utorok 17. mája 2016

Trnava: Svätá brána, cez ktorú sme neprešli

1. 5. 2016

Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave 

V Trnave by mala byť otvorená Brána milosrdenstva na Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. Preto sme sa tam s veľkou nádejou vybrali cestou z návštevy v neďalekej obci. Kostol je to krásny majestátny. Ale už keď sme sa k nemu blížili, videli sme, že je vstupná brána asi zatvorená. Veru, nepomohlo ani silno tlačiť, ako nás nabádal nápis v Marianke. Na zatvorenej bráne Univerzitného kostola v Trnave visel beznádejne zamknutý visiaci zámok.

Priečelie katedrály 

Svätá brána milosrdenstva 



Spomienka na návštevu sv. Jána Pavla II. 


S nádejou sa blížim...

Ale nie! Brána je zatvorená! 

Nie, nedá sa otvoriť. 

Touto bránou dnes už neprejdeme. Škoda.

Pre istotu sme ešte skontrolovali informácie na internete, aby sme si vedeli naplánovať návštevu Trnavy na inokedy. Ale neviem - neviem. Možno sa táto relatívne blízka Svätá brána do môjho zoznamu navštívených brán nakoniec nedostane. Uvidíme. Snáď sa nám niekedy podarí prísť do Trnavy v ten správny čas.

A kedy je ten správny čas, keď bude katedrála (a teda aj Svätá brána) otvorená?
Podľa stránky http://www.dokostola.sk/ je v tomto chráme svätá omša každý deň o 7:30, v nedeľu a v deň pracovného pokoja o 9:30 a 11:30.  Pol hodinu pred omšou je tu možnosť sv. spovede. Okrem toho v Roku milosrdenstva spovedajú aj v časoch 10:00 - 12:00 a 14:00 - 16:00 (Po - Pia). Predpokladám, že v tomto čase bude otvorená aj brána do kostola, ktorá je zároveň vyhlásená za Svätú bránu milosrdenstva.

Na stránke arcibiskupského úradu sme našli návrh putovať k tejto Bráne milordenstva z Baziliky sv. Mikuláša.
Osobitným znakom Svätého roka je putovanie, pretože je obrazom cesty, ktorú každý človek uskutočňuje svojím životom. Táto púť je zároveň symbolom, že aj milosrdenstvo je cieľom, ktoré si vyžaduje námahu a obetu. Preto nám Svätý Otec pripomína, že púť je pre nás pozvaním k obráteniu: prostredníctvom svätej brány sa dáme objať Božím milosrdenstvom a zaviažeme sa, že budeme milosrdní voči druhým. Pán Ježiš naznačuje etapy tejto púte (porov. Lk 6, 37-38): - nesúdiť a neodsudzovať, - chápať dobro v každom človeku, - odpúšťať – odpustenie je nástroj, ktorý sme dostali do svojich krehkých rúk, aby sme dosiahli pokoj srdca, - dávať. Na určených miestach milostivých chrámov sa preto dá vykonať krátka púť:

Do Katedrály svätého Jána Krstiteľa v Trnave vedie Cesta pútnika z Baziliky sv. Mikuláša  cez – Michalskú ulicu, Horné Bašty a Jerichovu.

(Zdoj: http://www.abu.sk/projekty/rok-milosrdenstva/)

Tak sme si aspoň urobili túto malú púť / prechádzku a pozreli sme si aj trnavský "Hrubý kostol" (Baziliku sv. Mikuláša).

V tomto dome žil a pracoval hudobný skladateľ
Mikuláš Schneider Trnavský. 


"Hrubý kostol" ...

... zasvätený sv. Mikulášovi. 

Interiér kostola

Freska sv. Juraja nad vchodom do bočnej kaplnky


Milostivý obraz Panny Márie Trnavskej

Kaplnka P. Márie Trnavskej 

A späť ku Katedrále sv. Jána Krstiteľa.



Stále je zatvorená. 


Želám vám krásne dni. A veľa požehnania a lásky po celý rok. Aj keď budú niektoré "brány zatvorené".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...