streda 8. marca 2017

Veľkopôstna cesta



Radostný deň, priatelia! Začal sa nám Veľký pôst a s ním rôzne spôsoby, ako sa ho snažíme čo najlepšie prežiť a využiť. Chcela by som sa s vami podeliť o tie moje spôsoby. Možno sa vám ešte zachce niektorý z nich pridať aj do svojho pôstneho programu, hoci je mi jasné, že po týždni ste si už tú vašu cestu asi vybrali.

Kliknite pre stiahnutie

Neskromne začnem svojou vlastnou aktivitou. Možno ste si všimli, že pár dní pred Popolcovou stredou pribudli na bočnej lište blogu dva kreslené obrázky. Ak na ne kliknete, jeden vás zavedie na stránku s obrázkami, kde máme rozpísané jednotlivé pôstne dni. Čítanie z Biblie a krátke zamyslenie. Neskôr som ku každému dňu pridala aj výstižné heslo a malú aktuálnu úlohu. To aby sa nám prečítané ľahšie prenášalo do života. Heslo si môžeme zavesiť na viditeľné miesto, aby nám pripomínalo aktuálnu myšlienku dňa, a ak sa budeme usilovať počas dňa splniť úlohu, aj cez fyzickú aktivitu prežijeme to, o čom sme ráno čítali. Toto som ale už na stránku nedopĺňala, len som tam pridala link na knižku s kompletnými materiálmi na celý Pôst.

Môžete si ju stiahnuť priamo na tejto adrese: PostnyKalendar2017.pdf.  


Začiatkom Pôstu som na Žabom rybníčku objavila ďalšiu milú a jednoduchú cestu, ako počas pôstu rásť. Je to 49 (nepočítala som ich) podnetov k radosti. Krátka veta, jednoduchá myšlienka, semienko bezpodmienečnej radosti. Už ich mám vytlačené, rozstrihané, a napr. dnes sa usilujem prežívať "Radost, že i v negativní situaci jsem mohl poznať jednání Pána."

Celý "Postní kalendář radosti" nájdete na adrese: Radost_postnikalendar2.pdf


Už tradične sa počas pôstu a adventu objavuje séria blogov (zamyslení a tipov na aktivitu) na portáli Mojakomunita.sk. Tentoraz sú to tzv. Pôstne výzvy lásky od Anny Lojekovej. Teda na každý pôstny týždeň (od stredy do stredy) jedna výzva inšpirovaná Pavlovým Hymnom na lásku (1 Kor 13).  V prvom pôstnom týždni sme sa zaoberali Pôstom trpezlivosti ("láska je trpezlivá"), teraz nasleduje Pôst dobrotivosti ("láska je dobrotivá"). Ďalšie blogy budú nasledovať na Anninej stránke.


Aj Kimberly nám každoročne ponúka jednoduchý políčkový kalendár  na vymaľovávanie. Ilustrovala ho jej dcéra Lydia. Úvodný článok aj s linkom na stiahnutie nájdete tu: ponderedinmyheart...lent-calendar-2017.html


K pôstnemu obdobiu tradične patrí aj modlitba krížovej cesty, kde si pripomíname cestu umučenia pána Ježiša. Určite sa zase chystáme robiť výlety do okolia, aby sme spojili modlitbu s poznávaním nových miest. Verím, že sa mi podarí navštíviť (a hádam aj zdokumentovať) kalvárie aj v ďalekom zahraničí - na našej púti do Fatimy. Odchádzame už o týždeň, tak prosím o modlitby za šťastný odchod i návrat. Ďakujem.

Ak by sme potrebovali inšpiráciu a nejaké texty k jednotlivým zastaveniam, môžeme si vybrať napr. z bohatej ponuky: Krížové cesty na MojaKomunita.sk

Ďalšou zaujímavou možnosťou je siahnuť po texte krížovej cesty z tohoročných Svetových dní mládeže (SDM) - http://www.svetovednimladeze.sk/...krizova_cesta
(Aj ďalšie materiály zo SDM sú na http://www.svetovednimladeze.sk/na-stiahnutie2016)


Ďakujem za vašu návštevu a želám vám všetkým požehnaný a "výživný" Veľký pôst. Nech pravá radosť napĺňa vaše srdce.


2 komentáre:

  1. Nedávno som našla ešte text krížovej cesty inšpirovaný Fatimou (fatimskými zjaveniami). Tento rok vyslovene aktuálna téma.
    Tak si sem hodím link, aby som to našla, keď sa ju budeme chcieť pomodliť. Alebo aj ktokoľvek z vás. Radostný pôst!

    http://www.maria.sk/kr%C3%AD%C5%BEova-cesta-fatimy

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...