pondelok 18. mája 2015

Čo nám prinesie Svätý Duch?



V tomto období, približne 50 dní po Veľkej noci si kresťania pripomínajú udalosť zoslania Ducha Svätého. Sviatok Ducha Svätého bude v katolíckom kalendári až na budúcu nedeľu, ale my sme oslavovali trochu skôr, keďže sme včera mali v rodine slávnosť spojenú s prijatím sviatosti birmovania. A tiež sme sa na prijatie Ducha svätého skôr pripravovali.

Možno si spomínate na naše "mobily" - dekorácie na dverách (z roku 2012 - Rok 2013). V nedávnych  dňoch však boli tieto dvere nepoužiteľné, a tak sme "vešali dary Ducha Svätého" pomocou magnetiek na chladničku.
Vyhradili sme si 7+12 dní pred birmovkou a vždy pri večernej modlitbe sme spomenuli každý deň jeden dar, neskôr ovocie Ducha sv. ako sú uvedené napr. v liste apoštola Pavla (Gal 5,22-23). Prosili sme o tento dar, či ovocie ktoré nám prináša život v jednote s Ním. Spomenutý symbol sme potom zavesili na chladničku. A celý nasledujúci deň sme sa snažili žiť, prijímať a konať v duchu tejto modlitby.

Takto sa nám na chladničke hromadia...

To farebné sú magnetky podľa hry Minecraft

Dary Ducha Svätého v podobe plamienkov.
 

Ovocie Ducha napísané na jabĺčkach (symbol ovocia)



"Kresťania dostávajú sedem darov Ducha Svätého: dar múdrosti, dar rozumu, dar rady, dar sily, dar poznania, dar nábožnosti a dar bázne voči Bohu." [KKC 1845]

"Ovocím Ducha sú dokonalosti,(736) ktoré v nás Duch Svätý utvára ako prvotiny večnej slávy. Tradícia Cirkvi ich vymenúva dvanásť: „láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, zhovievavosť, dobrota, láskavosť, vľúdnosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistota“ (Gal 5,22-23)." [KKC 1832]



Na oslavu prijatia Ducha Sv. Sme mali aj štýlovo ozdobenú tortu.Duch Svätý ako holubica, okolo dvanásť plameňov podobne ako boli viditeľné nad hlavami apoštolov počas zoslania Ducha svätého na Turíce.

Pôvodne som chcela robiť tvarohovú tortu s ovocím (jahodami), ozdobenú podobne, ako na týchto stránkach: http://catholiccuisine.blogspot.com/2012/05/celebrating-pentecost-, alebo http://showerofroses.blogspot.com/2012/05/celebrating-pentecost-birthday- (Veľká sviečka symbolizuje Pána Ježiša, dvanásť malých sviečok okolo zobrazuje 12 apoštolov. Sedem srdiečok (alebo jahodových "srdiečok") znamená sedem darov Ducha Sv. a okolo torty je dvanásť celých jahôd ako ovocie Svätého Ducha.)

Ale mladý oslávenec zahlásil, že tvaroh nemá rád a objednal si "metrák". Tak bola torta (s cestom a krémom a chuťou) na spôsob metrového zákusku a v zdobení som musela improvizovať.

Želám vám veľa radosti, i ostatných druhov ovocia Ducha (láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, zhovievavosť, dobrota, láskavosť, vľúdnosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistota). 
 

PS: Ak by ste sa chceli modliť deviatnik k Duchu Svätému, jeden veľmi sympatický nájdete na tejto stránke: http://www.mojakomunita.sk/web/frantiska/blog/-/blogs/novena-k-duchu-svatemu. Tento rok to už síce asi nestihnete, iba ak by vám nevadilo, že neskončíte do nedele Zoslania Ducha Svätého. Alebo si môžete urobiť deväťdňovú modlitbu po tomto sviatku, počas oktávy.

2 komentáre:

  1. Milá,krásně jsi nám popřála .Také já Ti žehnám a vyprošuji všechny dary Ducha svatého celé tvé rodině i tebe...Dája

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...