utorok 30. júna 2015

Naše výlety: Lúčky - Kalameny - Lisková

Cez víkend sme si urobili malý výlet po Slovensku. Kúpele v Lúčkach, vodopád uprostred obce, termálny prameň a kostol v Kalamenoch, jaskyňa a kamenná päsť v Liskovej. A chutný obed v salaši Krajinka. Zopár "malých" cieľov, dlhá cesta, celý deň spolu s rodinou. Som za tie chvíle vďačná. Za tie krásne i za tie trochu ťažšie (únava, hlad, skoré vstávanie, slnko... ale aj trochu mrzutú náladu sme nakoniec prekonali).

Lúčky

Tento vápencový vodopád sa nachádza uprostred obce Lúčky (kúpele). Je to európsky unikát, žiadna iná obec nemá vodopád vo svojom vnútri. Domáci "štamgast" nám vysvetlil, že kedysi, keď ešte neboli v obci také vymoženosti ako kúpeľňa v každom dome, používali ho ako sprchu a vaňu v jednom. Nádrž pred vodopádom slúži ako zásobáreň vody pre hasičov. Ale v lete sa sem chodia kúpať a opaľovať domáci ale hlavne zahraniční turisti (Maďari, Poliaci, Holanďania...). Voda rovnako liečivá ako v kúpeloch a bez vstupného. Vysvetlil nám tiež, že tento vodopád "rastie" dopredu. Postupom času sa na prednej stene usadzujú nové vrstvy vápenca a rias. A keby sme mali plavky, mohli by sme cez vodný závoj prejsť až do jaskyne, ktorá sa ukrýva na pravej strane.

   


Kalameny

S Lúčkami susedí obec Kalameny. Je to len pár otočiek kolesa auta od vodopádu. Tu sa nachádza termálny prameň s jazierkom. A veru, aj dnes, hoci ešte nie je hlavná sezóna, sme videli niekoľkých  odvážlivcov, ako sa v ňom máčali a vyhrievali.


Termálny vrt

Naozaj je teplá.

Jazierko napájané presakovaním termálnej vody cez horninu.
Vidno pohyb vody na hladine.


Cestou ma zaujal tento kostol...

... tak som sa šla pozrieť bližšie.
Je to kostol sv. Petra a Pavla - sme tu v deň ich sviatku.

Zvončeky z farskej záhrady.

Lisková

Potom sme sa presunuli pár kilometrov na západ. Hneď pri Ružomberku je obec Lisková a pri nej niekoľko zaujímavých skalných útvarov. Auto sme odparkovali na konci dediny a rozostavanou cestou sme sa nechali peši doviesť k Liskovskej jaskyni. (Ako tak pozerám na zásoby obrázkov, tu sme tuším viac pozerali ako fotili.) Prvá zmienka o tejto jaskyni pochádza z r. 1736 od uhorského polyhistora Mateja Bela. V paleolite bola obývaná starovekými ľuďmi. Našli sa tu pozostatky "kultúrnych vrstiev s keramikou, ohniskami a ľudskými i zvieracími kosťami" Táto jaskyňa bola pravekými ľuďmi osídlená od neskoršej doby kamennej, čiže cca od 4. tisícročia p.n.l. (Zdroj: Informačná tabuľa pred jaskyňou)

My sme nakoniec nevliezli dovnútra. Ale potešila nás blízka krížová cesta (kalvária), o ktorej sme predtým nevedeli. Neprešli sme ju celú až po tri kríže a kaplnku na vrchu skalného masívu. Pozreli sme si len vstup a prvé dve zastavenia. Ak chcete o tejto kalvárii vedieť viac, môžete si prečítať blog Miroslava Lisinoviča











Salaš Krajinka

Neskorý obed sme si dali v našom už obľúbenom salaši Krajinka. Výber bol jednoduchý - demikát (bryndzová polievka) s chlebíkom a potom v jednej z dreveničiek kúpiť zásobu koláčikov (buchiet) a ovčí syr na cestu.

Tu sa môžu elektronické ovečky zapojiť napr. na nabíjačku. ;)

V medovníkovej chalúpke predávajú čerstvé koláčiky.


Ale pozor! Maškrtné detičky by mohli prísť k úrazu.

Želám vám radostné dni a veľa pekných výletov. 


4 komentáre:

  1. Děkuji za nádhernou reportáž. bylo krásné se aspoň takhle virtuálně procházet s tebou. Nádherná místa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Amélka, ďakujem za milý komentár. A rado sa stalo. Veď aj ja si často u teba vychutnávam virtuálne prechádzky... Myslím na vás a želám pohodové (alebo aspoň zvládnuté) leto. Leti.

      Odstrániť
  2. Dakujem za krasne napady kam cez dovolenku. Andrea.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rado sa stalo, Andea. Želám vám krásne leto a veľa radosti v srdci.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...