nedeľa 22. septembra 2013

Vechtík z vrecka od cibule

Viete, čo je to vechtik?
Asi závisí odkiaľ pochádzate a aké nárečia ovládate. Ja som to až do vysokej nevedela.

Vecheť môže byť zväzok slamy, alebo sena. To je asi pomerne známy pojem. 
No kedysi sa takým menším zväzočkom napríklad aj umývali riady. Niektoré leto, keď sme na chate nemali tečúcu vodu som si to mohla vyskúšať. Nie vždy sa nám chcelo nosiť vodu do chalupy a ohrievať. A tak, súc poučená staršími a skúsenejšími, radšej som vyniesla riady k studni, a pekne pod tečúcou vodou drhla hrsťou trávy. Ak bola špina väčšia (pripečené, mastné), pridala som trochu piesku a všetko to šlo dolu, až som sa čudovala. Ani teplou jarovou vodou v kuchyni to tak dobre nešlo.

Ale ešte stále som netušila, že aj hubke, alebo handričke na umývanie riadu sa hovorí vechtík. To som sa dopočula až trochu neskôr, od kamarátky zo stredného Slovenska.



A jeden taký vechtík, alebo ak chcete hubku na riad, som si práve dnes vyrobila. Vlastne už sú dve. Ale pekne po poriadku.


Možno ste už v internetovej sieti našli blog "Tvorivej židovskej mamičky" http://www.creativejewishmom.com/. Rada k nej chodievam po inšpiráciu. Nedávno som našla odvahu a pridala som k jej Craft schooling sunday link na niektoré svoje výrobky. Potešilo ma, keď sa jej moje vecičky natoľko zapáčili, že ich v nasledujúcu nedeľu vybrala medzi najzaujímavejšie.

A práve tu, medzi ostatnými odkazmi som objavila aj návod na vechtík zo sieťky od cibule. Alebo skôr šetrnú drátenku. S týmto by som hádam mohla umývať aj pripečené zbytky na teflonovej panvici... Zaujalo ma to, vyskúšam. A keď sme konečne minuli cibuľu, vylovila som odkiaľsi ešte kúsok priadze a skúšala som. Odstrihnúť kovové konce, sieťku poskladať na vhodnú veľkosť. Obšiť "koníkovým" stehom, a potom obháčkovať.

Už sú dve...

Jedna pôjde na chalúpku, druhá ostane doma.

S výsledkom som spokojná. Len ešte musím otestovať, ako sa s tým bude pracovať. Zatiaľ som umyla len jednu panvicu - ale páčilo sa mi to. Hubka krásne pení, drhne a nepoškriabe, a veľmi ľahko sa na záver vymyje a vyžmýka.




Všetkým vám želám radostný deň.
Letitia.

*** *** ***
 PS: Chcela som vám sem dať odkaz na pôvodný návod, ale teraz ho neviem nájsť. Mám podozrenie, že ho autor(ka) odstránila. (Našla som len tento odkaz.)
Ale našla som podobný návod na iných stránkach: http://stretchingcents.wordpress.com/2012/02/26/my-attempt-at-an-onion-bag-scrubbie/
A pri ich hľadaní som našla celú google stránku zaujímavých obrázkov (a linkov): www.google.com/search - link
Napríklad tento nápad myslím stojí za vyskúšanie... niekedy na budúce: http://mrsgreene.info/2010/12/crochet-pattern-reversible-dish-scrubber-using-recycled-mesh-produce-bags/

3 komentáre:

  1. To je bezvadný nápad!!! To snad někdy vyzkouším! Líbí se čím dál víc domácí recyklace. Moc děkuji za návod a přeji krásný den, Leti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám rada pretváranie "odpadu" na niečo zmysluplné a podľa možnosti krásne. ;-)

      Odstrániť
  2. Fantastic idea, thanks so much for sharing on craft schooling Sunday!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...