štvrtok 10. októbra 2013

Ako ďaleko je južný pól?

Včera sme prechádzali so synom po meste. Kroky nás viedli aj popod Michalskú bránu. Všimli sme si, že smerovník - tzv. Nultý bod je už opravený. Kúsok od neho malá tabuľka hrdo hlásila, že za jeho renováciu môžeme ďakovať firme O2. Ale my sme si všimli niečo iné.

Syn sa chcel trochu zabaviť, a tak mi začal dávať hádanky. "Ako ďaleko je odtiaľto Severný pól?" spýtal sa zakrývajúc správny údaj nohou. Niečo som si tipla - kupodivu som ani nebola tak ďaleko od pravdy. Potom sme sa presunuli na druhú stranu a prišla druhá otázka: "Ako ďaleko je odtiaľto Južný pól?" ... odpoveď prekvapila. Bolo tam to isté číslo!?! - 4667km.

Zaujalo nás to. Existujú rôzne záhady, teórie relativity a zakrivenia Zeme, ale pokiaľ viem, na rovníku ešte nežijeme. Dokonca naša zemepisná šírka je bližšie k severnému pólu, ako k rovníku. Síce len o kúsok, ale je. Ako to museli merať, aby im vyšla rovnaká vzdialenosť od oboch pólov? Žeby podľa Jánošíka - od buka do buka? A ako hodnoverné sú teda ostatné údaje - vzdialenosti i smery? Ťažko povedať.



Doma som trošku pátrala po internete a zistila som, že vzdialenosť od Bratislavy k severnému pólu bola uvedená správne: 4667 km, čo je 2900 míľ. Ale južný pól je už od nás vzdialenejší. Celých  15337 km. Ak si chcete pozrieť ďalšie vzdialenosti (v kilometroch aj v míľach), nájdete ich napr. na stránke www.bratislava-info.sk.

A ešte niečo, na starších obrázkoch je vidieť, že pôvodne aj na bratislavskom smerovníku bol uvedený správny údaj - 15 338 km. Takže naozaj urobila chybu firma, ktorá túto "atrakciu" renovovala.

Btw: neviete čo znamenajú skratky S, O, M, O okolo ružice? S ukazuje na sever, M na juh... 


7 komentárov:

  1. ja som to tiež reklamoval kade tade , že zly udaj vzdialenosti na južny pol , aj na Magistrate ale maju to všade na Salame ,, Peter T.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že už je to opravené. Ale teda trvalo im to dosť dlho.

      Odstrániť
  2. Písmenká sú latinské názvy svetových strán: septentrionalis (severný), meridionalis (južný), orientalis (východný), ocidentalis (západný) ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Písmenká S, O, M, O označujú svetové strany po latinsky: septentrionalis (severný), meridionalis (južný), orientalis (východný), occidentalis (západný).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...