utorok 13. septembra 2016

1. september - Kláštor pod Znievom, Nitrianske Pravno, Prievidza

Náš prvoseptembrový výlet viedol na Hornú Nitru. Mali sme v pláne navštíviť Sväté brány v Kláštore pod Znievom, v Nitrianskom Pravne a v Prievidzi. Nakoniec sa nám k tomu "priplietlo" aj zopár prekvapení. Tu vám prinášam malú (foto)reportáž.

Cestou ku Kláštoru pod Znievom sme šli cez obec s názvom Turčiansky Ďur. Ako "ctitelia" sv. Juraja sme si hneď povedali, či meno Ďur nejako nesúvisí so sv. Jurajom. A veru súviselo. Hneď pri vstupe do dediny sme videli obecný znak -  sv. Juraja s drakom i zachránenou princeznou. A na internete sme si overili, že aj tunajší kostol zo začiatku 14. storočia je zasvätený Jurajovi. Žiaľ, dovnútra sme sa tentoraz nedostali. Možno nabudúce.




O chvíľu sme už dorazili do prvého cieľa našej cesty - do Kláštora pod Znievom. Pozreli sme si najprv tunajší farský kostol (momentálne ho rekonštruujú). Potom miestnu pamätnú izbu aj s výkladom. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí o histórii a význame Kláštora pod Znievom.

Obec pod hradom Zniev mala vychýrenú bylinkársku a lekárnicku históriu, no najväčší význam asi má v poradí tretie slovenské (katolícke) gymnázium, ktoré vychovávalo nadaných chlapcov z chudobných rodín. Profesori dávali veľký dôraz na kvalitu štúdia. Žiaden "študentský život", každý musel usilovne študovať, aby si zaslúžil štipendium. Gymnázium v Kláštore pod Znievom bolo zrušené až s nástupom komunistov, ktorí sa síce tvárili, že podporujú vzdelanie nižších vrstiev (pracujúcej triedy a chudobných roľníkov), ale všetko katolícke tvrdo potláčali.

Ďalšími významnými objektmi v Kláštore pod Znievom sú blízka kalvária, rekonštruovaná kaplnka sv. Margity Uhorskej (dcéry Uhorského kráľa Bela VI. narodenej v Turci), hrad Zniev (presnejšie zrúcanina hradu) a samozrejme premonštrátsky kláštor.

Kláštor tiež slúžil v priebehu histórie na rôzne účely. Na informačnej tabuli sme sa dozvedeli, že:

V priestoroch bývalého kláštora sa nachádzali tieto ustanovizne: 
1882 - 1911 Maďarský učiteľský ústav
1911 - 1919 Chlapčenská polepšovňa 
1919 - 1950 Rímskokatolícky sirotinec 
1950 - 1998 Sústreďovacie stredisko rehoľných sestier 
V súčasnosti - Občianske združenie "Dobrý pastier"

Pestrá história...

Farský kostol - v rekonštrukcii


Kostol a kláštor premonštrátov

Pamätná tabuľa na maďarský učiteľský ústav.
Študovali tu aj slovenskí národovci. 

Združenie Dobrý pastier

Chovanci združenia postavili aj túto Svätú bránu. 

... aj so zvoničkou.

Kto splnil podmienky, môže si zazvoniť - sa tu píše. 

Aj ja som si zazvonila. 

Vnútro kostola

Keď sme si splnili, čo sme si predsavzali (prejsť cez Bránu milosrdenstva), pokračovali sme v ceste. Prekvapili nás nejaké opravy na ceste a zdržania, ale napríklad aj toto obrovské stádo ovečiek. Museli sme zastať a odfotiť si ich, inak sa nedalo.





Cestou na obed (Salaš Kľak) sme míňali tabuľu oznamujúcu, že sme pri prameni "národnej rieky Nitry". Zastavili sme sa, aby sme si toto významné miesto prezreli. (A ostali sme trochu prekvapení a mierne sklamní). Kedysi to mohlo byť krásne miesto, pre Slovákov veľmi významné. Dnes sú tu už len zvyšky dvoch kaplniek a betónová rúra.






Druhým z pôvodných cieľov cesty bolo Nitrianske Pravno. Jeho kostol sme našli ukrytý za budovou obchodného domu z čias socializmu. Nakoniec sme našli zopár miest, odkiaľ sa dala obdivovať jeho majestátnosť. Avšak prejsť cez jeho Bránu milosrdenstva sa nám nepodarilo, napriek tomu, že celý štvrtok mal byť kostol otvorený. Dnes nie, asi preto, že sme tiež vystihli čas, keď v kostole maľovali. Smola, že za Bránu milosrdenstva vyhlásili vnútornú bránu, ktorá už musela ostať zamknutá.








A už sme dorazili k poslednej zastávke dnešného putovania - do Prievidze. Tu sme mali vyslovene šťastie, pretože sa sv. omša slúžila v dosť neobvyklom čase (16:30) - len chvíľu po našom príchode do kostola. Mohla som teda za mojich krstných rodičov (ktorí žili a krstná mama aj zomrela v Prievidzi) obetovať kompletné plnomocné odpustky.

Prievidzké námestie

Trojičný stĺp 

Veža a brána kostola

Svätá brána milosrdenstva

Prišli sme akurát na adoráciu Sviatosti Oltárnej

Využila som krátky čas pred sv. omšou na fotenie

Svätá brána zvnútra...

... a zvonku 



Socha sv. Anny

Mariánsky stĺp




Po krátkej prechádzke Prievidzou a studenej zmrzline sme už len unavene docestovali domov. Aj vám želám šťastnú cestu - nech už idete kamkoľvek. A vždy šťastný návrat domov.


PS: Viac textu i obrázkov, predovšetkým o Svätej bráne v Kláštore pod Znievom nájdete v tomto mojom článku: www.mojakomunita.sk/... klastor-pod-znievom.
O Nitrianskom Pravne píšem tu: www.mojakomunita.sk/... nitrianske-pravno.
A Prievidzu som zdokumentovala tutoľa: www.mojakomunita.sk/... prievidza.

4 komentáre:

  1. Nádherné fotky. Děkuji za krásnou reportáž. Tam se asi nikdy nepodívám, o to je mi milejší si ty fotografie prohlížet. Díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také dík za reportáž,potěšila jsi mě ...Sluší ti to třeba u toho zvonečku,Dája

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...