sobota 18. mája 2019

Jar na balkóne

Radostnú nedeľu, priatelia!

Dnes vám chcem ukázať len niekoľko obrázkov z nášho rozkvitnutého balkóna. Nemám ho taký bohato vyzdobený ako mnohí z vás, ale radosť mi robí veľkú. Rada sledujem, ako jednotlivé rastlinky rastú zo semienka, vyháňajú prvé púčiky, ako sa bylinky prebúdzajú zo zimného spánku a hneď sa ponáhľajú nahodiť kvet... A keď ešte na balkóne zašvitoria vtáčiky, radosť zo života je v mojom srdci dokonaná - aj uprostred mesta.

Rozkvitnutá pažítka a tymián (materina dúška).
V popredí napájadlo pre vtáky.

Napájadlo a pažítka. Vedľa pažítky už začína rásť kapucínka (lichořeřišnice).
V kvetináči vľavo sú sukulenty z Assisi.

Aj keď už dávno nie je zima, stále dávam vtáčikom aspoň zopár zrniek každý deň. Viem, že im dobre padne trocha energie na prilepšenie popri starostiach o stavbu hniezda, sedenie na vajciach, či zháňanie červíčkov pre svoje mláďatá. Nie, nebojím sa, že by mladým nedali vyváženú stravu akú potrebujú. Čítala som, že vtáky vždy kŕmia mláďatá červíkmi a inou prirodzenou stravou, len sami si prilepšia potravou, ktorú im poskytne človek. A to už od nepamäti - keď ešte ľudia nekŕmili vtáky vedome (rozhodne nie vrabcov!), ale tie si vždy našli spôsob ako "ukradnúť" zrnko sliepkam, alebo mlynárovi z dvora.
No a o potrebe vody pre ne asi nikto nepochybuje. Takže už stálou súčasťou nášho balkóna je aj napájadlo (miska) s vodou.

Chodia mi sem vrabce, sýkorky, párik hrdličiek... Ale asi najviac ma vždy poteší, keď vidím hodovať krásne pestré stehlíky. Aj trilky, ktoré vydávajú svojimi tenkými hrdielkami sú tak nežné a pestré ako ich kabátik z peria. Vždy mi prinesú kus radosti do nového rána.

Aksamietnica / tagetes / garafia / smradľavka / afrikán...

Tarička s prvými drobnými kvietkami.

Mám radosť aj z už dvojročnej datľovej palmy. Semienka z vianočných datlí som zasadila do hrantíka na jar 2017. K letničkám, aby som nezabúdala kvetináč polievať, pretože asi pol roka trvá, kým datľa začne klíčiť a rásť. Samozrejme, že som na ne zabudla. O to väčšia bola moja radosť a prekvapenie, keď som na jeseň pri zazimovávaní balkóna našla tri malé rastlinky datľovej palmy.

November 2017

Presádzanie bolo náročné, pretože koreň prerástol až na spodné poschodie samozavlažovacieho kvetináča. Bála som sa, že poškodím korienok. A veru, z troch rastlín tento proces prežila len jedna. Podarilo sa mi ju prezimovať, hoci som o pestovaní datlí nevedela vôbec nič. Na jar mi už robila radosť pri veľkonočnej výzdobe.

Marec 2018 (Palmová / Kvetná nedeľa)

Po ďalšom roku a ďalšej zime je zase o čosi väčšia (hoci to na fotografii veľmi nevidno). Robí mi radosť, len sa stále bojím, či prežije aj ďalšie leto / zimu. Už je zase vonku na balkóne a užíva si jarné slniečko (alebo v prípade posledných dní asi skôr vietor a dážď). Tak nech rastie ďalej. Som zvedavá, či raz dosiahne veľkosť "naozajstnej palmy". :)

Máj 2019

A to je pre dnešok všetko. V dolných poschodiach mi začínajú rásť ďalšie bylinky - mäta z minulého roka, odrezky bazalky, maličké rastlinky slnečnice, ktoré vysiali vtáky niekedy počas zimy, malé lesné jahôdky, ktoré som si priniesla z chalúpky už ani neviem kedy a tento rok som skúsila zasiať aj zopár semienok ozdobnej tekvice. Tak som zvedavá, ako sa im v kvetináči bude dariť a či nám budú robiť radosť ako súčasť jesennej výzdoby.

Lúčim sa s vami obrázkom rozchodníka...

Skalné ruže (rozchodníky) kúpené na dovolenke pri Lago di Garda.

... a želám radostné dni a veľa slnka - vonku aj v duši.


5 komentárov:

  1. To napájedlo je dobrý nápad.
    Taky jsem ráda za balkony uprostřed města, je to fajn oáza.
    Hezkou neděli, Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to je. Ďakujem a pekné dni želám aj vám. L.

      Odstrániť
  2. Krásný balkón - a dvě datlové pecky jsem taky zasadila, tak uvidíme, kdy vykouknou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      A k datlovým peckám ti želám veľa trpezlivosti. A aby si nezabudla polievať. ;-)

      Odstrániť
  3. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...