utorok 8. augusta 2017

Sv. Juraj v Zolnej


Len raz do mesiaca - v prvú nedeľu - býva otvorený tento kostolík, aby sa v ňom slúžila sv. omša. A to bolo práve tento víkend. Preto sme prenocovali na chalúpke a ráno sme sa vydali smer Zvolen, obec Zolná (teraz časť Zvolena). Prežili sme tu veľmi peknú komornú sv. omšu, pokochali sa krásou stredovekého kostolíka i okolia, fotili fresky. Predovšetkým sv. Juraja, nášho patróna. A pookriati na duchu i na tele sme sa pobrali zase späť, prichystať si niečo dobré k nedeľnému obedu.






Rímskokatolícky kostol sv. Matúša v Zolnej 

Prvá zmienka o kostole, vtedy ešte zasvätenom sv. Štefanovi Prvomučeníkovi, je z roku 1292. Zakladateľmi kostola boli bratia Bychor a Rubrata, synovia zvolenského župana Tomáša, ktorí vlastnili obce Zolná, Sampor a Sebedín. Jednoloďoý kostol s dreveným trámovým stropom, presbytériom a na západnej strane s pristavenou vežou bol postavený v románsko-gotickom slohu v poslednej tretine 13. storočia. Nástenné maľby vznikali v interiéri kostola od poslednej štvrtiny 14. storočia do začiatku 15. storočia. Obrazové scény boli v 17. storočí zatrené vápenným náterom. Počas poslednej etapy záchranných prác v 90. rokoch 20. storočia boli odkryté rozsiahle gotické fresky na severnej, južnej a juhovýchodnej stne kostola, v triumfálnom oblúku a v presbytériu.
(Z letáčika v kostole)








Najviac nás osobne zaujímal sv. Juraj - namaľovaný na spodnej časti rozsiahlejšej fresky, ktorá zaberala takmer celú ľavú stenu kostolíka.






Juraj a Juraj :)

Želám vám radostné dni a odvahu pre všetky vaše boje. Aby ste (podobne ako sv. Juraj)  s pomocou Najvyššieho víťazili nad všetkými vašimi drakmi, ktorí sa vás pokúšajú zastrašiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...