pondelok 23. februára 2015

Ktorú kalváriu navštívime?

V nedeľu sme sa vybrali na menší výlet. Bolo treba nazbierať nejaké pichľavé agátové halúzky do pôstnej kytice. No a tiež v tomto období chceme zase chodievať na rôzne slovenské kalvárie. Kam pôjdeme dnes?

Všetci sme v rekonvalescencii po chorobe, tak sme hľadali niečo dostatočne blízke a nenáročné. Zo zbierky pána Lisinoviča sme si vybrali Stupavu.

Kúsok za kostolom je pôsobivý areál s kaplnkami zobrazujúcimi jednotlivé zastavenia krížovej cesty. Našli sme to ľahko. Len škoda (ale chápem, je to asi potrebné), že bol areál zamknutý reťazou. Dovnútra sme sa nedostali. A v tom sklamaní som si ani nespomenula, že aj zvonku som mohla urobiť aspoň zopár záberov. Ponúkam vám teda len ilustračný obrázok, ktorý som si požičala z blogu Miroslava Lisinoviča.

Zdroj: lisinovic.blog.sme.sk

Nechceli sme ostať bez splneného cieľa výletu. Čím ho nahradiť? Keď už sme mali namierené na Záhorie, nakoniec padla voľba na Kúty. V Malackách, Levároch, ani nikde bližšie sme otvorenú externú kalváriu nenašli.

Kaplnky krížovej cesty sú rozmiestnené okolo kútovského kostola popri múre vymedzujúcom areál kostola. Zobrazenia jednotlivých zastavení tvoria reliéfy z pálenej hliny. Pôsobili na nás trochu insitne. Tam už som nezabudla fotiť, aj keď len na mobil. (Foťák som nechala doma, akosi strácam dobré zvyky.)










Nakoniec sme sa ešte zastavili v národnej bazilike v Šastíne - len kúsok odtiaľ. Až tu sme si dopriali sústredenú modlitbu krížovej cesty, čo bolo vítaným zavŕšením nášho nedeľného výletu.

Trojhranná kaplnka
s kópiou milostivej sochy.

Chodba za "zimným vchodom"

XIII. zastavenie krížovej cesty

V hlavnom kostole boli zase iné
zobrazenia krížovej cesty.
(bez blesku takmer neodfotiteľné)


Prispeli sme svojou tehličkou aj na stavbu školy v Afrike.
tehlicka-2015-bez-vzdelania-su-bezbranne


Želám aj vám veľa pekných zážitkov a (duchovný) úžitok zo všetkého, čo budete robiť.
Letitia.

______________________
Kalvárie, ktoré sme už navštívili (a zdokumentovali):
Nová Baňa
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
Vajnory
Marianka
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom 
Brestovany
Nitrianske Pravno - Solka 
Stupava, Kúty, Šaštín

M. Lisinovič o Kalvárii v Stupave
M. Lisinovič o Kalvárii v Kútoch
M. Lisinovič o Kalvárii v Šaštíne (Túto sme nevideli. Objavila som ju až doma. Tak hádam nabudúce.)

2 komentáre:

  1. Vy jste věrní Poutníci...Bůh vám požehnej předvelikonoční čas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Mija.

      (Niekedy mám pocit, že sa práve vôbec nevieme sústrediť na to podstatné. Tak aspoň telo, nohy, oči... nech verne putujú, keď duša nevie prejaviť dosť ochoty. Ale snaha je. A ako mi nedávno povedal duchovný sprievodca - dôležitý je smer. Len nestratiť smer k Ježišovi, či práve putujem cez púšť a nedarí sa, alebo som na chvíľku v oáze. Nemusím strácať pokoj, ani sa točiť v kruhu...)
      Požehnaný čas aj vám! :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...