pondelok 17. júla 2017

Vďačné LETO: Tretí týždeň

Radostný deň vám želám!

Týždeň už zase ubehol, a ja sa chcem aj s vami podeliť o niektoré radosti, ktoré mi priniesol. Nakreslených obrázkov bude tentoraz máličko, za to (nielen) letných zážitkov, za ktoré môžem byť vďačná bolo aj tento týždeň neúrekom.


Pondelok 10. júla: 


Som vďačná za svoju rodinu, za syna, ktorý je už tak samostatný... za jeho cestu, za úspechy, za radosť, za zdieľanie, za lásku k nám, za to, že sa teší na spoločne strávené chvíle, ale aj za to, že je schopný fungovať samostatne... (a že šťastne docestoval na miesto určenia).

Som vďačná za môjho muža a všakovaké prejavy vzájomnej lásky a spoločne trávený čas. Za spoločnú prácu i službu, ktorú si navzájom darujeme, za spoločné chvíle vo dvojici, za prechádzku k Dunaju, za každý úsmev, bozk, dotyk, myšlienku... Vďaka Ti, Pane!


Utorok 11. júla:



Som vďačná za prácu, ktorá mi dáva zmysel. Za dobré vzťahy medzi ľuďmi v práci i v súkromí. Za priateľstvá, ktoré vznikajú. Za chvíle, keď smiem byť pre niekoho darom. Za radosť, ktorú si navzájom dávame. Za pekné počasie a prechádzku k jazeru. Za to, že sme sa dostali von (aj s vozíkom), hoci ešte stále nejde výťah. Za labute, labutiatka, kačky a káčatá, vrabce a vrabčatá, i za ryby a dokonca korytnačky, ktoré sme pozorovali (a kŕmili) pri jazere. Vďaka za radosť zo všetkých tých živých tvorov, za silu a radosť (život), ktorú nám dáva príroda, za to, že dávaš našej duši pookriať!


Streda 12. júla:



V predvečer fatimského výročia sme sa s drahým prešli do Františkásnkeho kostola, kde je upravená fatimská kaplnka. Urobila som tam niekoľko fotografií (rôznymi objektívmi) a hoci nie som úplne spokojná, získala som použiteľné fotografie na blog. Ale dôležitejší bol čas stíšenia a modlitby.

Som vďačná aj za svätú omšu, takmer až do polnoci, ktorú som sledovala cez http://www.fatima...transmissoes-online. Za to, že som výnimočne počúvala ráno "oznamy" na TV LUX, kde mi toto výročie pripomenuli (inak by som to odkladala ešte o deň dlhšie). Vďaka za môjho milého manžela, ktorý so mnou rád trávi čas a podporuje ma vo všetkom, čo si vymyslím. Som vďačná za chvíle, ktoré spolu prežívame vo dvojici. Aj za chvíle, ktoré prežívam v intimite modlitby so svojím Bohom, a s jeho matkou Máriou.


Štvrtok 13. júla:


Aj dnes som vďačná za výročie Fatimy, za modlitby, modlitbu ruženca, sv. omšu, adoráciu, okienko ku kaplnke zjavenia vo Fatime, za možnosť získať odpustky pre duše, za ľudí, ktorí ma viedli na ceste viery (a ktorých som aj dnes smela stretnúť a stráviť s nimi nemálo času). ...

A tiež ďakujem za svoju rodinu, za mojich drahých, za správy od syna, za večerné "kino" s manželom. A za moje niekedy trošku bláznivé nápady a veselé letné exmerimenty (tentoraz napr. mrazený jogurt).


Piatok 14. júla:


Júj, dnes je toho veľa! Som vďačná za synov úspech! A za naplnený deň. Za tvorivý čas v práci (šitie). Za vynaliezavosť opravárov výťahov (aby sme sa aj s vozíkom dostali von). Za rannú ťažšiu chvíľku, ktorú sme ale zvládli s humorom. Za vyčistený odtok z umývadla. Za to, že pani A. je už "doma" u Otca. Za večerný nácvik na zajtrajšiu slávnosť a krásu hudby i radosť, ktorou rozochvieva moje srdce. ... A za veľa vecí, na ktoré si nespomínam. Vďaka ti, Pane!


Sobota 15. júla:


(Naozaj si nemyslím, že viem pekne kresliť. Obrázky uverejňujem (hlavne) preto, aby som povzbudila aj vás, ktorí si tiež nemyslíte, že viete kresliť. Má to zmysel. Kreslenie pomáha hlbšie prežiť a precítiť veci.)

Som vďačná za návrat syna z ciest. Za jeho úspech, ale hlavne za radosť a spoločenstvo. Že je naša rodina zase celá spolu. Za spoločné stolovanie, keď je chuť jedla umocnená vzájomnou láskou. Za spoločenstvo pri zdieľaní zážitkov z cesty...

Som vďačná za slávnosť ku cti Panny Márie Karmelskej spolu so spoločenstvom Karmelitánskeho tretieho rádu. Vďaka za svätú omšu i adoráciu pred Sviatosťou Oltárnou. Za chvíle ticha a rozjímania i za náš príspevok k hudobnej zložke. Vďaka za možnosť prispieť k "pozdvihnutiu duší k nebu" (tak som to vnímala) hrou na flaute. Cítim vďačnosť a zároveň bázeň, že smiem hrať a spievať na slávu Božiu a pre povzbudenie duší k modlitbe.

("Svojmu Bohu, Kráľovi, budem spievať a hrať teraz i na veky vekov. Amen.")  Vďaka Ti, Bože!


Nedeľa 16. júla:




Asi hlavným bodom nedeľného programu bol dnes pre mňa organový koncert (nášho kantora) v Modrom kostolíku. Som vďačná za chvíľu strávenú s umením. Som vďačná za čas kultúry, za stretnutie s priateľmi, za príležitosť prežiť "letnú chvíľku", za dôvod vyjsť z domu a užiť si príjemný čas... Za tichý čas v chráme i za čas rozhovorov pred kostolom.
(Ďalší koncert bude v našom kostole 30. júla - viac informácií)

A ďakujem aj za kľačanie na balkóne pri čistení zeme od slnkom roztopenej sviečky. Únavné? Áno. Ale zároveň príjemné, lebo viem, že robím balkón znovu obývateľným. A že citronelová sviečka možno bude pôsobiť repelentne na mravce, ktorých tam už začínalo byť priveľa. Som vďačná aj za humor, s ktorým som si hovorila, že takúto prácu môžem robiť aj v nedeľu, lebo pri nej kľačím, dokonca obrátená ku kostolnej veží. :)

Som vďačná za leto. Za chvíle strávené s rodinou i za chvíľky mojich "letných experimentov". Napríklad mätové lístky v čokoláde


Želám aj vám radostný letný čas. A nezabudnite nám tiež ukázať, čo krásneho, alebo hodnotného prežívate. Ak svoje obrázky zverejníte včas, môžete sa tiež zapojiť do súťaže Vďačné leto - o novú knihu Ann Voskampovej.

4 komentáre:

  1. Díky za Tvůj blog, učí děkovat, jak málo to umím, jak moc beru všechno moc samozřejmostí, nejsem vděčný
    dík, Pavel

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, keď niekoho inšpirujem. Daj vedieť, či sa ti darí nachádzať trochu viac vďačnosti v tvojich bežných dňoch. :)
      Ďakujem za povzbudenie.

      Odstrániť
  2. Návrat syna, krásný obrázek Letitio a společné stolování je pro rodinu moc důležité. Také cítím obrovský vděk pokaždé, když se u stolu celá rodina sejdeme.
    Děkuji za Tvé vděčné chvíle ❤️
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, rado sa stalo. :)
      Aj vám želám radostné leto!

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...