sobota 10. júna 2023

Kostol sv. Juraja v Starej Haliči

 

Želám vám radostný deň! 

Minulú nedeľu sme si urobili malý "výlet" do Starej Haliči. Majú tam krásny románsky kostol svätého Juraja, kde sme sa zúčastnili svätej omše. Očakávali sme staré fresky a príjemnú atmosféru. Ale tento stredoveký kostolík na nás urobil až prekvapivo dobrý dojem. A pri oznamoch sme sa dozvedeli, že sa uchádzajú o grant nadácie VUB Poklady Slovenska. A dokonca to vyzerá nádejne, stačí poraziť Bratislavu (zaznelo v oznamoch). Tak, ak sa vám tento kostol a freska svätého Juraja zapáči, budem rada, ak tiež venujete svoj hlas na jej obnovu - LINK ("Gotické nástenné maľby, Stará Halič"). Hlasovať sa dá do 15. júna 2023. 
 
Opevnený areál stredovekého kostola

Kostol sv. Juraja pochádza z obdobia okolo roku 1270.




Unikátny gotický oltár pochádza z roku 2013.

Vľavo sv. Juraj (boj s drakom, mučenícka smrť sv. Juraja,
vpravo sv. Alžbeta Uhorská (svadba, legenda) 

V hlavnom oltári sú uložené relikvie sv. Juraja (patróna kostola), sv. apoštola Tomáša, sv. apoštola Jána a sv. Alžbety Uhorskej.

Pôvodný gotický oltár sa do dnešných čias nezachoval, takže bolo nutné vyrobiť nový oltár. Podarilo sa nájsť umelca, ktorý mal potrebné znalosti a dokázal vyrobiť oltár podľa vzoru pôvodných gotických oltárov. A okrem toho mal veľkú túžbu takýto oltár vytvoriť, ale v súčasnosti na to nemal príležitosť. Nakoniec vyrezal reliéfy na tento oltár úplne bezplatne, len "za Božiu odmenu". 

V strede krídlového oltára je Panna Mária Kráľovná. Vľavo od nej je svätý Juraj, vpravo sv. Alžbeta. Na krídlach oltára sú zobrazené výjavy zo života týchto svätých. V hornom štvorci svätý Juraj bojuje s drakom (legenda o drakovi), pod tým je zobrazenie jeho umučenia. Vpravo hore je znázornená svadba sv. Alžbety Uhorskej a nižšie legenda z jej života. 

Svätá Alžbeta sa vždy venovala charite. Už ako Durínska kňažná chodievala pred zámok, aby rozdávala chudobným zvyšky z kráľovskej kuchyne. Možno poznáte legendu o tom, ako sa chlieb v jej zástere premenil na ruže, keď ju pri tom pristihli jej neprajníci. Tentoraz vidíme inú legendu. Jedného chorého uložila do svojej vlastnej postele, pretože v ňom videla trpiaceho Krista. (Ako čítame aj v evanjeliu: "Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.") Ale keď sa o tom dozvedel jej manžel (alebo to bol švagor? Už si nepamätám.), rozhneval sa. "Koho máš v tej posteli?" pýtal sa s hnevom. "Pána Ježiša, odpovedala Alžbeta." Keď odkryl prikrývku, s prekvapením padol na kolená, pretože v posteli naozaj uvidel samotného Krista. 


Baránok Boží a "Kniha so siedmimi pečaťami" na ambóne
- výjav z knihy zjavenia




 Predpokladá sa, že autorom fresiek bol niektorý z pomocníkov Vitale da Bologna,
tvorcu svetoznámych fresiek v Talianskom Udine.
 

Sv. Juraj - freska, ktorá sa uchádza o grant na obnovu.

Vpravo na freskách sv. Mikuláš a sv. Tomáš apoštol






(Pre prípad potreby je tu aj toaleta - pekná moderná a čistá.)





Drevená renesančná zvonica, postavená bez jediného klinca.





V blízkosti kostola sídli kongregácia sestier Rodina Panny Márie. Chcela by som sa s vami podeliť aj o niektoré informácie, ktoré vyšli v r. 2013 v časopise Víťazstvo Srdca, ktorý tieto sestričky vydávajú. Celý článok pojednáva o posviacke nového gotického oltára v kostole sv. Juraja. 

"... Na vzniku vzácneho sakrálneho skvostu - nového hlavného oltára - sa podieľalo mnoho usilovných rúk; počnúc skúsenými rezbármi z údolia Val Hardena v Južnom Tirolsku, ktorí so skutočným umeleckým citom preukázali svoje schopnosti pri tvorbe sôch a reliéfov. Zlaté brokátové pozadie a pozlacovanie urobili umelci z Bavorska. Maestro z Florencie nám pri maľbe scény Zvestovania poskytol svoje vzácne poznatky a skúsenosti s typickou technikou maľovania v 13. storočí - tempera all'uovo. 
...
Už len výroba malého množstva modrého prášku lapis lazuli, drvením v mažiari, si vyžadovala celé hodiny...
...
Svoju veľkú radosť z toho, že sa môže podieľať na výrobe starohaličského oltára, preukázal náš priateľ Vigil Oberbacher z údolia Val Gardena tým, že reliéfy vyrezal za Božiu odmenu. 
... 
Pohyblivé krídlo 2.5 m vysokého oltára s reliéfmi váži 120 kg. ... Zatvorený krídlový oltár znázorňuje 5 scén zo života Pána Ježiša a Panny Márie. Po jeho otvorení môžeme obdivovať sochu sv. Juraja a scény z jeho života (vľavo), sochu sv. Alžbety Uhorskej a scény z jej života (vpravo), ako aj sochu tróniacej Panny Márie s Dieťaťom, umiestnenú v strede. 
...
Správa, ktorú len prednedávnom objavili v Kánonickej vizitácii z roku 1688, spomína, že už vtedy na hlavnom oltári, ktorý sa nezachoval, bola v strede Panna Mária a sv. Juraj so sv. Jánom po stranách. V terajšej podobe oltára sa socha sv. Jána nachádza v štíte nad oltárnou archou v scéne z Kalvárie. ..."

(Víťazstvo Srdca, december 2013)
 






Dúfam, že sa aj vám kostol sv. Juraja v Starej Haliči páčil. Aj keď určite fotografie nezachytia celú krásu, ktorú sme mohli vnímať pri osobnej návšteve. Ale možno sa sem vyberiete tiež. Určite by ste v blízkosti našli aj ďalšie zaujímavé ciele svojho putovania. 

A teraz vám už želám pokojné noci a radostné dni. A nech vás vaše cesty vedú bezpečne do cieľa. 


2 komentáre:

  1. Ten kostelík vypadá architektonicky hodně zajímavě a útulně.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Thanks for your enthusiasm and energy in writing this blog

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...