piatok 5. októbra 2012

Knihovnička: Robiť ťažké veci

Tentoraz som si z knihovničky Kumránu vybrala knihu Robiť ťažké veci od Alexa a Bretta Harrisovcov. Myslela som tak trochu na svojho syna, ktorý práve vchádza do tínedžerského veku. Ale aj sama na sebe som cítila potrebu trochu "nakopnúť" k prekonávaniu prekážok a hľadaniu ťažšej cesty - cesty niekam - niečo dokázať. Skrátka robiť aj veci, do ktorých sa mi nechce, alebo ktoré nutne nemusím robiť. Ako sa hovorí, prekročiť svoj tieň.
 *****

Nebola som si istá, či chcem začať čítať ďalšiu knihu, keď ešte čítam Tisíc darov od Ann Voskampovej. Ale rozhodla som sa dobre: Robiť ťažké veci som doslova zhltla, zatiaľ čo pri čítaní knihy Tisíc darov "prežúvam" každú stranu, každú myšlienku omieľam na jazyku, snažím sa pochopiť, prežiť, naučiť sa vďačnosti v každej situácii.


Podtitul "Vzbura tínedžerov voči malým očakávaniam" napovedá, že kniha Robiť ťažké veci nie je ako väčšina kníh pre tínedžerov. Neponúka ľahkú zábavu, ani jednoduché rady ako "preľstiť" dospelákov, alebo ako zapadnúť do rovesníckej skupiny a pod. Naopak, ponúka ťažké veci, ktoré môžu mať aj nepríjemné dôsledky (napr. ak nebudeš tráviť čas na večierkoch, nebudeš nosiť výstredné oblečenie, alebo sa pokúsiš robiť aj veci, s ktorými nemáš skúsenosti a nikto neočakáva, že ich zvládneš, potom sa môže stať, že zožneš výsmech, nepochopenie, alebo neprijatie od spolužiakov).

Ale aj tak to všetko má cenu. Je omnoho zábavnejšie prekonávať prekážky a dosiahnuť niečo naozaj dôležité, ako tráviť čas prázdnou zábavou na nekonečných večierkoch. Je zmysluplnejšie tráviť čas užitočnou činnosťou (napr. pomocou núdznym), ako míňať peniaze v tovarom preplnených obchodných domoch. Je zaujímavejšie dosiahnuť skutočné výsledky napriek tomu, že ich nikto od nás neočakáva, ako sedieť hodiny pri počítačových hrách... A tak ďalej.


Kniha nám najprv predstavuje proces vzniku hnutia "rebelúcie" - revolúcie proti malým očakávaniam. Revolúcie, ktorá neničí, ale buduje. Predstavuje nám dvojičky Alexa a Bretta, ako oni pochopili, že život pred nich stavia výzvy, na ktoré musia odpovedať. Že má zmysel snažiť sa a niečo dosiahnuť už teraz. Nie až potom, o niekoľko rokov, keď budú starší... A naozaj sa im podarili nevídané veci.

V ďalších piatich kapitolách nám autori predstavujú 5 druhov ťažkých vecí, ktoré by sme mali robiť.
1. Vystúpiť z komfortnej zóny - čiže pustiť sa aj do vecí, ktoré nemusíme, nevieme a nechce sa nám robiť. Vecí, s ktorými nemáme žiadne skúsenosti, a ani nie je isté, že uspejeme. Nebojte sa, Boh sa oslávi skrze maličkých. :)
2. Zvyšovanie latky - ako sa neuspokojiť s úspechmi, ktoré iní chvália. Napr. nebyť "len" najlepší z rovesníkov, ale využiť celý svoj potenciál - urobiť toľko dobra, koľko sa len dá.
3.  Sila spolupráce - ako robiť veľké ťažké veci. Nezľaknúť sa vecí, ktoré sú väčšie, ako by sme zvládli sami. Naučiť sa spolupracovať - výsledky určite prekvapia. V dobrom.
4. Malé ťažké veci - tie sú niekedy najťažšie. Pretože nevidno hneď ich zmysel, pretože sa často opakujú a nemožno ich postaviť na piedestál. Nedostávame okamžite odmenu a pohladenie našej pýchy, ktorá chce byť chválená. Ale aj drobné neviditeľné veci majú zmysel - aspoň tak veľký, ako každý zdvih činky pre športovca, ktorý chce posilniť svoje svaly.
5. Posledná kapitola tejto časti hovorí o tom, ako zaujať postoj, keď "všetci" okolo vyznávajú (robia, očakávajú od nás) to, o čom vieme, že nie je dobré.

V závere knihy sú praktické rady, ako na to - ako zmeniť svet okolo seba (alebo aj ten veľký svet). Niekoľko príkladov mladých ľudí, ktorí dosiahli naozaj veľké veci, a tiež kontakt na stránku TheRebelution.com a mail autorov. Mimochodom, na Slovensku sa tiež rozbieha komunita The Rebelution-SK.


Môj dojem z knihy je veľmi priaznivý. Je písaná trochu "americkým" štýlom, ale myslím, že mladej generácii tento štýl vyhovuje. Na môjho syna ešte asi rok-dva-tri počká. Niektoré kapitoly by ho už mohli zaujať, niektoré sa mi zdajú, že ešte nie. Ale ktovie, možno po nej siahne sám a prekvapí ma.
Každopádne ja som sa poučila, inšpirovala i navnadila presne podľa očakávania. A po uverejnení tejto "recenzie" si hneď objednám druhý diel knihy Robiť ťažké veci - Ako začať.

Želám vám radostný deň 
a odvahu robiť aj ťažké veci :)
Letitia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...