pondelok 11. mája 2015

CD stojan na korenie


Že čo je to za nadpis? Nedáva vám zmysel? Hneď vám to vysvetlím.

Dovoľte mi začať otázkou: Ako máte uložené koreniny vo vašej kuchyni? Viem, že existujú rôzne sofistikované systémy na uloženie nádobiek, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných kuchynských štúdiách, či obchodných domoch typu IKEA. Šuflíčky s koreničkami "naležato", poličky visiace pod hornými skrinkami kuchynskej linky, poličky na stenu z najrôznejších materiálov. No akosi sa mi dodnes nepodarilo podobný FUNKČNÝ systém uplatniť aj v našej kuchyni. Iste, zopár vybraných koreničiek s najčastejšie používanými dochucovadlami (paprika, soľ, korenie, rasca...) mám v rade pred digestorom. Ale ešte stále ich priveľa ostávalo v pôvodnom obale - hodených v škatuli v skrinke pri sporáku. S tým, že "neskôr" v nich urobím poriadok. Ale viete ako to je - "Ulica Neskôr vedie na námestie Nikdy". A tak sa používané i nepoužívané korenia hromadili, tvorili neporiadok a neprehľadnú masu v ktorej kuchárku (alebo kuchára) stálo vždy priveľa energie zisťovať, či ten, alebo onen druh korenia vôbec máme. Jednoduchšie bolo kúpiť nové vrecko a ten stratený nechať pochovaný na dne krabice.

Stav PRED reorganizáciou
(nájsť napr. kurkumu - práca na +/-5 min)

Tak tomu je už koniec. Rozhodla som sa  reorganizovať, vytriediť, upratať... a hlavne sprehľadniť, čo sa dá. Minulý týždeň bola na rade skrinka s koreninami. A keďže sme medzitým robili poriadok aj v iných častiach bytu, ostal mi tu jeden nepotrebný stojan na CD-čká. Čakal, čo s ním bude a už sa pomaličky zmieroval s myšlienkou, že bude z nášho bytu vyhodený. (No dobre, to ja som sa s tou myšlienkou mala zmieriť, veci nemajú rozum ani vôľu.) Akosi sa mu nechcelo, a tak vyhrabal z útrob mojej pamäte návod na uloženie plastových vrchnákov v podobnom stojane.


Nemám doma toľko miesta, aby som každému vrchnáku vyhradila takýto priestor. Ale...

Nakoniec sa oba myšlienkové prúdy stretli a výsledkom je ... tram-ta-da-dá...  uprataná polička s korením.

Do každého dielika stojanu na CD som vložila jedno vrecko s korením (vyšli mi akurát na celú dĺžku). A zasunula do vypratanej poličky. Na druhú polovicu vložiť ešte veci, čo ostali - soľnička, octovnička, čierne korenie, kôpor... Keď budem pri varení potrebovať trebárs majoránku, stačí povytiahnuť stojan (teraz už stojan na koreničky!) a vybrať si vrecko s tým korením, ktoré potrebujem.

Stav PO reorganizácii
Soľ, ocot, slnečnicový olej stále rovnako dostupné,
ale korenia už nemusím loviť ponad všetko ostatné.

Stačí vytiahnuť...

... a vybrať si.

Želám aj vám veľa dobrých nápadov a radostný život v "zorganizovanej" domácnosti. :)

Ak vás môj tip inšpiroval, dajte mi o tom prosím vedieť. Nech mám radosť. A ak máte nejaké vlastné zlepšováky, tiež mi o nich prosím povedzte - chcem sa učiť stále niečo nové. Možno hľadáte tipy, ako si lepšie zorganizovať tú svoju domácnosť (nepadá vám tiež na hlavu?), verím, že pomôže napr. blog Terapie domova.

Radostné dni a užívajte si jar!


6 komentárov:

  1. To vypadá jako skvělý nápad!!!! Není nad jednoduchost.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrých nápadů není nikdy dost:-) Tu buchtu z minule musím vyskoušet,venku to máš nádherné a ve vnitř to jak vídím ten stojan také vylepšuješ!!!to bude paráda!Zdraví Dája

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Parádní nápad! Stránky se určitě budou hodit. Děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Brilliant idea! Craft schooling Sunday is starting again this week, after a month long vacation, hope to see you there!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...