piatok 13. apríla 2012

Veľkonočné trojdnie

5.- 9. 4. 2012
Zelený štvrtok

On je tým veľkonočným baránkom...

Piekli sme jahňa (link)

(črevo na pečenie sa nám už nedarí zohnať,
tak sme museli improvizovať)

"záhrada na Olivovej hore"

Nenechajme Ho samého...

Po dlhom čase, keď "bolo dieťa malé", sme sa tento rok znova po večeri vybrali na bohoslužby. Dokonca sme si našli miesto na sedenie, tak sme tie takmer dve hodiny vydržali bez problémov. :) Po sv. omši sme "odprevadili" Ježiša do Getsemanskej záhrady. Chvíľku sme pobudli pred sviatosťou, ale potom sme už unavenú časť rodiny odviedli domov a ja som ďalej "bdela" pri varení fazule. ;)

Veľký piatok




Relikvia svätého Kríža

Piatok sme už trávili v Novej Bani. Len ráno sme ešte "vybehli" na spievané ranné chvály k Františkánom v Bratislave. Aj v Bani sme sa zúčastnili všetkých bohoslužieb. Tešili sme sa aj na nočnú krížovú cestu na Kalváriu, ale asi išlo o nejaký informačný šum...
.
Zážitok poklony Krížu bol umocnený relikviou z originálneho kríža, na ktorom zomrel náš Spasiteľ. V Novej Bani uchovávajú relikviu - kúsoček dreva z Ježišovho kríža, ktorý pred mnohými rokmi našla sv. Helena vo Svätej zemi. A táto relikvia bola pripevnená ku krížu na poklonu.

Biela sobota

Príprava vlastného paškálu - materiál

V sobotu vrcholili prípravy na oslavu vzkriesenia. Večerná omša bola dlhá ;) a krásna. Celý večer a nasledujúci deň nám potom znelo v hlave radostné Aleluja! Ježiš žije! A aby sme si Jeho svetlo mohli sprítomniť aj doma, vyrobili sme si vlastný paškál.

Takmer dokončený paškál

Z plátu včelieho vosku sme vyrezali (pracoval Nulano takmer sám) kríž a len pomocou ľahkého tlaku rúk (a ich tepla) sme ho prilepili na sviečku. Okolo sme vymodelovali číslice znázorňujúce rok a písmená Alfa a Omega - začiatok i koniec. Máme doma aj kúsky tymianu (dostali sme ich ktorýsi rok na slávnosti zjavenia Pána), ale zabudla som ich vziať na chalupu, tak sme museli improvizovať. Nulano vymodeloval "klince" z guličiek červenkastého vosku.

Hotový paškál.



Tento paškál máme doma už veľa rokov.
Vždy len "prepisujem" poslednú číslicu. 


Veľkonočný pondelok

Veľkonočná "nedeľa" pokračuje celých 8 dní. Tak sa radujeme a je to vidno aj na výzdobe našej chalúpky.
Všade môžeme vidieť vajcia, ako symbol života a večnosti. :)


Tento rok sme robili len jednoduché vajíčka s "košieľkou OVO".
Ale inšpiráciu z našej vlaňajšej tvorby nájdete tu.






Zabudla som si vziať "normálne" vrecká na výslužku pre šibačov, tak som musela improvizovať. Narýchlo som ušila takéto vrecúška z látky, čo zvýšila zo závesov.
Myslím, že mali úspech. Ako sa hovorí - z núdze cnosť. :)


******
Celebrating easter Gardenparty 

5 komentárov:

  1. Krásne a naplno ste prežívali Veľkú Noc:)
    Mne sa veľmi páči aj priamy prenos z krížovej cesty na Veľký Piatok z Kolosea, vždy si vravím raz, keď budú deti veľké...:) a zároveň spomínam na všetky moje mládežnícke...

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chystáte sa na Veľkú noc do Ríma (keď budú deti veľké)? To môže byť silný zážitok, my sme si zatiaľ netrúfli.
      Želám vám radostné dni.

      Odstrániť
  2. Milá Leti,svatý týden jsme prožívali stejně jako Ty,navíc zdobím kostel a spíváme ve zboru,tak jsem byla vytížena na maximum...snad jsme tím někoho potěšili...moc se mi líbí Tvá skleněná koule,jestli se dožiji příštích velikonoc také si jí takto vyzdobím,hezké dni od Daje .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Daja, to verím, že si bola vyťažená. Určite to bolo náročné. A k tomu ešte detské choroby... Ale je to zároveň krásne.
    Želám radostné dni. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Beautiful pictures, thank you for sharing the link at Catholic Cuisine! Your candle turned out gorgeous! Happy Easter!!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...