utorok 17. marca 2015

Prečítala som: Rituál

Trojicu knižných dojmov uzavriem rozprávaním o knihe, ktorú som prečítala  najskôr. Dokonca aj tieto riadky o nej som začala písať už veľmi dávno. Ale nedopísala. Dnes sa to pokúsim napraviť.

Recenziu pre stránku Dobré čítanie.sk si môžete prečítať tu.


Knihu Rituál som si zapísala na wishlist už veľmi dávno. Už si ani nepamätám, čo ma na nej zaujalo, a prečo som ju vlastne chcela čítať. Teraz som len celý zoznam knižných prianí poslala distribúcii recenzných výtlačkov na knižnom webe Dobré čítanie.sk a oni mi poslali 4 knihy podľa vlastného výberu. Keď som vo výbere našla aj túto knihu, trošku som sa obávala, čo to bude za čítanie. Kniha o exorcistovi z vydavateľstva Motýľ.

Ale nebolo treba sa báť. Kniha nie je písaná bulvárnym senzáciechtivým a emotívnym štýlom. Možno s výnimkou prvej kapitoly, kde sa, zrejme pre prilákanie čitateľa, nachádza "šťavnatý" opis jedného vážnejšieho exorcizmu. Autor opisuje skúsenosti začínajúceho exorcistu citlivo vecne a s nadhľadom. Sprevádzame otca Garyho Thomasa - „obyčajného kňaza“ z diecézy San José v Kalifornii - na ceste k povolaniu exorcistu. Spolu s ním môžeme spoznávať potrebu práce exorcistu a postupne sa zoznamovať s jej dôležitými prvkami i úskaliami.


Napriek tomu, že som už mala akú takú predstavu o práci exorcistov, vďaka tejto knihe som objavila nielen nové informácie o nich, ale aj mnoho informácií (a myšlienok), užitočných pre mňa osobne.

Ako sa človek môže stretnúť so svetom démonov, akým spôsobom im zvyčajne ľudia "otvoria dvere" do svojho života, a akými rôznymi spôsobmi môže zlý duch účinkovať na človeka (a v človeku). Dozvedela som sa, že činnosť padlých anjelov je medzi ľuďmi reálna a oveľa častejšia, ako by sme si chceli v našej „modernej dobe“ pripustiť. V knihe sú podrobne vysvetlené bežné i nezvyčajné prejavy diabla od pokúšania, ktoré sa týka každého človeka, cez rôzne formy obťažovania až po úplné posadnutie zlým duchom.

No nie vždy problémy človeka súvisia priamo s posadnutosťou démonom. Často sa na exorcistu obracajú ľudia, ktorí nepotrebujú exorcizmus, ale niečo iné. V prvom rade je dôležitá zmena života, usporiadanie vzťahov, odpustenie, zmena zvykov a predovšetkým zmierenie s Bohom. To ale neznamená, že by týchto ľudí mal exorcista odmietnuť, alebo že by pre nich nebol jeho úrad potrebný. Kňaz poverený vykonávaním exorcizmu dá v tomto prípade požehnanie, prípadne im ponúkne sviatosť zmierenia  a radu do ďalšieho života. Naopak, tí, ktorí by naozaj potrebovali exorcizmus, veľmi často túto možnosť odmietajú a hľadajú pomoc inde.

Zistila som, že práca exorcistov je veľmipotrebná, no i namáhavá až úmorná. A v žiadnom prípade by ju nemohol vykonávať niekto sám od seba (vlastnými silami, alebo bez poverenia Cirkvi). Exorcista musí každý deň, pri každom stretnutí, stále, vkladať seba, celý svoj život a všetko na čom mu záleží do rúk Božích.



Želám vám radostné a pokojné dni prežité v bezpečnom náručí milujúceho Otca, ktorý má všetku moc na nebi i na zemi.
A samé dobré čítanie.

Letitia.


.....................................
Za recenzný výtlačok ďakujem blogu Dobré čítanie.sk.
Recenziu pre Dobré čítanie.sk nájdete tu: http://www.dobrecitanie.sk/recenzia-knihy/ritual-recenzia/
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť napríklad tu: http://www.zachej.sk/

9 komentárov:

  1. mam ju pozicanu, no zatial som sa do nej nepustila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ti želám úžitok z čítania. Daj nám potom vedieť, ako sa ti kniha páčila.
      Radostný deň!

      Odstrániť
    2. dočítané :P mám z nej veľmi dobré pocity, lebo ako človek, ktorý o exorcizme nevedel nič, tak ma táto kniha veľmi veľa naučila. Možno až na koniec sa mi na nej všetko páčilo, aj keď niekedy som musela viackrát čítať vetu kvôli termínom, ktorým som nerozumela. Pozrela som si popritom aj film, čo bol ňou inšpirovaný, ale keď to porovnám, tak film mi prišiel oveľa slabší, v podstate tam toho spoločného s dejom knihy bolo úplné minimum a chýbalo vo filme množstvo informácií a nezaobišiel sa bez chýb.
      Takže som strašne rada, že som mala možnosť si ju prečítať a teraz si ju chce prečítať aj brat :P

      Odstrániť
    3. Som rada, že sa ti kniha páčila. A tiež, že ťa obohatila o nové veci. Želám príjemné čítanie aj bratovi. L.

      Odstrániť
  2. Letinko,díky za komentík u mne a velmi jsi mě zaujala knihou...ja se těhto věcí obávám...jak jsem byla na exzercijích měli jsme i toto téma.požehnané dny Dája

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekná recenzia :) O knihe som nepočula, ale téma exorcizmu ma láka. Je pravda, že padlý anjeli nás pokúšajú stále a usilujú sa o náš pád a vzdialenie sa od Boha...niečo podobné som čítala v malej knižke Pád anjelov a prenasledovanie ľudstva satanom, vízie sv. Márie z Agredy, kde je opísané ako padol Lucifer a všetko, čo sa ho týka. Bolo to veľmi zaujímavé a vďaka tomu viem ako to bolo naozaj s jeho pádom a aj akú úlohu majú padlý anjeli, démoni...Myslím, že po knižke Rituál asi siahnem...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Monika.
      Ďakujem za komentár. Tú knihu, čo spomínaš nepoznám. Ale je fakt, že "práca" padlých anjelov sa dosť podceňuje (alebo naopak preceňuje - ako kto). Nechcem sa týmto témam venovať viac ako je zdravé, ale vedieť by sme o tom mali. Preto oceňujem, že kniha Rituál je písaná tak triezvym spôsobom.

      PS: Vidím, že máš nový blog, pôjdem sa tam trošku poobzerať.

      Odstrániť
    2. Tá knižka, to je skôr niečo ako časopis, ale veľmi vzácny. Ja som ju našla len náhodne a hneď ma zaujala...a ďakujem za tvoje komentáre na blogu - veľmi ma potešili :) No nakoniec som sa do toho knižno-blogového sveta pustila aj ja - len či mi to aj vydrží popri všetkých tých povinnostiach...ešte raz ďakujem :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...