streda 12. decembra 2012

Vďačný utorok: Vďaka za výhru!

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)

Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať...

Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Už som si ich zapísala tisíc a chcem si ich všimnúť ešte viac.


Práve som dostala krásnu knižku Jonáš a veľryba od sestry Damiány M. Bagínovej. V tejto chvíli mi ju priniesli. Hneď ako budem mať voľnú chvíľku, pustím sa do čítania - potom vám zreferujem. Je to príbeh o Jonášovi z biblie, iste ho poznáte, prerozprávaný pre deti. A prečo o tom píšem v rubrike Vďačný utorok? Nuž práve tejto rubrike vďačím za výhru. Ale pekne poporiadku.


Pomerne nedávno začala vznikať internetová "komunita" kresťanov s príznačným názvom Moja komunita. Postupne rastie a rozvíja sa a žije svojim životom. Často tam zablúdim aby som sa povzbudila spoločenstvom iných, ich myšlienkami, skúsenosťami, radosťami i starosťami... a tiež sem tam niečo napíšem aj ja, aby som do spoločného diela prispela.
Keďže naša viera je nosnou témou tohto internetového spoločenstva, nečudo, že na  MK chceli aj svojou aktivitou pripomenúť nedávno vyhlásený Rok viery. A tak bola vyhlásená súťaž K-rok mojej viery. Zapojila som sa. Chcela som sa podeliť o moju, vlastne našu spoločnú cestu. Písala som o tom, ako sa učím ďakovať pri každej príležitosti. A tiež o našich vďačných utorkoch. Aj na Mojej komunite vzniká spoločenstvo Vďačnosti, ktoré je pre mňa zdrojom mnohého povzbudenia. Aj o tom som písala. (Môj príspevok)


Tieto naše týždenné stretnutia sú pre mňa veľmi dôležité. Bez nich by som už možno dávno vychladla, zabudla, dovolila starostiam, aby zarástli túto cestičku k radosti, ktorá sa predomnou otvára. Alebo naopak, po spísaní prvej tisícky by som sa uspokojila, potľapkala by som si po pleci že som to zvládla (tak rýchlo) a spokojne by som zaspala na vavrínoch... Neviem, ale viem, že pravidelné písanie mi pomáha nezlenivieť, nezabudnúť, nezaspať... a ďakovať. Ďakovať za všetko. Ďakovať v každej chvíli. A vždy znovu a vždy v nových situáciách nachádzať radosť.


Ale nie som v cieli. Ešte zďaleka nie. Po každom kúsku cesty, za každou zákrutou musím znova hľadať, znova sa namáhať. A je jasné, že sama by som sa ďaleko nedostala. Preto som vďačná aj vám. A za vás. Za každého jedného z vás, milí čitatelia. Pretože viem, že na to nie som sama. A tiež cítim zodpovednosť - nemôžem to vzdať. Chcem túto cestu radosti ukázať každému. Jej cieľ je tak krásny. Tak lákavý. Tak dobrý... Túžim, aby sme sa tam stretli všetci! :)




Moje písmenká zožali úspech. Sestra Damiána sa rozhodla oceniť svojou knihou spolu s iným aj môj blog. A práve dnes som sa stretla s tvorcom (jedným z tvorcov) Mojej komunity, aby mi odovzdal výhru - celkom novú knižku sestry Damiány Jonáš a veľryba podpísanú autorkou aj ilustrátorkou. Teším sa veľmi. Z knihy i z výhry. A tiež zo stretnutia. Teším sa a ďakujem Najvyššiemu za dielo ktoré tvorí aj skrze mňa. Vďaka!






Z mojich tisíc darov: 
1106. "Mikuláš" pre vtáky. Radosť. Tvorenie. Splnený detský sen. 
1112. Sýkorky na košíčkoch.
1120. Vymaľovaná kúpeľňa.
1121. Stôl pripravený k obedu. 
1122. Puding. Uvarený a môj diel prenechaný "hladnejším" (lepšie darovať, ako pribrať ;) ).
1125. Neporiadok čakajúci na upratanie. (Neporiadok spôsobil život, zmena, pohyb... Vďaka za život. A tiež vďaka za prísľub, že po uprataní bude zase pekne. Aspoň chvíľu. :) )

1126. Slovo. Povzbudzujúce. Utešujúce. Verné. (Čítala som o Jozefovi. Ako ho bratia predali do Egypta. A ešte iné príkoria sa mu diali. Ale Pán bol s ním a požehnával ho. A aj keď sa mu vodilo zle, neupadal na mysli. A vzišlo z toho mnoho dobra. Pán môže všetko obrátiť na dobré. Čokoľvek si použije pre dobro tých, ktorí mu dôverujú.)
1127. Žobrák pri bráne kostola. Kedysi by som videla len biedu a "škaredosť". Dnes ďakujem za milosť vidieť za tým všetkým krásu božieho dieťaťa, vzácny poklad, príležitosť milovať. :)
1129. Príležitosť poslúžiť (podrobnosti si nechám pre seba ;) ).
1130. Snehová krajina za oknom. Ľadová zima. (Alebo skôr - Ladova zima?)
1131. Pohľadnice maľované cviklou
1136. Čerstvý vzduch. 
1138. Čítanie o stratenej ovečke. (moja obľúbená stať)
1139. Čítanie o malom Mojžišovi (Ex 2, 1-10): Vedomie dôvery. Boh sa postará všemožnými spôsobmi. Aj keď ľudia robia zlo, Boh aj to využije pre svoj plán. (Zlo vždy ostáva zlom, ale Boh ho môže zmeniť / mení na dobré) On všetko obráti na dobré.

1142. Brhlík na kŕmidle. Ani som nevedela, že v Bratislave žijú. A naraz ho vidím na mojom balkóne. Potešil ma. Pripomenul jedno "zvieracie priateľstvo" z detstva. 
Ďakujem, Ocko, za všetky (tieto) dary! :)
 


Ďakujem každému z vás za návštevu a všetkým vám vyprosujem radosť a milosť ďakovať v každej situácii. Pokojný adventný čas a veľkú vianočnú radosť vám želám. 
Leti.

Rubrika bola inšpirovaná knihou Tisíc darov
a
stránkou jej autorky www.holyexperience.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...