utorok 6. októbra 2020

Svätý s metlou: Martin de Porres

Svätý Martin de Porres je veľmi zaujímavý svätý. Svätý s metlou. S ružencom. A rôznymi zvieratami, ktoré kŕmi z jednej misky... Myslím, je veľmi aktuálny pre dnešný svet. Veď posúďte sami... 


Svätý Martin de Porres sa narodil v Peru v r. 1579. Bol nemanželským synom španielskeho granda a prepustenej čiernej otrokyne. Detstvo mal ťažké, no neskôr sa otec k nemu priznal a zaplatil mu krátky čas v škole. Na živobytie si potom Martin zarábal ako učeň u holiča. V tom čase k povolaniu holiča patrilo aj liečenie a niektoré chirurgické praktiky. Takže Martin sa stal veľmi šikovným felčiarom a ránhojičom. Dokonca bol ľuďmi viac vyhľadávaný, ako jeho majster. Naučil sa aj lekárnickému (či skôr mastičkárskemu) remeslu. 

Napriek úspechom v práci a obľube u ľudí sa Martin rozhodol stať mníchom. Chcel vstúpiť do dominikánskeho kláštora, ale ako polovičnému černochovi sa mu dostalo veľa ústrkov. Kvôli svojej tmavšej farbe pleti a pôvodu nemanželského dieťaťa sa nemohol stať plnohodnotným rehoľným bratom. Prijali ho iba ako laického pomocníka, ktorý vykonával najposlednejšie práce ako upratovanie a zametanie. Martin s tým bol spokojný a s radosťou vykonával všetky práce, ktoré mu určili. Metla sa stala jeho najpoužívanejším nástrojom.

Okrem toho tiež slúžil bratom ako holič a liečiteľ. Keď mal kláštor existenčné finančné ťažkosti, Martin sa ponúkol, aby ho predali do otroctva. Až vtedy si predstavení všimli jeho duchovnú zrelosť a nielen že ho nepredali, ale prijali ho za riadneho brata. 

Keď v krajine vypukol mor, Martin sa staral o chorých bratov, ale aj o ľudí mimo kláštora. V jednej časti kláštora založil nemocnicu, neskôr založil v dome svojej sestry nemocnicu pre chudobných a sirotinec so školou. So zvláštnou pozornosťou sa Martin staral o chudobných, Indiánov, či černochov. Žobral a za získané peniaze vykupoval otrokov z otroctva. Keď ho ponižovali a dávali mu hanlivé prezývky, nič si z toho nerobil. Dokonca sám sa nazýval "čierny pes" (lebo mal mamu černošku), alebo "Pánov pes". Bola to aj slovná hračka "domini canis" - latinsky dominikán.  

Martin de Porres bol známy aj svojim výnimočným vzťahom k zvieratám. Svedčí o tom aj táto príhoda: Raz sa v kláštore premnožili krysy. Predstavený prikázal Martinovi aby rozsypal jed, ale on problém vyriešil inak. Prehovoril krysám do duše: "Milované krysy, vystrájate v našom kláštore a predstavený prikázal, aby sme rozsýpali otravu. Preto bude pre vás najlepšie, ak odtiaľto odídete. Nájdite si také miesto, kde nebudete nikoho vyrušovať.“ A krysy brata Martina poslúchli.

Na obrazoch je často zobrazovaný, ako kŕmi rôzne druhy zvierat pospolu (pes, mačka, myš, vták). Symbolizuje to jeho lásku k zvieratám, ale aj ochotu milovať každého bez rozdielu a prinášať pokoj a zmier do medziľudských vzťahov. 


Martin de Porres je patrónom:
Peru, 
černochov, miešancov, porozumenia medzi rasami
chudobných, sociálnej spravodlivosti
holičov a kaderníkov
školstva
Je ochrancom pred hlodavcami - vedel vraj zázračne liečiť, ale aj zázračne ovládať zvieratá. Dokázal vraj vyhnať hlodavce z každého príbytku, či záhrady a tak ochrániť úrodu i domáce zásoby.

Atribúty:
metla, krucifix, ruženec, srdce, zvieratá jediace z jednej nádoby

Sviatok: 
3. Novembra - čoskoro!

Martin de Porres
v horlivej modlitbe - levitácia


Zdroje informácií (z ktorých som čerpala a kde nájdete o Martinovi ešte veľa zaujímavého, čo sa do tohto článku nezmestilo):

Obrázky som do tohto článku prevzala z internetu z vyššie uvedených stránok. 

********** ********** ********** 

Na záver vám  chcem napísať, ako som sa vôbec o tomto svätom dozvedela:

Október je v katolíckej Cirkvi už tradične mesiacom posvätného ruženca. Znamená to, že v tomto mesiaci sa viac ako inokedy modlíme ruženec, ale tiež na túto výnimočnú moclitbu viac zameriavame svoju pozornosť. Ja som sa napríklad rozhodla prečítať si knižku Ruženec, záchrana pre svet od Antonia A. Borelliho. A podobne ako po minulé roky, aj teraz som sa zapojila do októbrovej výzvy "Rosaryathon". 



Vrámci tejto výzvy na dnešný deň pripadá téma "inšpiratívny svätý". V inej výzve som si na ten istý deň (priznávam že omylom) prečítala tému "koště". Rozmýšľala som, ako tieto dve heslá spojiť a hľadala som na internete "svätého (alebo svätú) s metlou". Najprv mi prišla pod hľadáčik sv. Terezka z Lisieux, ktorá robila všetky, aj najmenšie veci s veľkou láskou (výslovne sa spomína zametanie schodišťa). Alebo Matka Tereza z Kalkaty a jej výrok: "Nechajte svoje svetlo lásky svietiť pred ľuďmi tak, že uvidia vaše dobré skutky (umývanie, zametanie, varenie, lásku k manželovi a k deťom) a budú velebiť Boha"

Ale potom na mňa "vyskočil" svätý, ktorý má metlu priamo v atribútoch, podľa ktorých na obraze spoznáte, že je to on. Svätý Martin de Porres. Ale to už sme zase na začiatku tohoto príspevku. 

Takže vám už len zaželám, nech vám Martin de Porres vyprosí:
Radosť v srdci, akú prežíval aj on bez ohľadu na často ťažké životné okolnosti. 
Pokoj v duši bez ohľadu na to, s akými ľuďmi sa stretávate. 
Zdravie, ktoré vedel svojim pacientom prinavrátiť (svojou šikovnosťou ale aj modlitbou). 
Buďte požehnaní!



2 komentáre:

  1. Krásný svatý. Kéž tě Matka Boží potěší skrz svatý růženec. <3 Chápu tvoje vyhýbání se FB... i já už nezdravě studuju data a bojím se o rodinu v Česku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ nemáme čo urobiť, je zbytočné sa strachovať... Snažím sa blízkych v dôvere odovzdávať do Božej lásky. (ľahko sa hovorí...)

      Ďakujem za priani, aj tebe veľa ružencových milostí a pokoj v duši. 💛

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...