streda 10. augusta 2016

Cesta na juh - a dve Sväté brány (Slovinsko)

V sobotu sme sa vybrali na juh, ako mnohí v týchto dňoch. A aby sme čas cestovania naplnili aj niečím ďalším zaujímavým, a aby som nepremrhala príležitosť navštíviť zase nejaké Sväté brány milosrdenstva, urobili sme si dve malé zastávky. Bolo to takmer po ceste, predĺženie cesty asi o dvadsať minút. No nevyuži to!


A tak sme navštívili dve zaujímavé sakrálne miesta, prešli cez dve Sväté brány a spoznali zase kúsok nášho krásneho sveta. Tentoraz v Slovinsku.



Ako prvá bola katedrála sv. Daniela v Celje (Slovinsko). Najprv som sa trochu zľakla, keď som nevidela, že by bola vstupná brána katedrály nejako označená alebo ozdobená. Žeby sme neboli v správnom kostole? Alebo je Svätou bránou nejaký vedľajší vchod, ktorý odtiaľto nevidno? Ale bolo to inak. Bránu milosrdenstva postavili vo vnútri kostola. Páči sa mi, ako to tu vyriešili. S modlitbou v srdci sme cez ňu prešli, pomodlili sme sa, prezreli sme si zaujímavosti v interiéri kostola a šli sme zase ďalej.

Tu vám ponúkam len pár obrázkov na ochutnávku. Viac fotografií z tejto katedrály som vložila na www.mojakomunita.sk.  




Naša druhá zastávka bola len 16 km odtiaľ v Petrovče (Slovinsko), kde je významné pútnické miesto - bazilika Matky Božej. Pôvodná bazilika bola postavená v gotickom štýle, neskôr ju prestavali do barokového.

Znovu som si nebola istá, či budem môcť prejsť cez Svätú bránu. Tentoraz som ju síce videla z ďaleka, ale pôsobila na mňa, akoby bola zamknutá. Napriek tomu som tvrdohlavo stisla kľučku - a ona povolila, dvere sa otvorili a my sme mohli prejsť a obdivovať aj interiér baziliky. Obdivovali sme fresky vnútri kostola, aj niektoré informácie a plastiky.

Viac obrázkov znovu nájdete v článku na www.mojakomunita.sk





Nakoniec sme dorazili do cieľa našej cesty - Šilo na ostrove Krk v Chorvátsku. Skontrolovali sme hneď aj miestny kostolík, aby sme vedeli, kedy sa zajtra (v nedeľu) vybrať na sv. omšu. Zistili sme, že sa tu slúži omša každý pondelok, stredu a sobotu o 20:00 a v nedeľu o 9:00 a cez prázdninové mesiace aj o 20:00.






Posledné obrázky chcú aj vám ukázať pár detailov z nášho dočasného bývania a výhľadu. Večerná prechádzka, výhľady na more, aj ubytovanie... Za všetko som veľmi vďačná.

Aj vám želám krásne a pokojné dni v kruhu vašich milovaných.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...