nedeľa 10. júla 2016

Vodné mlyny na Žitnom ostrove

V snahe urobiť si pekný letný výlet (k vode) sme sa tentoraz vybrali k vodným mlynom na Žitnom ostrove: Dunajský Klátov, Jahodná, Tomášikovo.

Predstava bola taká, že pri každom mlyne strávime dlhší čas, pričom sa občerstvíme, pozrieme si všetko, čo sa tu dá vidieť, prejdeme sa po okolí, nadýchame sa vody, užijeme tieň... Nuž, plány to boli pekné. Aj výlet sme si nakoniec užili. Aj keď sa nedá povedať, že by sme boli akurát nadšení z toho, čo sme v cieľoch našej cesty našli.

Slovenská príroda je krásna. Len škoda, že asi chýba vôľa (neverím, že je to len o nedostatku financií) postarať sa o pamiatky, ktoré máme a trošku ich zveľadiť a zatraktívniť okolie pre prípadných turistov.

Dunajský Klátov:




Mlyn v Dunajskom Klátove bol z troch dnes navštívených mlynov najzachovalejší. Verím, že ak by sme mali záujem o prehliadku vnútri, snáď by sme videli niečo zaujímavé. Vonku zaujali hlavne kúpajúci sa domáci v pravdepodobne hojne (živočíchmi a rastlinami/riasami) obývanom ramene. Chvíľu sme pozorovali hladinu ramena, prešli sme sa (celých cca 10 m) popod stromy a keď cesta znovu vyšla na pole, vrátili sme sa k autu, že si radšej pozrieme druhý mlyn.

Jahodná: 

V Jahodnej sme pre zmenu mlyn ani nenašli. Hneď nám bolo podozrivé, keď miestni vôbec netušili, ktorým smerom nás k nemu poslať. Ale celú pravdu sme sa dozvedeli až v bufete Pri mlyne. Naša snaha nájsť mlyn je tu márna, pred zrakmi okoloidúcich je ukrytý za súkromným oploteným pozemkom. Vraj jediná prístupová cesta je loďkou po vode.

Možno si niekedy splním výzvu, presvedčím rodinku, aby sme si požičali loďku a pokúsili sa tam doplaviť.






Tomášikovo: 

Kolový mlyn v Tomášikove sme už kedysi videli. Matne si spomínam, že bol zatvorený a my sme sa rozhodli, že sa sem musíme niekedy vrátiť, pretože sa nám tu páčilo. Tentoraz sme ho našli bez problémov. Len jeho stav bol pre nás znovu sklamaním. Hriadeľ zlámaný (a zdá sa, že už dlho), ceduľka pri vchode hlásala "Pre haváriu zatvorené do odvolania." Aspoň sme sa teda chvíľku pokochali okolitou prírodou a zdvihli sme kotvy na odchod.









Keďže je dnes nedeľa - Deň Pána, urobili sme si aj nejaké neplánované zastávky. Napríklad v Dunajskej Strede pri kostole sv. Juraja:





Alebo pri kostole sv. Floriána v Košútoch:






Tým som si zároveň splnila zadanie výzvy Veľký lov letných radostí na dnešný deň.

Želám aj vám veľa radostí a pokoj v srdci. Aj keď vaše cesty nedopadnú celkom podľa vašich predstáv.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...