piatok 6. januára 2012

Trojkráľové zvyky a strašná zábudlivosť

Tento rok akosi viac prežívam snahu o rodinné slávenie sviatkov počas roka. Chcem , aby sme ako rodina prežívali sviatky, ktoré sa nám ponúkajú  a načerpali čo najviac z toho bohatstva, ktoré nám liturgia a tradícia ponúkajú.

A tak som premýšľala aj teraz, počas prázdnin o tom, ako oslávime sviatok Zjavenia Pána, ľudovo Troch kráľov. Nech som dumala, ako som dumala, iný symbol než hviezda, ktorá doviedla troch mudrcov do Betlehema mi neprichádzal na myseľ. A tak sme vyrábali papierové hviezdy (Ono vyhlásil, že sú to skôr vločky) a lepili ich do okien. Počas dní, čo sme boli na chalúpke na nás veselo žmurkali zo všetkých okien, aby nám pripomenuli smer kam chceme ísť.







Až dnes, keď sme vošli už v Bratislave do kostola, kde bola už pripravená nádoba na svätenú vodu, som si spomenula na bežnejší trojkráľový symbol - kriedu, myrhu a vodu. Neviem prečo mi to celkom vyprchalo z hlavy. Nuž, aspoň sme si ešte večer urobili malú pobožnosť s prosbou o požehnanie príbytku a všetkých čo v ňom bývajú. Samozrejme sme si hneď obnovili nápisy na dverách: 20-G+M+B-12.

Len škoda, že sme si nespomenuli skôr. Novú chalúpku sme chceli nechať požehnať už v lete. Ale kňaz nám odporučil počkať na tento sviatok, keď bude chodiť po Novej Bani a požehnávať všetky nové domy. Čo sa dá robiť, budeme ho musieť osloviť nabudúce, aby sme zistili, či bude ochotný prísť k nám zvlášť, alebo budeme musieť čakať celý rok do ďalšieho sviatku Troch kráľov.



Btw: Pohľad do kalendára mi pripomenul, že 3. 1. slávime sviatok Ježišovho mena. Zdá sa mi, že tento sviatok často akosi zapadá medzi všetkými vianočnými oslavami. Tento rok sme sa trošku posnažili a urobili si (mu) aspoň maličkú "meninovú" výzdobu. Celý deň  som si potom pospevovala piesne ako "Kto je pánom džungle", "Vyvyšujem teba Pane", "Ježiš, ty máš meno najkrajšie"...




Ako je to u vás, máte nejaké vlastné zvyky alebo spôsob ako oslavujete (liturgické) sviatky? Prosím, podeľte sa s nami v komentároch.

2 komentáre:

  1. Tak jsem přemýšlela, co je to G - aha, my máme K, Kašpara :).
    Taky jsme dnes světili vodu a křídy, pan farář nás pěkně "zlil", kropí poctivě :).
    A nad svátkem Ježíšova jména jsem se tuhle taky zastavila, že vlastně nevím, jak se k němu postavit...
    Přeju krásný zbytek vánoční doby.
    M

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, G ako Gašpar. Ale správne by to asi malo byť C. CMB - Christus Mansionem Benedicat (Kristus nech žehná tento dom).

    Ďakujem a želám radostný rok. :)
    L.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...