pondelok 12. septembra 2016

Naše výlety: 29. augusta - Zvolen, Hriňová, Raticov Vrch

Zdá sa, že čas ide akosi rýchlejšie, ako by som chcela. Nestíham. Ale konečne si sadám k počítaču, aby som doplnila resty z prázdnin a aby tak konečne ostal priestor pre aktuálne veci. Takže dnes je tu príspevok o našom ešte stále prázdninovom výlete na Raticov Vrch v Hriňovej so zastávkou vo Zvolene.

Oba ciele sme si vybrali v snahe naplniť výzvu "40 brán" a navštíviť ďalšie zaujímavé miesta, na ktorých je Svätá brána milosrdenstva. Obe brány sme tentoraz našli otvorené a mohli sme nimi prejsť. (Vlastne boli až tri - na kostole sv. Alžbety vo Zvolene boli hneď dve Brány milosrdenstva. Je to tak trochu rarita, nikde inde som to tak ešte nevidela.) Ale okrem brán sme videli aj iné zaujímavé a pekné veci.

Na Raticov Vrch v Hriňovej sa ešte určite niekedy vrátime. Je tu nielen útulný a prívetivý kostol Panny Márie Fatimskej v správe kapucínov (čo samo o sebe hovorí o pokojnom mieste na modlitbu), so zaujímavou drevenou výzdobou, ale aj krásne prírodné prostredie. Z vrchu vidno do širokého okolia na vŕšky a pahorky nášho krásneho Slovenska. Začína sa tu aj náučný chodník vedúci k vodopádu a iným prírodným zaujímavostiam. Rozhodli sme sa, že si ho niekedy musíme prejsť.

Pohľad do diaľky... (viac som nefotila, len som sa dívala)

Po príchode pútnikov privíta "Milosrdný Ježiš"



Kostol Panny Márie Fatimskej na Raticovom Vrchu

Vchádzame cez Svätú bránu milosrdenstva

Brána milosrdenstva

Interiér kostola

Tajomstvá ruženca

Pšeničné zrno...

Sedem sviatostí

Vonku - zvonička

Tiché miesto na modlitbu

Keď sme si nasýtili dušu i zmysly, pokračovali sme v ceste ďalej, alebo skôr späť, do Zvolena. Aj tu sme hľadali kostol so Svätou bránou. Mal byť na námestí SNP (výstižné, boli sme tu 29. augusta). Ale to sme ešte netušili, aké je toto námestie veľké, a že je na ňom viac ako jeden kostol. Preto sme sa najprv "vrhli" fotiť kostol evanjelický - na ktorom ale Svätá brána nebola.

Evanjelický kostol na nám. SNP vo Zvolene

Evanjelický kostol - Zvolen

Nakoniec sme ale našli to správne miesto a správny kostol. Farský kostol sv. Alžbety Uhorskej. Tým sa však dobrodružstvo nekončí.

Oddelila som sa od zvyšku rodiny, aby som si najprv odfotila celý kostol z väčšej diaľky. Preto som k nemu prišla z inej strany ako moji chlapci. Priblížila som sa až k bráne označenej ako Brána milosrdenstva a čakala som. Chvíľu. Potom som zavolala drahému (ešte že máme tie mobily! ;) ) a on, že ma čakajú pri Bráne milosrdenstva. Tento kostol má až dve brány označené ako Svätá brána!

A tak sme vošli najprv bránou, ktorá viedla do kaplnky a nejaký čas sme sa modlili spolu s veriacimi zídenými k modlitbe "Večeradla". Po chvíli kňaz otvoril prechod do hlavnej lode kostola a tak sme si ho mohli pozrieť aj zvnútra. Vyšli sme hlavnou kostolnou bránou, tiež Svätou bránou milosrdenstva.

Kostol sv. Alžbety Uhorskej vo Zvolene


Pôdorys pôvodnej radnice

Kaplnka a Brána milosrdenstva "č. 1"

Vchádzam cez bránu

Hlavný oltár kostola

Schody na chórus a krstiteľnica

Vychádzam "Svätou bránou č. 2" - hlavná brána kostola

Pôvodný cintorín a cintorínska ohrada 

Uvidíme sa zase čoskoro pri ďalšom článku - tentoraz o našom prvoseptembrovom výlete. Zatiaľ vám želám radostné dni a pokojné noci.


PS: Ak chcete vidieť viac z kostola na Raticovom Vrchu - tu je môj článok k "Výzve 40 brán".
O zvolenskom kostole a Svätej bráne píšem v tomto článku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...