štvrtok 14. marca 2013

Dnes má meniny - blahoslavená Eva


Zdroj: www.catholic.org
Venované všetkým Evám, ktoré si možno mysleli, že nemajú kanonizovanú sv. patrónku.

Už sme si zvykli, že ľudia v našich končinách oslavujú okrem narodením aj meniny. V tento deň majú sviatok všetci nositelia toho istého mena. Najčastejšie je to deň oslavy ich svätého patróna - menovca, podľa ktorého dostali meno pri svojom krste. A ku ktorému sa obracajú ako k svojmu zvláštnemu patrónovi.

 Niekedy exituje viacero svätých, ktorí nosia to isté meno. Potom sa stáva, že niekto uctieva ako patróna toho, ktorý má sviatok v iný deň, než nám predpisuje menný kalendár. Napríklad poznám Terezky, ktoré oslavujú nie 15. ale 1. októbra. Alebo Jánov, či Tomášov, čo slávia meniny povedzme v decembri.

Evy (podobne ako Adamovia) majú meniny na Vianoce. Nuž, aká to oslava, keď sa všetci sústreďujú na narodenie Ježiša (prípadne na stromček a darčeky)? Navyše si nie som istá, či naši prarodičia (Adam a Eva) môžu byť orodovníkmi v pravom zmysle slova. Aký príklad si môžem vziať od niekoho, o kom viem v podstate len to, že porušil Boží príkaz? Neviem, ako iní, ja som s tým mala trochu problém. Skôr som sa snažila sústrediť na význam mena - Matka živých. Na odkaz tohto významu a paralelu s "novou Evou" - našou matkou Máriou.

Ale nedávno som objavila stránku http://www.zivotopisysvatych.sk/ a na nej až dve sväté Evy. Presnejšie - jednu svätú, druhú blahoslavenú.

A keďže jedna z nich má dnes sviatok, chcem sa o toto poznanie podeliť aj s vami.

...............................
 
Eva z Liege, rehoľníčka

Sviatok: 14. marec
13. storočie
Význam mena: matka žijúcich; tá, ktorá dáva život (hebr.)

Bl. Eva sa narodila okolo roku 1200. Žila ako mníška v kláštore sv. Martina v Liege (Lüttich) na území dnešného Belgicka. Spolu so sv. Julianou z Cornillonu zaviedli úctu k Božiemu telu. Juliana bola totiž predstavenou kláštora v Monte Cornillon. V modlitbe dostala inšpiráciu, aby rozšírila úctu k Božiemu Telu. V kláštore však nenašla pochopenie, dokonca ju odtiaľ poslali preč. Uchýlila sa teda k Eve, ktorá bola síce najskôr opatrná voči jej plánom a víziam, no nakoniec si ju Juliana získala a po jej smrti samotná Eva pokračovala v šírení úcty k Božiemu Telu. Pápež Urban IV. v liste z roku 1264 ocenil ich činnosť a v tom istom roku nariadil sláviť tento sviatok v celej Cirkvi. Na jeho želanie sv. Tomáš Akvinský zložil k tomuto sviatku osobitný hymnus. Eva zomrela roku 1265. Pochovaná bola v kláštore sv. Martina. V niektorých krajinách si ju pripomínajú 25. júna.

Zdroj: http://www.zivotopisysvatych.sk/eva-z-liege-reholnicka/

...............................

Ak by vám bola sympatickejšia svätá Eva mučenica, aj o nej sa dá nájsť pár informácií na stránke zivotopisysvatych.sk:

Eva, mučenica

Sviatok: 6. september
1. storočie
 Význam mena: matka žijúcich; tá, ktorá dáva život (hebr.)

Sv. Eva sa uctieva v Dreux v severnom Francúzsku ako patrónka tohto mesta. Vieme o nej len to, čo hovorí tradícia. Podľa nej bola obeťou prenasledovania kresťanov v prvom storočí, keď bolo kresťanstvo len v začiatkoch. Nevieme, odkiaľ pochádzala ani čím bola. Je isté, že bola hlboko veriacou kresťankou, ktorá volila radšej smrť ako zradiť vieru. Počas francúzskej revolúcie na konci 18. storočia bola zničená kaplnka, ktorá bola zasvätená sv. Eve. Takisto zničili aj starý kríž, na ktorom podľa tradície zomrela. Kostol sv. Petra, ktorý sa nachádza v Dreux, uchováva niekoľko relikvií sv. Evy doteraz.

...............................

Všetkým vám želám veľa radostných dní a mnohých priateľov - na zemi i v nebi.
Letitia. 


PS: Ak by ste si chceli prečítať o blahoslavenej Eve viac, informácie nájdete napr. na týchto stránkach:
V češtine
 V angličtine

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...