sobota 7. januára 2017

Rok 2016 - Dlhodobé projekty (2. časť)

Pokračovanie článku Rok 2016 - Rok milosrdenstva (1. časť).

Zdá sa, že bilancovanie minulého roka sa mi akosi pretiahlo. Minule som spomínala na Rok milosrdenstva a Sväté brány, cez ktoré sme prechádzali s rodinou. Teraz sa chcem viac zamerať na ďalšie projekty a vzácne chvíle, ktoré som v roku 2016 prežívala.

Svätá Terézia z Lisieux

Božie milosrdenstva sa tento rok prejavovalo mnohorakým spôsobom. Veľmi vzácnou pre mňa bola návšteva relikvií sv. Terezky od Dieťaťa Ježiša (Terezka z Lixieux) na Slovensku. Zastavila sa v niekoľkých mestách, medzi inými aj v Bratislave. A tu, v bratislavskom Dóme sv. Martina sme sa s ňou prišli "porozprávať" aj my. Boli to krásne chvíle, za ktoré som veľmi vďačná.



Duchovná obnova

Z milosti Božej som sa smela počas roka 2016 zúčastniť niekoľkých duchovných obnov so spoločenstvom Vždy milovaná. Cestou do Smižian som stihla prejsť hneď cez tri Sväté brány na "ďalekom východe" Slovenska (dve v Poprade, tretia vo Svätyni Božieho milosrdenstva v Smižanoch). Stretla som sa a prežila krásny čas s kamarátkou (videli sme sa druhýkrát v živote, o to bol tento čas vzácnejší). Ale predovšetkým som sa (znovu) stretla so svojim nebeským Ockom a s mojim milovaným Kráľom a učila som sa od nich, ako byť správnou "kráľovnou" a slobodnou Božou dcérou.

Aj v pastoračnom stredisku v Ústí nad Priehradou som zažila krásny a veľmi hlboký čas s Pánom. O to väčší šok bol, keď som sa v októbri dozvedela, že časť tohto centra vyhorela. Mnohí sme sa zbierali na pomoc pri jeho obnove. Ak sa vám dá, môžete prispieť aj vy (link).

Chrám sv. Petra a Pavla v Poprade

DC - Fiat v Ústí nad priehradou

pastoračnom centre bol tento rok požiar

Pôst 2016

Aj v tomto roku sme chceli prežívať pôst duchovne a osobne. A tak sme znovu siahli o obrázkoch a úryvkoch so Svätého písma z minulých rokov (nájdete ich na tejto stránke). Ale aby sme pôstne témy prežívali živšie a osobnejšie, rozhodla som sa na každý deň pridať drobnú úlohu, ktorú počas dňa "musíme" splniť. Neskôr sa ku mne pridali aj ďalší, takže som každý deň zverejňovala heslo a úlohu na ten deň (v tejto facebookovej udalosti).

Nakoniec som sa rozhodla všetky úvahy, obrázky i denné úlohy spísať do jednej PDF-brožúrky. Žiaľ, ešte stále nie je hotová, pretože aktivít bolo v tomto roku naozaj požehnane, ale verím, že do začiatku nového pôstneho obdobia to stihnem. Ak máte aj vy záujem o knížočku, stačí ak vyplníte tento formulár.

Tento spôsob prežívania pôstu sa mi páčil. Stále som mala čo robiť a počas celého dňa mi v hlave blikala kontrolka pripomínajúca nielen toto pôstne obdobie, ale aj jednotlivé myšlienky, ktoré som chcela viac prežiť. A to napriek tomu (alebo aj vďaka tomu - ako kedy), že som sa okrem tohto projektu rozhodla zapojiť aj do Pôstnej výzvy od Florentýny. (o jej plnení som postupne informovala tu)

Náš pôstny kalendár na chladničke

Jedna z úloh: "Milosrdenstvo chcem a nie obetu"

Heslo dňa: Oslavujme Pána!
"Ak by oni mlčali, budú kričať kamene"

Mozaika splnených tém.
(Miluj svoj kríž; chlieb a voda; šošovica; včasný spánok)

Veľký lov letných radostí

Téma aktívneho prežívania svojich dní ma nadchla tak, že počas letných prázdnin som sa rozhodla zorganizovať tzv. Veľký lov letných radostí. O čo išlo? Každý deň som uverejnila jednu úlohu a kto sa chcel zapojiť, splnil úlohu a fotografiu uverejnil kdekoľvek na internete. Verím, že som si s touto témou užívala prázdniny nielen ja, ale mnoho ďalších ľudí. Aj takých, ktorí mi nakoniec neposlali svoje fotografie. Každopádne ja som si užila naozaj aktívne a radostné leto. Vďaka zaň.

(Aj spätne si môžete jednotlivé prázdninové úlohy a mená víťazov pozrieť na stránke: www.mojakomunita.sk.../leto2016, Moje "ulovené radosti" nájdete v rubrike Leto.)



Radosť pri vode

Radosť zo svetla

Pošlite radosť / Nakreslite jedlo

Radosť zo slnka (slnečné hodiny)

Maková radosť

Vrámci letných výletov "po neznámych cestách"
sme objavili tento úžasný areál kamenného kostolíka sv. Juraja.

Radosť v tme
(Po rokoch som konečne našla súhvezdie Pastiera)

Radosť v oblakoch 

Adventná abeceda vďačnosti

Počas tohoročného adventu som nemala veľa času a síl organizovať nejaké veľké adventné aktivity. Ani na internete, dokonca ani doma s vlastnou rodinou. Siahla som po tom najjednoduchšom, čo som našla. Na každý deň jedna vetička zo Svätého písma (z tohto zdroja) a jedno písmeno abecedy. S citátom som mohla "žiť" po celý deň. A takisto som po celý deň hľadala dary, za ktoré môžem byť vďačná, na dané písmeno. A aby to nebolo len také pasívne hľadanie, niektoré darčeky som si/druhým pripravovala aj ja.

Na Vianoce som tak mala v zošitku zapísaných mnoho Božích darčekov, ktorými ma zahŕňa. Som vďačná za každý z nich. A tiež za tie, ktoré sa mi zatiaľ nepodarilo objaviť. Hľadám Ďalej! :)

Viac o tohoročných adventných plánoch píšem v tomto článku: Adventny-kalendar-minimalisticky-ale-duchovny. Nájdené (a vytvorené) dary podľa písmen abecedy opisujem v decembrových (a jednom novembrovom) článkoch. (link)

A - adventný veniec

Adventný kalendár - citát na každý deň

Adventná abeceda (vďačnosti)

D - drôtené srdiečka na pohľadnice pre charitu

F - fotografia v Katolíckych novinách

CH - láska Charitas, domov seniorov Charitas,
práca v Bratislavskej charite, sv. omša v charitnej kaplnke...

J - napríklad jablká 

P - pohľadnice 

R - ruženec (milosrdenstva), Rok milosrdenstva

V - vianočná výzdoba

Boží chrám - pokrm pre dušu

Veľa ďalších udalostí, radostí a drobností

Prežívali sme samozrejme aj bežné radosti všedných dní. Týkali sa nás udalosti vo svete i okolo nás. Z tých najbližších vyberám napr...

Otvorenie nového Starého mosta

Celý príbeh - TU

(tentoraz na tému Rok milosrdenstva)

Oslava sv. Juraja 

Trocha tvorenia 

Niečo nové (staré) do chalúpky

Zaujímavé knihy...


A veľa ďalších radostí






Za všetky chvíle tohto roka som vďačná. Za tie pekné a príjemné, aj za tie ťažšie a náročné. Za dni, keď som sa niečo naučila, aj dni, keď som smela odpočívať a len si ich užívať. Za blízkosť so svojimi drahými, aj za hľadanie cesty k tým vzdialenejším. Za novú prácu i za mnohoraké spôsoby odpočinku. Za výzvy, aj za chvíle ničnerobenia. ... Ďakujem z celého srdca za celý uplynulý rok a všetko, čo som v ňom dostala.

Aj vám želám radostný pohľad do toho nového roka. A vždy, čokoľvek sa vám prihodí. dôvod na radosť a vďačnosť.


PS: Ešte nasleduje 3. časť - Plány do roku 2017.

2 komentáre:

  1. Wau !! Leti, děkuji...měla jsi bohatý rok a to, že jsi se s námi o něj dělila...uf...děkuji...inspirativní a krásný...v souvislosti s adventním kaledářem se mi vybavil o.Koddet, který řekl, že jsme odpovědni HLAVNĚ za svůj advent...za svou přípravu...a příjde mi, že ikdyž jsi ho podle svých slov prožívala skromněji, nemusí to být špatně...já vím, že víš, že to není špatně:-))) moc ti přeji, aby Boží blízkost v tobě stále rostla a ty jsi ji zářila dál:-))) pá pá K

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Kejt, za krásny komentár. Teší ma, keď môžem kúsok obdržanej milosti poslať ďalej - k vám.
      Mňa zase veľmi inšpirujú tvoje články.
      A čo sa týka adventu - presne tak som rozmýšľala. Ako prežiť advent, aby to nebola len snaha o niečo na povrchu - len toľko aktivity, koľko zvládnem (minimum), ale pri tom zatiahnuť na hlbinu. Myslím, že sa podarilo. :)
      Radosť a neustálu Božiu blízkosť aj tebe a tvojim drahým!

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...