sobota 25. februára 2017

Písmeno "Ž" - kto som?

Poznáte tie rôzne hry na sociálnych sieťach? Napíš ... a zapoj sa do reťaze. Väčšinou ich ignorujem, ale táto ma zaujala. Zdá sa, že by mohla byť prínosom. Zaujímavá i poučná. Dá sa zatiahnuť na hlbinu. A to ja rada.

O čo ide? Zadanie znie:

"Dostala som písmeno "Ž". Pomenuj ma ním."

Niečo takéto (s iným písmenom) som našla u kamarátky. Zapojila som sa a napísala som jej podľa mňa výstižné pomenovanie na zadané písmeno. Ja som na oplátku dostala písmeno Ž. Akým slovom na "Ž" by ste ma pomenovali?

Z odpovedí môžem zistiť, ako ma vidia moji priatelia a známi. Môžem sa inšpirovať a tak trochu porovnávať s tým, ako sa vidím ja. Môžem zas trochu inak pomenovať to, aká chcem byť, ale aj to, kým naozaj som. Meno pomáha človeku ukotviť sa. Aj keď je to meno vymyslené v hre. Oživuje, povzbudzuje, prináša čosi nové. Len aby som si dala pozor a neidentifikovala sa bezhlavo s hocičím. Nechcem upadnúť do malomyseľnosti, ani sa utopiť v pýche.


A práve túto myšlienku mi pripomína hneď prvé "meno na Ž". ŽABKA.

Bolo to myslené, ako malé milé Božie stvorenie. Ale nezabúdam ani na vtipy o žabe, ktorá pri fotení vždy roztiahne ústa do drzého "lekvááááár"  (namiesto skromného "džem"). A keď bolo treba pred nebeskou bránou zvieratá rozdeliť na pekné a múdre, žaba nevedela, do ktorého radu sa postaviť: "A čo sa mám roztrhnúť!?". Bola predsa múdra i krásna zároveň! :)


Prezradím vám aj ostatné pomenovania, ktoré som dostala. A na oplátku rada privítam v komentári, akým slovom na "Ž" by ste ma pomenovali vy.

- Žabka, žubrienka (také milé prírodné stvoreniatko)
- Žralok ("Evička, ja som si až teraz všimla, že to som mala pomenovať Teba :D Pôvodne som to chápala, že len vytvoriť hociajaké slovo")
- Žriebätko
- Žena s veľkým Ž - s veľkým srdcom
- Žiarivá..Ako žiarivá hviezda na oblohe
- Žížala, jako ta písnička od Dády Patrasové - Žížala je užitečná a tebe má každý rád.
- Žubrienka
- Ženuška
... - A dokonca dvakrát (nezávisle od seba) mi prišlo pomenovanie vyplývajúce z mojej dlhoročnej záľuby v ovečkách - "Žovečka" :)

S kamártkou sme ešte premýšľali počas prechádzky, aké ďalšie slová na Ž by ma mohli pomenúvať. Ale žufanka, žalúdok, či žehlička nám akosi nesedeli. Jedno zvieratko však ešte prišlo na pretras:

- Žirafa - Žirafa má dlhý krk. Asi ho zvedavo naťahovala, až jej taký narástol. Aj ja som dosť zvedavá, všetko by som chcela vedieť, všetko vidieť, všetkému rozumieť. Počítam to k svojim silným stránkam (Kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie), no zároveň aj k slabostiam. Nič netreba preháňať, najmä ak ide o veci, do ktorých ma nič (Nebuď zvedavá, budeš skoro stará).
A ešte jednu podobnosť so žirafou som objavila. Používa niečo ako kompresné podkolienky. To preto, aby jej krvný obeh zvládal jej výšku.



Vlastne zopár pomenovaní, ktoré by som si rada prisvojila mi ešte napadlo:

- Predovšetkým mi v odpovediach chýbala moja obľúbená Žltá farba.
- Ďalej mi napadá: Žerucha. Je to trochu štipľavá bylinka, ktorá ale osvieži chlebík a dodá v zime vitamíny.
- Žihľava. Tiež pŕhli už pri dotyku. Navyše rastie ako burina a v dobrých podmienkach dokáže prehlušiť všetko ostatné. Ale keď ju pohladíte správnym smerom, alebo si z nej pripravíte bylinkový čaj, alebo jarnú polievku... môže byť chutná a zdravá. Musím si dávať pozor, aby som nepŕhlila (slovom, skutkom, zanedbaním, či odkladaním pomoci). A hlavne, aby som svojou nevšímavosťou a prílišným nadšením neudusila iné "bylinky", ktoré chcú rásť pri mne.
- Moje krstné meno Eva sa prekladá ako Matka Živých, nositeľka Života. Chcem toto meno niesť životom ako svoj životný cieľ. Prinášať život. Oživovať. Byť akýmsi Životabudičom.
- Neprestávať Žasnúť. Byť neustále Žasnúca. Ako hovoril aj Max Kašparů na On je živý (Nedeľa 5. februára 2017 Impuls 2.časť-Max Kašparu). Nemáme sa čudovať (nad tým, čo nechápeme), ale žasnúť (nad krásou Božích darov - akokoľvek zabalených).
- A nakoniec môžem byť (chcem byť) aj tou Žehličkou. Žehliť čo je pokrčené. Vzťahy. Pomačkané ľudské srdcia. Boľavé zákutia duše.


A ako ma vidíte vy? Akým slovom na "Ž" by ste ma pomenovali? Alebo chcete svoje vlastné písmeno, aby ste sa dozvedeli niečo o sebe? Zanechajte mi prosím komentár.
Želám vám radostný deň plný Života.


1 komentár:

  1. No,zase je to prečudesné.Odpíšeš,ale vidí to len Pán Boh.
    Alebo je to pre profi-bloggerov. Vlastne- čo tu robím, blíži sa mi trištrvrtestoročie.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...