pondelok 14. januára 2013

Ako som "mútila" domáce maslo

Nedávno sa Calendula pochválila so svojim maslom. Trošku som zazávidela, a nechala som sa nakopnúť. Klikla som na návod, o ktorý sa podelila a skúsila som to aj ja.
Naozaj to nie je ťažké! A dokonca ma ani nemusí zastaviť nedostatok vlastných kráv. Myslela som si že keď nemám mlieko priamo od kravičky, na domáce maslo môžem zabudnúť. Ale nie, zdá sa, že si môžem umútiť (alebo skôr vyšľahať) maslo aj zo smotany kúpenej v krabičke. Ani mútnik nepotrebujem, postačí elektrický šľahač.

Hurá, hneď som sa ponáhľala do obchodu zháňať smotanu bez stabilizátorov. Našla som na prvý hmat (vďaka tipu Vladky, že si mám všímať smotany v krabičke a nie v kelímku). A dnes som teda zapla šľahač, a začala smotanu šľahať. Keď bola ušľahaná, šľahala som ďalej. A ešte, ešte dosť dlho... až sa konečne začali tvoriť kúsky masla čvachtajúce v bielej tekutine - cmare.

Moje "domáce" maslo už odpočíva v miske a čaká na ráno, keď si ho skúsime natrieť na chlebík. Ale verím, že bude chutiť výborne. :)


Vďaka Calendula i Vladka, za návod i za nakopnutie. A hlavne za to, že už nemusím čakať na vlastnú kravičku. (Aj keď teda asi nebudem mútiť nejako často, smotana tiež nie je zadarmo, ale ako skúsenosť ma to teší. Vždy som túžila umútiť si aspoň raz svoje vlastné maslo. :) )

Radostný deň a dobrú chuť vám želá
Leti.

8 komentárov:

  1. No vida, povedlo se! Že bych taky zkusila? :-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už ho koštujem - a je vynikajúce! :) Ako keď sme kúpili onehdá z farmy od kravičiek. Alebo možno ešte lepšie, i keď nechápem, ako je to možné, keď som ho robila zo smotany v krabičke.
      Skús, je to zábava. :)

      Odstrániť
  2. Domace maslo musí chutnať výborne. Stará mašina na šitie je prekrásna. Ja mám tiež jednu na chalupe, ale len na dekoráciu.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je výborné. Mňam! :)
      Máš na chalupe veľa pekných dekorácií. Tá mašina už sa nedá opraviť? Či ani nemáš záujem na nej niekedy šiť?

      Odstrániť
  3. Letitia, jsem ráda, že moje máslo inspirovalo. bylo moc dobré, už jsme ho snědli. hezky si vychutnej to svoje :) taky ho nebudu dělat z kupované smetany kdovíjak často, protože levné to zrovna není. ale když člověk vidí, že to jde a není to s moderním šlehačem až tak nedostupné, víš, asi, jak to potěší.
    viděla jsem onehdy, jak si zapisuješ tady na blog své radosti. to mě oslovuje. i když už nevím, jestli jsem to komentovala. já si zapisovala asi rok své radosti do sešitu. ráda zase budu pokračovat. vděčnost je krásný pocit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, poteší. Vždy som o tom počúvala od babičky, ako kedysi mútili maslo (a ticho závidela ;) ). Tak už si to môžem vyskúšať. Aj vďaka tebe. :)
      Teším sa, keď sa pridáš k "zbieraniu darov". Nech radosť napĺňa tvoje srdce každý deň. :)

      Odstrániť
  4. To je výborné!!!! Netušila jsem, že si doma lidi (ti, co nemají kravku) vyrábí máslo, ale absolutně mně to nepřekvapuje. V dnešní době zkrátka stoupá chuť jíst originální suroviny a ne náhražky! Peču chleba, udělám si i toto máslo.
    Leti, moc děkuji za odkaz a za "nakopnutí" :). Přeji Ti krásný den!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa aj s tebou. :)
      A tiež želám radostný deň. L.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...