pondelok 28. mája 2012

Májový výlet - na bicykloch "do Ameriky"


Socha Panny Márie z Guadalupe

Turíčnu nedeľu sme chceli osláviť na mariánskom pútnickom mieste v Kohútove, neďaleko našej chalúpky. Bol to jeden z troch dní v roku, kedy sa tam slúži sv. omša, ale nakoniec sme ostali v Bratislave. A tak bolo treba na víkend vymyslieť náhradný program. Voľba padla na bicyklový výlet. Ale kam sa vybrať?

Chcela som, aby výlet nejako súvisel so sviatkami, ktoré slávime: nedeľa zoslania Ducha Svätého, alebo máj - mesiac Panny Márie. Nakoniec sme sa rozhodli navštíviť "americkú" Máriu. Najskôr sme sa vybrali popri mŕtvom ramene Dunaja krížom cez Petržalku ku kostolu Panny Márie Sedembolestnej, kde majú vystavenú kópiu sošky Panny Márie z Aparecidy - patrónky Brazílie. Originál sošky vraj našli traja brazílski rybári v rieke Paraiba a viaže sa na ňu množstvo zázrakov. (http://bratislava.sme.sk/, http://www.rytier.sk/)

Verbistická záhrada

Odtiaľ sme sa vybrali po cestách i necestách hľadať sídlo misionárov verbistov, aby sme si pozreli plastiku Panny Márie z Guadelupe. Nevedeli sme, čo máme čakať, ale celé toto miesto nás priam očarilo. Prežili sme tam príjemné chvíle pokoja, odpočinku a modlitby. A popri tom sme si prečítali fascinujúce informácie o tomto zjavení:

Zjavenie pochádza z čias krátko po objavení Ameriky Európanmi.  Útlak domorodých obyvateľov španielskymi dobyvateľmi bol vtedy, podľa slov miestneho biskupa, horší než prenasledovanie kresťanov za Herodesa a Diokleciána. Preto nečudo, že nenávisť Aztékov voči prišelcom rástla do nepredstaviteľných rozmerov. A práve vtedy v r. 1531 sa jednému z prvých domorodých kresťanov - Juanovi Diegovi zjavila krásna žena, ktorá chcela, aby jej tu biskup postavil chrám. Biskup roľníkovi neveril a žiadal si znamenie. Pri ďalšom zjavení (12. decembra) Juan nazbieral na pustom zamrznutom vrchu kyticu ruží do svojho plášťa. (Ruže pred tým v Amerike nepoznali.) Keď ich vysypal pred biskupom, ten ostal s úžasom hľadieť nie na kvety, ale na jeho plášť. Pretože na plášti bola zobrazená krásna pani, presne tak, ako sa zjavila Juanovi.


"Pohanskí Aztékovia, zvyknutí čítať a vysvetľovať obrazy a symboly, pri pohľade na Pannu s indiánskymi črtami volali: Ona je jednou z nás. Stojac v žiare pred slnkom, musí byť silnejšia ako ich hrozný boh slnka Huitzilopochtli. S nohou na polmesiaci musí byť silnejšia ako najmocnejší zo všetkých aztéckych bohov Quetzalcoatl. Modrozelená farba jej plášťa - farba aztéckych kráľov - poukazovala na jej kráľovskú hodnosť a podľa 46 hviezd na jej plášti spoznali, že je väčšia ako hviezdni bohovia. Avšak jej naklonená tvár a zopäté ruky naznačovali, že aj ona slúži niekomu, kto je väčší ako ona. A napokon v čiernom krížiku spoznali, že náboženstvo Španielov je tiež náboženstvom Panny z Guadalupe a má sa stať ich náboženstvom."

V priebehu siedmich rokov získala Panna z Guadalupe v Mexiku pre katolícku vieru viac ako 9 miliónov Aztékov a neprekonateľná priepasť medzi nimi a Španielmi bola prekonaná. Dnes je Guadalupe s 20 miliónmi pútnikov ročne asi najväčším mariánskym pútnickým miestom na svete.
(http://www.mladymisionar.sk/, http://www.svd.sk/)

Zastavenie z blízkej krížovej cesty.

3 komentáre:

  1. Nádherné obrázky. Děkuji za hezký příspěvek.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti, určitě to byl vydařený výlet, jak tak čtu. A riflové kraťasy se Ti taky povedly, taky je dětem takhle vyrábím ze starších či roztrhaných riflí. Přeji pěkné dny a díky za Tvá pěkná slova u mne. Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. po delší době jsem se opět prošla tvým blogem. děkuji za krásný a pohodový zážitek! soňa

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...