piatok 9. júna 2017

Stretnutie na trojmedzí


Pri príchode nás na smerovníku čakal vtáčik.
(Ako z westernu, však?)

V prvý júnový večer (štvrtok 1. 6. 2017) sme sa vybrali na hranice. Nielen hranice všedných dní, ani nie hranice svojich síl, ale na hranice štátu. Vlastne sme sa stretli na hraniciach hneď troch štátov - Slovenska, Maďarska a Rakúska. Slávila sa tu už druhýkrát (veríme, že z toho bude dlhoročná tradícia) spoločná svätá omša pre všetky tri národy. Akciu zorganizovalo Spoločenstvo mužov v Rakúskom Frauenkirchene (ak sa nemýlim). A musím priznať, že sa mi tu páčilo.

Poďme si najprv ukázať prostredie stretnutia. Trávnatá plocha plná voňavých byliniek obklopená slovenskými, rakúskymi a maďarskými poľami. Nachádzajú sa na nej kamenné plastiky, vyjadrujúce spolužitie troch krajín, trojhraničný bod so zbytkom ostnatého drôtu, ako spomienka na "železnú oponu", i trojhranný stôl, ktorý sa tentoraz premenil na obetný stôl a oltár.





 Trojhraničný stĺp so zbytkom ostnatého drôtu.



Trojhranný stôl.

Slovenská, maďarská, rakúska strana. Všetci pri jednom stole. 


Na ďalších fotografiách vidíme prípravu svätej omše i samotnú liturgiu. Hlavnou liturgickou rečou bola (rakúska) nemčina, ale čítania a prosby zneli aj po slovensky a modlitbu otčenáš sme predniesli hneď trikrát - po nemecky, po slovensky a po maďarsky. V priebehu omše zazneli dokonca aj chorvátske piesne, pretože v tejto oblasti (vo všetkých troch štátoch) je chorvátska národnosť dosť hojne zastúpená. Páčila sa mi tá jednota Božích detí v rôznosti jazykov.

Príprava obetného stola. 

Svätá omša. 

Modlitby veriacich (prosby) v nemčine aj v slovenčine.


Po svätej omši nás organizátori všetkých pozvali na spoločnú "hostinu" - Agapé. Pripravili vynikajúce nátierky najrôznejších farieb i chutí, klobásu, zeleninu i nápoje - nealkoholické (u mňa viedla minerálka) i jemne alkoholické. Žiaľ nezapamätala som si názov "špeciality" - sladký nápoj zmiešaný s trochou červeného vína. Dobre bolo. Chutne, veselo, priateľsky. Páčia sa mi takého akcie!




Vydržali sme až do západu slnka. Aj tie večerné zore na oblohe dodávali krásu nášmu stretnutiu.



Cítim vďačnosť..
Za radostné stretnutia
Za medzinárodné spoločenstvo národov
Agapé - spoločné jedenie, spoločenstvo pri stole, dobroty pre bruško i pre dušu
Za pekné počasie
Za lúčne kvety všade okolo. Za vôňu materidúšky a iných byliniek.
Za voľný priestor. Za slobodu. Za možnosť prekročiť hranice bez toho, aby po nás strieľali...
Za cesty, niekedy síce kľukaté, ktoré nás doviedli až na miesto.

Som vďačná za mnohé stretnutia ľudí a sŕdc. Za spoločenstvá jednoty v rôznosti. Za vzájomné delenie sa z lásky. Za božiu prírodu, za voľný priestor... a za slobodu. V každom zmysle slova.

Želám aj vám radostné dni a veľa lásky - od ľudí ktorých stretávate, i pre ľudí, ktorých stretávate. Majte sa krásne!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...