nedeľa 18. októbra 2015

Snídaně u Florentýny - recenzia 1. časť


Pro rána ještě sladší a krásnejší! ♥

Tak znelo venovanie v mojej novej knihe receptov na (nielen) ranné a doobedňajšie jedlá. Tá kniha je pohladením pre dušu. A vlastne aj pre telo. Pretože je plná nielen receptov, ale predovšetkým tipov a rád, ako čo najlepšie zostaviť jedálniček na celé doobedie. Tak, aby sme mali vždy dosť energie (nie, cereálne keksy z obchodu, ani sladká "tyčinka plná mlieka" to naozaj nespraví!), a zároveň, aby si naše telo neukladalo zbytočné zásoby tuku, ktorý by špatil našu postavu.

Florentýna je moderná žena. A píše pre moderné ženy. Vie, že máme aj iné povinnosti a záľuby, ako vstávať príliš skoro a dlhé hodiny pripravovať raňajky, desiatu, obed... Takže podľa jej rád naozaj nemusíme tráviť v kuchyni celý deň. Napriek tomu ponúka množstvo jedál veľmi chutných, výživných a lákavých. Omeletu, lievance, zeleninový koláč, domáce sušienky, müsli na x spôsobov... Všetko môžeme pripraviť a vychutnať si v priebehu bežného ranného takmer-zhonu.

(Moje prvé dojmy z knihy Snídaně u Florentýny si môžete prečítať v tomto článku. Stále si za nimi stojím!)






Kniha Snídaně u Florentýny je plná receptov. Len raňajkových kaší nájdeme v knižke 8 rôznych druhov (ak nerátame ďalšie množstvo príchutí, ktorými je možné jednotlivé kaše obmeniť). K tomu pridajte omáčky na dochutenie (čokoládová, Coulis, slaná karamelová) a domáce müsli, müsli tyčinky, müsli sušienky, varené zrno... a iné cereálne dobroty. A tiež výživné raňajkové sušienky. Iste, sušienky budú vždy patriť medzi sladké a kalorické potraviny, ale tie domáce budú určite zdravšie a verím, že aj chutnejšie, ako sladké lákadlá z obchodu. A kedy si osladiť život ak nie doobeda, keď máme pred sebou ešte dosť času, kedy všetky tie kalórie spálime?


Staromódna ovsená kaša ma prekvapila. Nikdy som neverila, že niečo, v čom by sa ovsené vločky varili, by mohlo byť tak chutné. Ale po skúsenostiach s blogom https://www.kucharkaprodceru.cz som sa rozhodla Florentýne veriť a pripraviť si kašu podľa jej receptu. Bola som prekvapená, ale kaša mi vyslovene chutila. Napriek tomu, že som ju niekoľko minút varila. A napriek tomu, že som ju varila bez mlieka - len vo vode. Bola lahodná a nebolo v nej nič rušivé. Doslova - pohladenie po jazyku.

Podrobnejšie si o mojom zážitku so "Staromódnou ovsenou kašou" môžete prečítať v tomto príspevku.



Ovsené vločky, mlieko, jogurt, ovocie, oriešky... Samé dobré veci v lahodnej kombinácii! Bircher müsli klasik má dokonale vyváženú chuť a dokonca aj pomer živín. Aspoň podľa švajčiarskeho doktora pána Birchera. Práve on, inšpirovaný stravou švajčiarskych horalov, propagoval konzumáciu surovej zeleniny a ovocia, dokonca aj ovsených vločiek. Preto túto kašu nie je potrebné variť, ale je absolútne nutné nechať postáť namočené vločky niekoľko hodín (cez noc).

Niečo podobné som si už pred tým robila, ale podľa receptu pána Birchera vznikne pochúťka ešte ovocnejšia a sýtejšia, takže z 50 g vločiek, ktoré som bežne zjedla na raňajky sama, vzniknú raňajky plné vitamínov pre dve osoby. (Aktuálny článok písaný "za čerstva" nájdete tu: http://letitia-vari.blogspot.sk/)

Dnes som si misku vločiek zaliala podľa Florentýninej rady pre zmenu ovocnou šťavou. Som zvedavá, ako mi bude kaša ráno chutiť. Ale som si istá, že bude dobrá, pretože ešte sa mi nikdy nestalo, že by ma tip od Florentýny sklamal.

(Tri vybrané recepty s použitím ovsených vločiek nájdete na aj tejto stránke: ovesne-vlocky-recept)


Osobitnou kapitolou v knihe Snídaně u Florentýny je Etuda o pitnom režime. Priznám sa, že by možno aj ušla mojej pozornosti, pretože som necítila takú veľkú potrebu obmieňať náš obvyklý repertoár nápojov. To vďaka jednej z úloh Veľkej prázdninovej výzvy som musela siahnuť po nových receptoch na letné nápoje. A inšpiráciu som našla práve v dopoludňajšej kuchařce pro dceru. Tentoraz to vyhral "Päťminútový ľadový čaj".

Keďže kupovaný ľadový čaj mi (na rozdiel od môjho syna, ktorý je na ňom priam závislý) nechutí, nemala som od neho veľké očakávania. Ale keď som urobila všetko tak, ako sa píše v recepte, bola som prekvapená, ako rýchlo a hlavne aký chutný nápoj som vytvorila. Chutil mne (zarytej odporkyni studeného sladkého čaju), aj synovi (ktorý považuje ľadový čaj z obchodu za lahôdku). Počas leta sme si tento nápoj urobili ešte niekoľkokrát

Chceli by ste ho tiež ochutnať? Ak ešte nemáte knihu Snídaně u Florentýny a chcete si tento ľadový čaj pripraviť, recept nájdete aj na stránke www.kucharkaprodceru.cz/letni-piti/


Etudy "svačinové" (desiatové) začínajú "Pomazánkovou etudou". Nátierok som vyskúšala niekoľko. Spočiatku som sa držala presného návodu, ale niekedy som si prispôsobila výsledok stavu zásob, či momentálnej chuti. A zistila som dve dôležité veci:

1. Nevadí, ak pri príprave nátierky ostanem slobodná a vrazím do nej tie suroviny, ktoré mám po ruke a ktorým verím, že vo výsledku budú dobre chutiť.

2. Vždy sa oplatí vymiešať maslo do peny. Je to skrátka rozdiel. Ako nám Florentýna radí na stránkach svojej knihy: "Lahodnost výsledku se zvyšuje s mírou vyšlehání másla ... Utřením do pěny získáte ladnost, nadýchanost a nevýdaný luxus..." Je to pravda. Presvedčila som sa o tom, keď som skúsila pripraviť naraz dve nátierky. V jednej bolo maslo vyšľahané do peny a v druhej som ako obvykle vidličkou zmiešala bryndzu s nátierkovým maslom a koreninami na dochutenie. Hádajte, ktorá išla viac na odbyt? Tú druhú som musela dojedať sama, hoci inokedy jej bolo vždy primálo. Odvtedy robím každú nátierku, do ktorej ide maslo len s pomocou mixéra.

Podľa Florentýny som zatiaľ skúšala pripraviť (viac, alebo menej presne) nátierku tuniakovú, bryndzovú, vajíčkovú, a už mám kúpenú tekvicu na "dýňové máslo". Ale mnoho zaujímavých nátierok ma ešte čaká. (napr. Budapešťská, Fazuľová, Bulharská s baklažánom, Dvojsyrová, Nátierka zo sušených rajčín...)

Ale viete čo som skúšala? Umútiť vlastné domáce maslo zo smotany. Kedysi som sa o to pokúšala pomocou mixéra. Počas prázdnin mimo "normálnu civilizáciu" som skúsila aj mútenie v pohári. Bola to zaujímavá skúsenosť za ktorú som tiež vďačná Florentýne a jej Snídani. (Podrobne si o mojej skúsenosti môžete prečítať tu.)






So zahanbením musím priznať, že domáce pečivo som ešte podľa "Dopolední kuchařky" nepiekla. A to som sa už od začiatku chystala v prvom rade na domáce croisanty (s. 136). A dokonca som tu našla recept na českú variantu lokšov (bramborové placky, s. 132).

Čo sa týka sendvičov - na BLT sendvič sa stále ešte chystám, "vepřovou pečeni" (pečené karé) vždy zjeme ešte čerstvé, takže do sendviča neostane a mäsové guľôčky, kuracie nugety, či rostbíf som tiež ešte do sendviča nedala. No určite časom skúsim aj to. Z veľkého množstva ponúkaných sendvičov som mojim chlapcom na desiatu pripravila zatiaľ iba sendvič caprese. Chutil.



Keďže čas pokročil, a dĺžka môjho príspevku tiež začína dosahovať úctyhodné rozmery, pre dnešok stačí. Pokračovanie dopíšem zajtra. Tentoraz s teplými (tepelne upravenými) jedlami vhodnými predovšetkým na obed (v krabičke do práce), alebo na sýte víkendové, či slávnostné raňajky (brunch).

Teraz vám však už želám dobrú noc. A dobrú chuť. Dovidenia zajtra!


PS: Knihu Snídaně u Florentýny si môžete kúpiť priamo u jej autorky - https://www.kucharkaprodceru.cz/snidane-u-florentyny/ .
Slovenskí čitatelia asi radšej využijú služby slovenského kníhkupectva. Napríklad Martinus - http://www.martinus.sk/.

A nezabudnite na celkom nové 5. vydanie knihy Kuchařka pro dceru - predpredaj u autorky: https://www.kucharkaprodceru.cz/kucharka-pro-dceru/, alebo v Martinuse: http://www.martinus.sk/.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...