pondelok 8. mája 2017

Vŕby a iné radosti (na chalúpke)

29. 4. - 1. 5. 2017


Radostný deň vospolok! Prinášam dodatočne ešte niekoľko spomienok na minulý víkend na chalúpke. Užili sme si krásne tri voľné dni len vo dvojici (keďže mladý v sobotu ráno odcestoval na sústredenie). Sloboda, pokoj, vzduch, radosť, život... hrabanie sa v zemi, tvorenie krásy... užívanie si z plných pľúc.

Výzdoba k Nedeli Dobrého Pastiera

Trochu som si pomýlila kalendár a už v predstihu som začala vehementne "oslavovať" Nedeľu Dobrého Pastiera. Vytiahnuť ovečkové dekorácie, nájsť tú jedinú pastiersku kapsičku dostatočne vysokú, aby som ju dala do vázy... A potom mi to došlo, Dobrého Pastiera bude až o týždeň. Nevadí, dekorácie tu už nechám. Možno dosť dlho.


Možno si pamätáte, keď sme si vyrobili túto skrinku na topánky pod schodmi. (letitia-tiba.blogspot.sk...fusovanie-do-stolarciny.html) Na vrchu malo byť niečo krásne, ale... vždy bolo treba niečo odložiť. Lopatku, záhradné nožnice, pracovné rukavice... A kam s tým? Predsa na poličku neďaleko dverí. A tak sa nám tam hromadil neporiadok.

Konečne som si povedala "Dosť!" Riešením bol nepoužívaný drevený chlebník, do ktorého som ukryla všetky spomínané potrebné drobnosti. Verím, že budeme mať pod schodiskom už len krásno.




Ďalšie vylepšenie som si dopriala v kuchyni. Odkedy mám na chalúpke fogaš, chystám sa, že fľaše na suroviny pomaľujem farbami na sklo. Odkladám to už pridlho, A tak som s radosťou kúpila nálepky z čiernej fólie, na ktorú popíšem kriedou, čo kde je. Hneď v sobotu som ich nalepila na poháre. Len škoda, že krieda na nich veľmi nedrží. Budem si musieť zohnať bielu prepisovačku. Alebo konečne vytvoriť definitívne riešenie farbami na sklo.




Z púte do Fatimy sme si priniesli niekoľko ružencov z miest, ktoré sme cestou navštívili. Postupne pribúdajú na náš kvietkovaný drôtený vešiačik.




V nadpise sa píše čosi o vřbach? Tu sú.

Kedysi dávno mi kamarátka ukázala v záhrade vŕbový stromček. Vysvetlila nám, že mali krútenú vŕbu v kytici a pustila im korene, tak ju zasadili. Odvtedy, a odkedy máme chalúpku, snívam, že budem mať podobný stromček so zaujímavým pôvodom. Veľkonočný korbáč každý rok poctivo strkám do vody, alebo do zeme, ale zatiaľ ani jeden nepustil korienky. Až tento rok...

V sobotu pred Kvetnou nedeľou sme si urobili výlet spojený s modlitbou krížovej cesty do Rakúskej Annakapelle. Cestou popri železničnej trati som sa odhodlala vytiahnuť skladací nožík a odrezať zopár halúzok rôznych druhov. Urobila som z nich malú kytičku ratolestí, s ktorou sme sa zúčastnili oslavy vstupu Ježiša do Jeruzalema. Až do Veľkej noci nám nám tieto konáriky robili radosť na stole. Keď už väčšina halúzok zvädla, chcela som ich dať preč. Ale aké bolo moje prekvapenie, keď som po vytiahnutí z vázy uvidela korienky! Halúzky putovali naspäť do vody a po príchode na chalúpku do zeme. Dúfam, že sa ujmú a budú nám pri plote krásne rásť.

Prútiky vŕby pripravené na zasadenie


Už sú zasadené. 


Ďalším kvietkom, ktorý sme chceli zasadiť boli zvončeky, ktoré dostal môj drahý namiesto meninovej kytice. Dostali priestor v našej novozaloženej skalke. Som rada, že sme stihli skalku aj vyplieť od stáleprítomnej buriny.





Želám vám radostné dni a veľa krásy okolo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...