nedeľa 6. decembra 2015

Adventné aktivity - ponuky na celý advent

Radostný deň vám všetkým želám!

V minulom článku som spomínala niektoré naše adventné aktivity. Ale možností je oveľa viac! Dnes vám ponúkam 10 možností, ktoré ma najviac zaujali:




1. Aktívny advent - Od stvorenia sveta po narodenie Spasiteľa:

Neskromne začnem mojim vlastným projektom. Inšpiráciou mi bol Strom Jesseho - postupnosť biblických príbehov od samého začiatku ľudskej existencie až po historické Vianoce. (O strome Jesseho napr: link, link, link) Každý deň jeden príbeh. Každý deň obrázok zavesený na strom. A tento rok k tomu - každý deň jedna téma hľadania vďačnosti a každý deň jedna (zvládnuteľná!) aktivita. Môžete sa k nám pridať. Môžete spolu s nami každý deň urobiť jednu malú vec, a každý deň hľadať dary, ktorými nás obdarúva náš Milujúci Nebeský Ocko.

Pozrite si viac na stránke www.mojakomunita.sk/web/radost-a-vdacnost/advent2015

Úloha: Vyjadri vďačnosť svojim rodičom.

Úloha: Zodvihni niečo zo zeme. 


2. Priprav príbytok Ježišovi (s bratmi františkánmi) 

Ako sa už u nás stalo tradíciou, znovu sa zapájame do františkánskeho projektu Priprav príbytok Ježišovi. 


Skúšame to s Pokáním, s Tichom, s Obdivom (objavovať drobné pozornosti veľkej Božej lásky), s Eucharistiou, s Blížnym, s Trpezlivosťou, s Radosťou.

Chceme na vlastné oči vidieť Pána v Eucharistii, v Spoločenstve, v Chudobnom bratovi... Chceme ho obdarovať. Pretože "Čokoľvek ste urobili jednému z mojich bratov, mne ste urobili." A tak sme si v bratislavskom kostole Františkánov vzali zase jeden lístok - s menom a návodom, ako obdarovať. Zajtra pôjdeme kúpiť darček - aby sa (ten náš) "Ježiško" mohol počas studených zimných nocí aspoň trochu zahriať... v teplom spacáku.

Minulý rok sme podobnú akciu prežívali takto: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2014/12/darcek-pre-jeziska.html
A tu je pokračovanie príbehu: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2014/12/darcek-pre-jeziska-pokracovanie-pribehu.html 


3. Advent challenge 2015 - Menej cukru, viacej lásky

Už vlani som sa pridala k výzve Riša Vašečku - Advent challenge. Vtedy bolo výzvou vstať o hodinu skôr a venovať čas modlitbe. Veľmi ma tieto ranné chvíľky so svojim Pánom obohatili. A, napriek tomu, že ranné vstávanie (v akomkoľvek čase!) bolo pre mňa vždy utrpením, vďaka tejto výzve som pochopila, že sa to dá. A nielen to, zistila som, že ranné chvíľky, keď ešte "celý svet" spí môžu byť veľmi príjemné. Len je treba ustrážiť si večer, aby sa čas spánku neskrátil na neúnosnú mieru.

Tento rok je úloh viac:
a) Priprav svoje telo na Vianoce - Vyhni sa všetkým sladkostiam a sladeným nápojom.
b) Priprav svojho ducha na Vianoce - Nájdi si každý deň aspoň 30 minút na osobnú modlitbu.
c) Priprav svoje srdce na Vianoce a prejav lásku ľuďom - Nájdi si každý adventný týždeň špeciálny čas na prejavenie lásky ľuďom.

Môžete sa aj vy zapojiť - na tejto FB stránke.

Zatiaľ sa mi nedarí úplne dokonale. Ale čosi malé sa občas objaví. Navštíviť starkých v domove seniorov. Spestriť im sv. omšu spevom. Prehodiť zopár milých slov s predajcom Cesty (časopis podobný Nota bene - predávajú ho bezdomovci - vydávaný Prešovskou charitou). Kúpiť darček pre "Ježiška" (viď "2. Priprav príbytok Ježišovi")




4. Projekt portálu Zaostri.skAdvent s rodinou

Bavia ma milé príbehy z reálnej rodiny, ktoré každý deň pribúdajú na stránkach zaostri.sk. Rada sa nechám inšpirovať aj tipmi na aktivity s deťmi. (aj keď všetky určite nestihneme a z niektorých sme už "dávno vyrástli"). Zamyslenia na biblické čítanie dňa - určite stojí za prečítanie.
Nájdete ich tu: www.zaostri.sk/sk/clanky/nase-projekty/advent-s-rodinou Na tom istom mieste sa tiež môžete prihlásiť k odberu e-mailov na každý deň adventu. 

Napriek tomu už tieto každodenné články len tak preletím očami. Dokonca som sa pristihla, že dnešný článok som ešte nečítala. Napriek tomu, že mi prišiel do e-mailovej schránky už včera popoludní.


5. Zamyslenia KBS - Advent s Konferenciou biskupov Slovenska

Každý deň dostanem na e-mail kratučkú myšlienku na tému o Božom milosrdenstve. Zaregistrovala som sa už dávno (pred pár rokmi), a tak sa zakaždým v pôste či v advente objavia nové a nové zamyslenia.

Podrobnosti nájdete na tejto strlánke KBS, kde sa môžete tiež zaregistrovať, aby aj vám prišiel každý deň nový citát. Alebo si nový príspevok nájdete na niektorej z uvedených stránok (advent.kbs.sk, advent.sk. a na sociálnych sieťach).


6. MojaKomunita.sk

Minulý rok ma veľmi oslovili zamysleia manželov Lojekovcov na portáli mojakomunita.sk. Špeciálne určené pre mužov, či pre žienky. Tento rok sa priznám, že som si ešte nestihla prečítať ani jedno zamyslenie. Znovu zisťujem, že čas je krátky a ja si musím vyberať. Nestíham prežívať všetko, čo sa mi (dobrého) ponúka.


7. Advent.sk

Mnohé (takmer všetky) kresťanské adventné aktivity nájdete na portáli advent.sk . Napríklad aj projekt adventných zamyslení od mladých pre mladých - Od(Za)páľme sa pre Vianoce. .


8. Tv LUX

Aj televízia Lux si pre nás pripravila adventný kalendár To som zistila čírou náhodou až dnes, takže som sa ešte ani nestihla začať rozhodovať, či sa doňho zapojím. Musím najprv pozrieť, o čo tam ide.

Ale prejdime ešte narýchlo aspoň k niekoľkým "nenáboženským" adventným aktivitám. Najviac ma zaujali dve.


9. Vánoční speciál Terapie domova.

Už pred dlhším časom som začala dostávať entropiu v našom byte pod kontrolu s pomocou webovej stránky Terapie domova. Ak ju nepoznáte, určite nakuknite, zvlášť ak bojujete o poriadok vo svojej domácnosti len s ťažkosťami.

Aby sme sa stihli dobre pripraviť na Vianoce, táto česká "Fly Lady" si pre nás pripravila jesenný a zimný plán. - 11 týždňov pred Vianocami postupne robíme všetko čo treba, aby bol byt, dom, rodina, výzdoba, darčeky, jedlá... všetko pripravené na príjemné a pokojné slávenie Vianoc.

Teraz už je takmer všetko pripravené, ale na budúci rok to možno skúsite aj vy, čo poviete?


A na záver som si nechala...

10. Velkú vánoční výzvu od Kuchařky pro dceru

Florentýna (autorka webu kucharkaprodceru.cz) pre nás aj na predvianočný čas pripravila krásnu akciu. Každý deň presne o polnoci sa otvorí nové okienko v "adventnom kalendári", kde na nás čaká nová úloha a tiež možnosť vyhrať menšiu cenu. Celkový víťaz, ktorý správne splní všetky úlohy, získa hlavnú výhru - a tá rozhodne nie je malá. Takže som sa (už od 20. novembra) s nadšením zapojila.

Jej letná výzva sa mi veľmi páčila a krásne obohatila naše letné prázdniny. Zažili sme každý deň niečo zaujímavé, vyskúšala som rôzne netradičné suroviny, osmelila som sa pri mnohých kulinárskych postupoch. Skrátka prežili sme krásne leto - aj vďaka webu www.kucharkaprodceru.cz a jej Veľkej prázdninovej výzve.

Preto som sa tešila, že si to nadšenie zopakujem v advente. I keď... už som trochu tušila, že tých adventných aktivít na mňa bude číhať viac a možno budem mať problém vybrať si. A tak sa aj stalo. V mojom ponímaní Vianoc dostali prioritu iné aktivity. Preto ak mi to vyjde a keď mi úloha "sadne", rada si ju splním. Niektoré splnené úlohy môžete nájsť na tomto blogu, ktorý som si založila špeciálne na úlohy KPD. Ale už sa nenaháňam za splnením úplne všetkých úloh. Výhru tentoraz prenechám niekomu inému. Mne "stačí" pohodová príprava na sviatky, ktoré pre mňa znamenajú predovšetkým narodenie Spasiteľa.

Tu sa s vami podelím aspoň o niekoľko obrázkov z plnenia výziev:

Zapáľte adventný veniec (svietnik - hviezda s orieškami)

Vyrobte adventný veniec

Upečte drobné pečivo

Pripravte vianočný nápoj (pravý vaječný likér - so škrupinami)

Upracte kuchynský stôl

Použite v kuchyni hviezdičky

Vyzdobte si príbytok

Želám vám všetkým radostný deň. A požehnaný a pokojný čas príprav, čas očakávania, čas adventu.
Letitia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...