenovať 8-] ), ale zverejnené myslím nie sú.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...