nedeľa 5. apríla 2015

Ó, bratia, veľký div sa stal... Pán Ježiš Kristus zmŕtvych vstal!

.
Zdroj: http://www.spevnik.sk/

Veľkonočná radosť dnes zaplavila naše srdcia. A ja sa po takmer týždni znovu vraciam do sveta internetu, aby som aj vám zvestovala tú veľkú radosť. Pán Ježiš Kristus vstal zmŕtvych! Premohol smrť a vedie aj nás do večného života! 

A ako sme tieto sviatočné dni prežívali? Podelím sa, podobne ako každý rok, aj s vami.

Zelený štvrtok: 
Už tradične - slávnostná večera s pečeným baránkom s horkými zeleninami a s nekvaseným chlebom (lokšami). Potom spoločná liturgia sv. omše a aspoň hodinka nočného bdenia s opusteným Spasiteľom v Getsemany.

Jahňacina na spôsob veľkonočnej večere

Hodinka so Spasiteľom
(v kaplnke svetských karmelitánov)

Veľký piatok: 
V tento deň sme plánovali navštíviť kalváriu v Dvoroch nad Žitavou. Ale nakoniec sme zmenili plány. Modlitbu krížovej cesty v prírode sme však nevynechali. Zašli sme "len" do Marianky. A veru sme tu neboli sami, množstvo pútnikov, rodín, skupiniek v modlitbe prechádzalo od jedného zastavenia k druhému.





Poobede znova liturgia v kostole (v tento deň sa nikde na svete neslúži svätá omša). Poklona krížu, na ktorom zomrel spasiteľ sveta. A stráž pri "božom hrobe". Po celý deň od veľkopiatočných obradov až po vigíliu vzkriesenia v sobotu po západe slnka môžu veriaci navštíviť symbolický hrob a zotrvať nejaký čas v tichej modlitbe. Len v noci je väčšina kostolov zatvorených.

Niektorí putovali aj s krížom na pleciach...

Tichá modlitba pri "Ježišovom hrobe".



Aj naša domáca výzdoba bola v tento deň skromná. 



Biela sobota:
V znamení ticha. Celý vesmír akoby utíchol v očakávaní...  Tento deň sme začali spoločnou modlitbou Ranných chvál s bratmi františkánmi v kaplnke božieho hrobu. Na raňajky (alebo skôr na desiatu, lebo sa mi nedarilo a cesto muselo kysnúť dlhšie ako som predpokladala) bol smotanový báleš. Pôvodne to mali byť krížové žemličky, ale urobila som príliš mäkké cesto, takže sa mi nepodarilo vytvarovať bochníky. Nevadí, chutilo nám a to je hlavné.

Najdôležitejší bod tohto dňa je však večerná vigília vzkriesenia. Začína sa vždy až po západe slnka, kedy sa podľa židovskej tradície začína nový deň. My sme liturgiu začali skutočne po zotmení, obrad sprítomňujúci víťazstvo svetla nad tmou bol o to pôsobivejší.

Ozvena jasavého "Aleluja!" bude v našich srdciach (dúfam!) žiť ešte veľmi dlho. 


Náš domáci paškál - veľkonočná svieca -
vlastnoručne zdobená.
 

Veľkonočná nedeľa: 
Oslava vzkriesenia pokračuje. Treba pripraviť paškál - veľkonočnú sviečku. Už tradične si zapaľujeme paškál, ktorý si vyzdobíme sami doma. Pravda, mal byť pripravený už skôr, ale voľajako som nestíhala, tak som ho zdobila až dnes.

Svätú omšu sme tentoraz slávili spolu s klientmi domova seniorov. Chcela som im prispieť k sviatočnej atmosfére a zaspievať - veľkonočné piesne, liturgické spevy, žalm, dokonca som smela spievať aj veľkonočnú sekvenciu. Našla som materiál k nádhernému nápevu. Počula som ho len raz, myslím, že ho vtedy spieval páter Gabriel, ale odvtedy mi k veľkej noci patrí a spievam si ho aspoň pre seba (aj keď som si dobre nepamätala slová). A teraz, keď mám slová i noty na papieri, môžem ho spievať tak ako má byť. Škoda, že nemám nahrávku, aby ste sa tou krásou mohli pokochať aj vy, aj ak neviete čítať noty.


Vajíčka budem zdobiť až večer: len-tak-tak aby boli ráno pripravené pre šibačov. Ale o tom zase nabudúce. :)

Želám vám krásne sviatky a veľa radosti v srdci.
Letitia. 


---------------
Možno vás zaujíma:
Ako sme prežívali Veľkú noc vlani: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2014/04/velkonocne-trojdnie.html

Predvlani: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2013/04/velkonocny-tichy-cas.html
Ešte rok pred tým: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/04/velkonocne-trojdnie.html
Veľkonočná radosť 2012: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/04/kristus-zmrtvychvstal-nam-aleluja.html
Kvetná nedeľa 2012: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/04/velky-tyzden-sa-zacina.html
Recept na pečeného baránka: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2011/06/zeleny-stvrtok-pecene-jahna.html
Lokše - ako na to: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/domace-lokse.html

2 komentáre:

  1. Milá Letitia,krásně jsi prožila Velikonoční svátky,já vzhledem péče o mamku jsem nemohla prožít vše jak bych si přála ...nevadí ,i tak to bylo silné. Zdraví Dája

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dáji, vďaka.
      Niekedy sa tajomstvá vykúpenia dajú plnšie prežiť, keď sa namiesto krásnych plánov z lásky staráme o tých, čo to potrebujú... Nech ťa Pán žehná, veľa radosti ti želám. L.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...